Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα παρευρεθεί σήμερα στην Ρεΐμ, στο νότιο Ισραήλ, για να συμμετάσχει σε τελετή μνήμης που γίνεται για τα ισραηλινά θύματα της 7ης Οκτωβρίου 2023.
«Οι καρδιές μας είναι με τις εβραϊκές κοινότητες σε όλον τον κόσμο», δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Σε αυτήν την τραγική επέτειο, θέλω να τιμήσω τη μνήμη των θυμάτων», σημειώνει σε γραπτή της δήλωση. Η Ε.Ε. «στέκεται στο πλευρό όλων των αθώων ανθρώπων που οι ζωές τους διαλύθηκαν τελείως από εκείνη τη μοιραία ημέρα». Η επίθεση της Χαμάς «έφερε τεράστιο πόνο όχι μόνον στον λαό του Ισραήλ, αλλά και σε αθώους Παλαιστίνιους», ισχυρίστηκε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Παρομοίως, και ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Νοέλ Μπαρό θα βρεθεί σήμερα το πρωί στην Ρεΐμ, παρουσία των οικογενειών των Γάλλων που έπεσαν θύματα της επίθεσης της Χαμάς, την 7η Οκρωβρίου. Σύμφωνα με το πρόγραμμά του, ο Μπαρό αναμένεται να συναντηθεί το πρωί με τον Ισραηλινό ομόλογό του Ίσραελ Κατς, προτού μεταβεί στη Ραμάλα, την έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής.
Το ταξίδι του Γάλλου υπουργού στοχεύει και στη μείωση της διπλωματικής έντασης μεταξύ Ισραήλ και Γαλλίας. Ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Σάββατο να σταματήσουν οι παραδόσεις όπλων που χρησιμοποιούνται από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας την οργή του ισραηλινού πρωθυπουργού, που έκανε λόγο για «ντροπή». Η ανταλλαγή γρήγορα μετατράπηκε σε διπλωματική κρίση. Σε βαθμό που το Ελιζέ έδωσε στη δημοσιότητα αργότερα το βράδυ της ίδιας ημέρας δελτίο Τύπου διαβεβαιώνοντας πως η Γαλλία παραμένει «φίλη του Ισραήλ» και στηλίτευσε τις «υπερβολικές» εκφράσεις του Νετανιάχου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει απελπιστικά διχασμένη μετά τη σύγκρουση. Η φον ντερ Λάιεν επικρίθηκε σκληρά πριν από ένα χρόνο, όταν ταξίδεψε στο Ισραήλ, με ορισμένους ευρωβουλευτές και διπλωμάτες να εξοργίζονται επειδή δεν προειδοποίησε το Ισραήλ για τον καταστροφικό αντίκτυπο των επιθέσεών του εναντίον των Παλαιστινίων.
Κράτη όπως η Αυστρία και η Ουγγαρία είναι σταθερά στην πλευρά του Ισραήλ, αλλά η Ιρλανδία, η Ισπανία και το Βέλγιο έχουν καταδικάσει τις πολεμικές ενέργειες της κυβέρνησης Νετανιάχου και ζητούν την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους.
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο Ιρλανδός πρόεδρος Michael Higgins χαρακτήρισε «εξωφρενικό» το αίτημα από το Ισραήλ για να αφαιρέσει ειρηνευτές από το νότιο Λίβανο. Η Ιρλανδία έχει 347 στρατιώτες που συμμετέχουν σε αποστολή των Ηνωμένων Εθνών (Unifil), η ασφάλεια των οποίων θα μπορούσε να κινδυνεύει λόγω της στρατιωτικής δράσης του Ισραήλ κατά της Χεζμπολά.
Πολλές διαδηλώσεις υπέρ της ειρήνης και ενάντια στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο σε ολόκληρο τον κόσμο. Στη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία, την Ελλάδα, τη Νότια Αφρική, την Ινδία, τη Τουρκία και αλλού. Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και μνήμης αναμένεται να κορυφωθούν σήμερα, ανήμερα της 7ης Οκτωβρίου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας