Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
20.4° 18.4°
1 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
21.3° 18.6°
3 BF
67%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
18°C
21.0° 17.7°
2 BF
76%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.8° 19.8°
1 BF
71%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.4° 13.4°
2 BF
62%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.3° 20.3°
1 BF
68%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
20.2° 19.4°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
58%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
60%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
72%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.6° 20.6°
2 BF
61%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.4°
3 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.3° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
53%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
3 BF
68%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
61%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
julia ceketin
Η δολοφονηθείσα Τζούλια Τσεκετίν

Ξεκινά η δίκη για τον φόνο της Τζούλια στην Ιταλία

Μεγάλη οργή και πρωτοφανείς, μαζικές, κινητοποιήσεις είχε προκαλέσει η γυναικοκτονία φοιτήτριας στην Ιταλία τον περασμένο Νοέμβριο. Η Τζούλια Τσεκετίν έπεσε νεκρή από τα χέρια του πρώην συντρόφου της, Φιλίπο Τουρέτα, η δίκη του οποίου ξεκινά σήμερα στο δικαστήριο της Βενετίας.

Ο 22χρονος, που έχει ομολογήσει τη στυγερή δολοφονία, αντιμετωπίζει έως και ποινή ισόβιας κάθειρξης αλλά δεν αναμένεται να εμφανιστεί σήμερα στη δίκη, που αναμένεται να είναι σύντομη.

Ο κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία εκ προμελέτης και απαγωγής, όπως και για άλλα αδικήματα σχετικά με την απόκρυψη του πτώματος της Τσεκετίν, είχε παραιτηθεί του δικαιώματός του για προκαταρκτική ακροαματική διαδικασία μετά την ομολογία του.

Αποσπάσματα της κατάθεσής του ενώπιον δικαστή την 1η Δεκεμβρίου προβλήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην εκπομπή "Quarto Grado" του δικτύου Channel 4, στην οποία δηλώνει υπεύθυνος και ένοχος.

Με ήρεμη φωνή ο Τουρέτα περιγράφει πώς η Τσεκετίν απέρριψε το δώρο που της έκανε, ένα λούτρινο ζωάκι, λέγοντάς του ότι θέλει να χωρίσουν, γεγονός που οδήγησε σε τσακωμό τους μέσα στο αυτοκίνητό του και έπειτα εκείνη άνοιξε την πόρτα κι έφυγε.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον ίδιο, εκείνος άρπαξε ένα μαχαίρι και της το κάρφωσε στο μπράτσο τραβώντας την πίσω στο αυτοκίνητο αλλά εκείνη κατάφερε και βγήκε πάλι έξω. "Την μαχαίρωσα, δεν ξέρω πόσες, περίπου 10, 12, 13, δεν ξέρω, πολλές φορές", λέει ο Τουρέτα στο βίντεο.

Το χρονικό του εγκλήματος

Η άτυχε κοπέλα δηλώθηκε ως αγνοούμενη στις 11 Νοεμβρίου αφού προηγουμένως είχε συναντήσει τον Τουρέτα σε εμπορικό κέντρο απ΄ όπου δεν επέστρεψε ποτέ σπίτι της.

Υλικό από κάμερες ασφαλείας κοντά στο σπίτι της έδειξε τον Τουρέτα να της επιτίθεται άγρια και στη συνέχεια να την επιβιβάζει στο αυτοκίνητό του, γεγονός που σήμανε συναγερμό στην αστυνομία η οποία ξεκίνησε να την αναζητεί επί μια εβδομάδα.

Το πτώμα βρέθηκε τελικά στις 18 Νοεμβρίου σε μια χαράδρα περίπου 120 χιλιόμετρα βορείως της Βενετίας. Είχε μαχαιρωθεί περισσότερες από 70 φορές στο κεφάλι και στον λαιμό, σύμφωνα με ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης που επικαλούνταν την ιατροδικαστική έκθεση. Ο Τουρέτα συνελήφθη μια ημέρα αργότερα κοντά στη Λειψία της Γερμανίας όταν το αυτοκίνητό του έμεινε από βενζίνη.

Η αδελφή της Τσεκετίν, Έλενα, έχει καταγγέλλει την πατριαρχία, που παραμένει κυρίαρχη στην ιταλική κοινωνία. "Η κουλτούρα βιασμού είναι αυτή που νομιμοποιεί κάθε συμπεριφορά η οποία στοχεύει να πλήξει την προσωπικότητα της γυναίκας, ξεκινώντας με τα πράγματα εκείνα στα οποία κάποιες φορές δεν δίνουμε καν σημασία, όπως ο έλεγχος, η κτητικότητα, η αποδοκιμασία", έγραψε στην εφημερίδα Corriere della Sera η Έλενα Τσεκετίν μια εβδομάδα μετά τον θάνατο της αδελφής της.

Στην κηδεία της Τζούλια στην Πάντοβα, ο πατέρας της, Τζίνο, ζήτησε να γίνει ο θάνατος της κόρης του "σημείο καμπής για να τερματιστεί η φρικτή μάστιγα της βίας εις βάρος των γυναικών" εκλιπαρώντας τους άνδρες να "αμφισβητήσουν την κουλτούρα αυτή που τείνει να υποβαθμίζει τη βία που ασκείται από άνδρες, οι οποίοι δείχνουν φυσιολογικοί".

120 γυναικτονίες μόνο το 2023

Το έγκλημα αναζωπύρωσε τη συζήτηση για την έμφυλη βία στην γειτονική χώρα, σε μία χώρα όπου η σεξιστική συμπεριφορά ανδρών συχνά υποβαθμίζεται, όπου σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, μια γυναίκα δολοφονείται κάθε τρεις ημέρες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, 120 γυναίκες δολοφονήθηκαν στην Ιταλία τον περασμένο χρόνο, από τις οποίες οι 97 από συγγενείς τους ή από νυν και πρώην συντρόφους.

Οι συγκρίσεις με άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι δύσκολες εξαιτίας των αντιφατικών δεδομένων, αλλά το ζήτημα βρέθηκε πρόσφατα στο προσκήνιο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ειδικά στη Γαλλία.

Εκθεση του Ιουλίου του 2021 που εκπόνησε η κυβερνητική υπηρεσία αρμόδια για την έμφυλη ισότητα, διαπίστωσε ότι "σε κάποιες περιοχές της Ιταλίας έως και το 50% των ανδρών θεωρεί αποδεκτή τη βία στο πλαίσιο μιας σχέσης".

Επειτα από τον φόνο της Τσεκετίν το ιταλικό κοινοβούλιο υιοθέτησε ένα πακέτο νόμων που ενισχύουν την υπάρχουσα νομοθεσία για την προστασία των γυναικών, αλλά οι ακτιβιστές λένε ότι η πολιτισμική αλλαγή απαιτεί πολλά περισσότερα, ξεκινώντας με την υποχρεωτική εκπαίδευση για το θέμα αυτό στα σχολεία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ξεκινά η δίκη για τον φόνο της Τζούλια στην Ιταλία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας