Στα χαρτιά έχουν παραμείνει τα «επείγοντα» μέτρα που συμφώνησαν από κοινού οι ηγέτες της Ε.Ε. για την άμεση αντιμετώπιση της «μεγαλύτερης πρόκλησης εδώ και δεκαετίες», όπως χαρακτήρισαν με τραγική καθυστέρηση την προσφυγική κρίση.
Και χθες στο Ευρωκοινοβούλιο ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κούνησε αυστηρά το δάχτυλο στα κράτη-μέλη που έχουν αποτύχει, όπως είπε, να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους σε όλα τα βασικά μέτωπα: ανακούφιση των χωρών πρώτης υποδοχής, ενίσχυση φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. αλλά και στενότερη συνεργασία και χρηματοδότηση σε τρίτες χώρες για την ανάσχεση προσφυγικής και μεταναστευτικής ροής.
Οι υποσχέσεις για εκταμίευση κονδυλίων δισεκατομμυρίων ευρώ δεν έχουν τηρηθεί, ενώ οι Βρυξέλλες ακόμα περιμένουν από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να πουν πόσους αιτούντες άσυλο προτίθενται τελικά να δεχτούν στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης. Από τους 160.000, έχουν μετεγκατασταθεί μόνο... 19!
Κομβικός όμως αναδεικνύεται ο ρόλος της Τουρκίας και του δούναι και λαβείν με την Ε.Ε. για το προσφυγικό.
«Ας είμαστε ξεκάθαροι για ένα πράγμα. Η εξαιρετικά εύκολη πρόσβαση στην Ευρώπη είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες έλξης» προσφύγων και μεταναστών, επισήμανε ο Ντόναλντ Τουσκ σε επιστολή του προς τους 28 ηγέτες εν όψει της σημερινής συνόδου κορυφής.
«Μια συμφωνία με την Τουρκία έχει νόημα αν μειώσει αποτελεσματικά την εισροή προσφύγων. Παραχωρήσεις μπορούν να γίνουν μόνο όταν αυτός ο στόχος επιτευχθεί», γράφει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς η Αγκυρα κάνει τη δύσκολη πιέζοντας και για δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» στα σύνορά της με τη Συρία, παρά τις ενστάσεις των Ευρωπαίων και όχι μόνο.
Πηγή από την Ε.Ε. ανέφερε μάλιστα πως οι τουρκικές αρχές προειδοποίησαν με επιστολή τους Ευρωπαίους ηγέτες για νέο μαζικό κύμα προσφύγων, αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους...
Στις χθεσινές επαφές των Ευρωπαίων επιτρόπων Τίμερμανς και Χαν με την τουρκική ηγεσία στην Αγκυρα αναμενόταν να συζητηθεί επίσης η ένταξη της Τουρκίας στη λίστα «ασφαλών χωρών», ώστε να μπορούν να απελαύνονται ή να επαναπροωθούνται πίσω στην τουρκική επικράτεια αιτούντες άσυλο στην Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και Τούρκοι πολίτες.
Παρά την κατακραυγή για τις χρόνιες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη γείτονα, Βρυξέλλες και Βερολίνο, σε μια αιφνίδια αλλαγή πολιτικής, εμφανίζονται τώρα θετικές σε αυτό το ενδεχόμενο.
Σάλος στην Πολωνία από την ακραία ξενοφοβική ρητορεία τού επικεφαλής του δεξιού Κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, που αναμένεται να κερδίσει τις εκλογές της 25ης Οκτωβρίου.
Σε προεκλογική του ομιλία έκανε λόγο για ξέσπασμα επιδημιών από την εισροή προσφύγων, όπως «χολέρα στα ελληνικά νησιά, δυσεντερία στην Αυστρία και διάφοροι τύποι παράσιτων» τα οποία μεταφέρουν στην Ευρώπη!
Για ναζιστική ρητορεία τον κατηγόρησαν ορισμένοι πολιτικοί του αντίπαλοι. Δεν είναι όμως ο μόνος αμετανόητος.
Η συντηρητική πρόεδρος της Κροατίας, Γκραμπάρ Κιτάροβιτς, δήλωσε πως η χώρα της, μετά την Ουγγαρία, πρέπει να εξετάσει την ανέγερση αντιμεταναστευτικού φράχτη στα σύνορά της, καθώς δεν βλέπει, λέει, άλλο τρόπο να προστατευτεί από του πρόσφυγες...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας