Πρόκειται για μια σχεδόν ασύλληπτη ιστορία, για μια εξέλιξη που κανείς δεν περίμενε και έχει προκαλέσει μεγάλη συγκίνηση σε όλη την Ιταλία. Η Τζούλια Τσεκετίν έπρεπε να πάρει το πτυχίο της ως πολιτικός μηχανικός την περασμένη εβδομάδα. Δεν παρουσιάστηκε ποτέ, όμως, στο πανεπιστήμιο για να υποστηρίξει την πτυχιακή της εργασία. Η Τζούλια δεν υπάρχει πια, τη δολοφόνησε ο μέχρι πρότινος αρραβωνιαστικός της. Το μοιραίο λάθος ήταν ότι δέχθηκε να βγουν για μια πίτσα, διότι της είχε ζητήσει «να μπορεί να συνεχίσει να τη βλέπει», ώστε «να μη νιώθει χαμένος».
Μετά το εστιατόριο, όμως, όπως έδειξε κάμερα ασφαλείας κοντά στο Πορντενόνε του ιταλικού Βορρά, ο Φιλίπο Τουρέτα, συνομήλικος και συμφοιτητής της Τζούλια, χειροδίκησε εναντίον της και τη μαχαίρωσε επανειλημμένα. Αιμόφυρτη και ημιθανή, την έβαλε μέσα στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου του. Το πτώμα της κοπέλας βρέθηκε, ύστερα από πέντε ημέρες, σε κοντινή απόσταση, σε δίκτυο άρδευσης της περιοχής.
O Τουρέτα συνελήφθη έπειτα από μια εβδομάδα, στη Γερμανία, κοντά στην πόλη της Λιψίας. Ηταν μέσα στο Ι.Χ. του, ένα Φίατ, και είχε μείνει χωρίς λεφτά και βενζίνη. Χθες, συναίνεσε στην έκδοσή του στην Ιταλία, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί, πιθανότατα, εντός μίας εβδομάδας. Οι κατηγορίες που του απαγγέλλονται είναι για απαγωγή και εκ προμελέτης δολοφονία.
Το χρονικό της βαρβαρότητας
Είναι το χρονικό της βάρβαρης αυτής ιστορίας, της εκατοστής πέμπτης γυναικοκτονίας που καταγράφηκε στην Ιταλία από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα. Αυτό που σόκαρε ακόμη περισσότερο είναι ότι κανείς δεν είχε καταλάβει τίποτα και ότι όλοι περιέγραφαν τον Φιλίπο ως το κλασικό «καλό παιδί». Στην πραγματικότητα, όμως, υπήρχαν κάποιες σημαντικές αιτίες ανησυχίας. Η αδελφή της αδικοχαμένης Τζούλια αποκάλυψε ότι ο δράστης είχε ζητήσει στην κοπέλα «να σταματήσει να δίνει εξετάσεις, διότι δεν έπρεπε να τελειώσει το πανεπιστήμιο πριν από εκείνον, αλλά να πάρουν μαζί το πτυχίο».
Σήμερα θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στα σχολεία, εις μνήμην της Τζούλια. Οι γονείς της θα λάβουν το πτυχίο που είχε κερδίσει με τον κόπο της. «Πρέπει να μιλάτε, να σπάτε αμέσως τη σιωπή, με καταγγελίες», είπε ο πατέρας της εικοσιδυάχρονης κοπέλας, σε έκκλησή του προς όλες τις Ιταλίδες.
Στα λύκεια της χώρας θα οργανωθούν συναντήσεις (τουλάχιστον δώδεκα τον χρόνο), στις οποίες οι μαθητές θα συζητούν με ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, αλλά και «ινφλουένσερ» και ηθοποιούς για το τι σημαίνει δεσμός, χωρισμός, ερωτική απογοήτευση και σεβασμός στον και στη σύντροφο. «Για να καταλάβουμε, προπαντός, ότι η αγάπη δεν πρέπει ποτέ να σημαίνει αίσθηση ιδιοκτησίας», όπως είπε η αδελφή της Τζούλια.
Η κυβέρνηση Μελόνι υπόσχεται ότι, την ερχόμενη εβδομάδα, θα εγκριθεί οριστικά νέος νόμος, ο οποίος αυξάνει τη χρήση του ηλεκτρονικού βραχιολιού και τη δυνατότητα σύλληψης επ’ αυτοφώρω (για 36 ώρες από τη διάπραξη του αδικήματος) όσων ευθύνονται για βίαιες συμπεριφορές σε βάρος των γυναικών.
Πρέπει να αλλάξει μια ολόκληρη κουλτούρα, να ανατραπεί ένα πατριαρχικό μοντέλο, που μέχρι πριν από λίγες δεκαετίες, επέτρεπε ανοικτά στους άνδρες «να σηκώνουν χέρι», χωρίς καμία τιμωρία. Και για να υπάρξει αποτέλεσμα, σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, κυβέρνηση και προοδευτική αντιπολίτευση πρέπει να ξεχάσουν, προσωρινά, τις διαφορές τους και να συνεργαστούν γρήγορα και αποδοτικά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας