«Θέμα» έχει προκύψει μετά την καταγγελία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά και πλάνα που μεταδόθηκαν σε δυτικά ΜΜΕ και φέρονται να απεικονίζουν στρατιώτες της Βόρειας Κορέας να ετοιμάζονται για να μεταβούν στη Ρωσία.
Οι αναφορές και τα σενάρια ποικίλουν με πηγές να κάνουν λόγο για αποστολή έως και 12.000 στρατιωτών που θα βρεθούν στη Ρωσία και είτε θα χρησιμοποιηθούν στο μέτωπο της Ουκρανίας είτε θα παραμείνουν στη χώρα ως… ρεζέρβες.
Επίσημη επιβεβαίωση για την είδηση προφανώς και δεν υπάρχει, όμως η είδηση ήταν αρκετή για να δημιουργήσουν ένταση ανάμεσα στη Νότια Κορέα και τη Ρωσία, με την Σεούλ να καλεί για εξηγήσεις τον Ρώσο πρέσβη.
Η υπηρεσία Πληροφοριών της Νότιας Κορέας κάνει λόγο για αποστολή 12.000 στρατιωτών, με τους 1.500 να βρίσκονται ήδη στη Ρωσία για να εγκλιματιστούν.
«Δεν πειράζουμε κανέναν»
Η ρωσική θέση, ωστόσο, ήταν ξεκάθαρη με τον Ντμίτρι Πεσκόφ να σημειώνει ότι η Μόσχα θα συνεχίσει τη συνεργασία της με τη Βόρεια Κορέα, προσθέτοντας ότι η συμμαχία δεν θα πρέπει να ανησυχεί κανέναν, καθώς δεν στρέφεται κατά τρίτων χωρών.
Η συμμαχία ανάμεσα στη Μόσχα και την Πιονγκγιάνγκ «δεν στρέφεται» κατά της Νότιας Κορέας, ανακοίνωσε παράλληλα η ρωσική πρεσβεία στη Σεούλ. Ο πρεσβευτής Γκεόργκι Ζινόβιεφ σημείωσε κατά την συνάντησή του με τις νοτιοκορεατικές διπλωματικές αρχές «ότι η συνεργασία ανάμεσα στη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα εντάσσεται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και δεν στρέφεται κατά των συμφερόντων ασφαλείας της Νότιας Κορέας».
Ο Ρώσος πρεσβευτής τόνισε επίσης σε συνάντηση που είχε με τον πρώτο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, τον Κιμ Χονγκ-κιουν, ότι η Μόσχα και η Σεούλ έχουν αντίθετες θέσεις όσον αφορά τα αίτια των εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο.
Οι δυτικές αντιδράσεις
Η ανάπτυξη Βορειοκορεατών στρατιωτών για να πολεμήσουν στην Ουκρανία στο πλευρό των δυνάμεων της Ρωσίας θα συνιστούσε «σημαντική κλιμάκωση», σημείωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του NATO.
«Μίλησα με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο (Γιουν Σουκ Γιολ) για τη στενή συνεργασία ανάμεσα στο NATO και τη Σεούλ, τη βιομηχανική συνεργασία στον τομέα της άμυνας και τη διασυνδεδεμένη ασφάλεια Ευρώπης-Ατλαντικού και Ινδικού-Ειρηνικού», σημείωσε ο Μαρκ Ρούτε στην ανάρτησή του στο X.
Ο Ρούτε και το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ωστόσο την περασμένη εβδομάδα ότι δεν έχουν ακόμη κανένα στοιχείο για παρουσία Βορειοκορεατών στρατιωτικών στην Ουκρανία.
Οι υπουργοί Άμυνας από τις χώρες της G7 απέφυγαν επίσης να σχολιάσουν κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης το Σαββατοκύριακο στη Νάπολη.
Αρκετοί δυτικοί αξιωματούχοι είπαν ότι, εάν επιβεβαιωθεί, θα σήμαινε μια μεγάλη κλιμάκωση. Ο Όστιν είπε ότι η συμμετοχή της Βόρειας Κορέας θα ήταν «πολύ σοβαρή», ενώ ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Νοέλ Μπαρό είπε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Ουκρανία ότι «θα ωθήσει τη σύγκρουση σε ένα νέο στάδιο, ένα πρόσθετο στάδιο κλιμάκωσης».
Ο Φινλανδός υπουργός Άμυνας Άντι Χάκανεν είπε ότι οι εκθέσεις δείχνουν πως το ΝΑΤΟ πρέπει να προσεγγίσει τους εταίρους του στον Ινδο-Ειρηνικό. «Η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα παίζουν μαζί και η Κίνα εμπλέκεται μέρα με τη μέρα περισσότερο στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», είπε.
Αυτό δεν είναι αρκετό για τον υπουργό Εξωτερικών της Λιθουανίας, ο οποίος είπε ότι οι εκθέσεις θα πρέπει να αναβιώσουν τις συζητήσεις για ευρωπαϊκές μπότες στο έδαφος στην Ουκρανία.
«Δυστυχώς, υστερούμε και πάλι, είμαστε αντιδραστικοί, αλλά πιστεύω στην κοινή μας ικανότητα να κάνουμε όλα τα απαραίτητα προληπτικά βήματα για να μετατρέψουμε τις ιδέες του Προέδρου Μακρόν σε πράξη», πρόσθεσε ο Λαντσμπέργκις.
Κίνα: Το Πεκίνο ζητά αποκλιμάκωση
Η Κίνα ελπίζει πως όλες οι πλευρές θα εργαστούν για την αποκλιμάκωση της κατάστασης μετά τη δήλωση της Νότιας Κορέας ότι η Βόρεια Κορέα έχει αποστείλει στρατεύματα στη Ρωσία για να αναπτυχθούν στην Ουκρανία, δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας