Λευκωσία, ανταπόκριση
«Αν λύσουμε το Κυπριακό αυτή την περίοδο, το λύσαμε, διαφορετικά είναι δύσκολο», είπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί στην τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ», προσθέτοντας ότι «αυτή είναι η τελευταία προσπάθεια της γενιάς μας».
Στη συνέντευξή του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι στην Κύπρο πρέπει να βρεθεί το συντομότερο μια λύση. «Με τον πρόεδρο Αναστασιάδη είμαστε της ίδιας γενιάς», είπε ο Μουσταφά Ακιντζί, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης έχει αντιληφθεί ότι υπάρχει ανάγκη για λύση.
«Μπορεί να γκρεμιστούν τα τείχη, αλλά το σημαντικό είναι να γκρεμιστούν τα τείχη στα μυαλά», είπε χαρακτηριστικά ο Ακιντζί.
Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι «δεν μπορεί να είναι λύση μια συμφωνία που δεν θα περιλαμβάνει την ισότητα, ελευθερία και ασφάλεια», προσθέτοντας ότι αυτό επιθυμεί και για τους εταίρους του, τους Ελληνοκύπριους.
Εκ περιτροπής προεδρία
Όπως είπε σε μια λύση πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει εκ περιτροπής προεδρία, επισημαίνοντας πως η πολιτική ισότητα είναι εκ των ουκ άνευ. Ανέφερε ότι το θέμα των εγγυήσεων θα είναι το τελευταίο που θα συζητηθεί και ότι σε αυτό το θέμα θα μιλήσουν οι εγγυήτριες δυνάμεις.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι το περιουσιακό, που είναι ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια, θα λυθεί στην πλειονότητά του με αποζημιώσεις, προσθέτοντας ότι στις επαφές που έκαναν τους δόθηκαν υποσχέσεις, αλλά το σημαντικό είναι να τηρηθούν οι υποσχέσεις.
Φυσικό αέριο
Για το φυσικό αέριο, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι είναι σημαντική η διανομή του φυσικού πλούτου μέσα σε μια περιοχή ειρήνης. Όπως είπε η Αίγυπτος βρήκε πολύ πλούσιους υδρογονάνθρακες έξι χιλιόμετρα από τα νερά της Κύπρου, σχολιάζοντας ότι είναι μια απόσταση πολύ κοντά στην Κύπρο.
«Ασφαλώς να τονίσω ότι αυτά είναι πόροι ολόκληρης της Κύπρου. Οι ειδικοί λένε πως ο πιο έξυπνος τρόπος είναι η Αίγυπτος, το Ισραήλ και η Κύπρος να ενώσουν το φυσικό τους αέριο και να το μεταφέρουν μαζί στην Ευρώπη.
Να πω ότι και ο Αναστασιάδης έχει την ίδια άποψη με μένα. Η άποψή του είναι ότι ο πλούτος θα συμβάλει στην ειρήνη της περιοχής», είπε ο Μουσταφά Ακιντζί.
«Οι έποικοι είναι συμπατριώτες μας»
Σε ερώτηση εάν μετά τη λύση θα φύγουν οι έποικοι από την Κύπρο, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι δεν πρέπει να συζητείται κάτι τέτοιο για τους ανθρώπους που εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο και για χρόνια έζησαν σε αυτά τα εδάφη και δημιούργησαν οικογένεια.
Ανέφερε ότι πλέον ο ίδιος δεν ξέρει ποιος είναι έποικος και ποιος όχι. «Οι πολίτες της ΤΔΒΚ (ψευδοκράτος) είναι όλοι συμπατριώτες μας», είπε.
Για το νερό που μεταφέρεται από την Τουρκία, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι «είναι και για την νότια Κύπρο πλούτος. Είναι σημαντικό κέρδος στη Μέση Ανατολή. Αν υπάρξει συνέπεια στο θέμα του νερού θα το μοιραστούμε με τους Ελληνοκύπριους», ανέφερε.
Είπε τέλος ότι μια λύση στο Κυπριακό θα επηρεάσει θετικά και τις σχέσεις Τουρκίας - Ελλάδας.
Ευρωπαϊκά κονδύλια για την επανένωση της Κύπρου
Έτοιμη να βοηθήσει στις προσπάθειες για έξοδο της Κύπρου από την κρίση, αλλά και για επανένωση του νησιού, δήλωσε το μεσημέρι η επίτροπος περιφερειακής και αστικής πολιτικής της Ε.Ε. Κορίνα Κρέτσου, μετά από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.
Η Ευρωπαία επίτροπος τόνισε ότι είναι σημαντικό να εξεταστεί η υλοποίηση των έργων που έχουν χρηματοδοτηθεί μέχρι σήμερα αλλά και η προώθηση της διαδικασίας πλήρους απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων. «Η πολιτική συνοχή της Ε.Ε. θα μπορούσε να βοηθήσει, ιδιαίτερα για την μετά την περίοδο εποχή του προγράμματος 2014- 2020.ώστε η Κύπρος να ξεφύγει οριστικά από την κρίση», επισήμανε η κ. Κρέτσου.
Βιώσιμο οικονομικό μοντέλο
Εξέφρασε στη συνέχεια την ετοιμότητα τόσο της ίδιας όσο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συνδράμουν και στην επίτευξη ενός νέου βιώσιμου οικονομικού μοντέλου, με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών ταμείων στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής της Ε.Ε.
Τόνισε ότι η Κύπρος θα λάβει για την προγραμματική περίοδο 2014-20 πέραν από 900 εκατ. ευρώ, επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό η Ε.Ε. να έχει τον σχεδιασμό για τα κονδύλια αυτά.
H επίτροπος αναφερόμενη στις προσπάθειες επίτευξης λύσης στο Κυπριακό, είπε πως για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «θα ήταν μεγάλο επίτευγμα αν κατάφερνε, εντός της τρέχουσας θητείας της, να βοηθήσει στην επανένωση του νησιού». Επανέλαβε την ετοιμότητα της επιτροπής να στηρίξει οποιεσδήποτε κοινές πρωτοβουλίες λαμβάνονται από τις δύο κοινότητες.
Προγράμματα για τους Τουρκοκυπρίους
Μιλώντας, τέλος, υπό την άλλη της ιδιότητα ως επικεφαλής της Ομάδας Δράσης (Task Force) της Κομισιόν για την τουρκοκυπριακή κοινότητα, υπέδειξε πως υπάρχουν διαθέσιμα προγράμματα, έτσι ώστε να υποβοηθηθεί η συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε ότι ο στόχος για πλήρη απορρόφηση των ευρωπαικών κονδυλίων παραμένει. Πρόσθεσε ότι έχει ξεκινήσει ήδη η περίοδος του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος 2014-20 και «ετοιμαζόμαστε εντατικά για την υποβολή των σχεδίων». Tόνισε ότι η εξάντληση όλων των αυτών των διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων είναι στρατηγικής σημασίας και κλειδί για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας