Η Νίκολα Στάρτζον, μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος του Σκοτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP), γίνεται σήμερα η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σκοτίας, καθώς ο Αλεξ Σάλμοντ έχει παραιτηθεί και από τα δύο αξιώματά του. Η Στάρτζον είναι προσωπική επιλογή του «αντάρτη» Σάλμοντ, την οποία άλλωστε γνωστοποίησε ο ίδιος λίγο μετά την επίσημη ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το οποίο το 55% των Σκοτσέζων επέλεξαν την παραμονή τους στη Μεγάλη Βρετανία, έναντι του 45% που ήταν υπέρ της απόσχισης.
«Αν τα αγγλικά κόμματα δεν θέλουν να προκαλέσουν ένα νέο δημοψήφισμα, θα πρέπει να πραγματοποιήσουν όλες τις υποσχέσεις τους, ξεκινώντας από την παραχώρηση επιπλέον εξουσιών στη Σκοτία». Αυτό δήλωσε η νέα πρόεδρός του λίγο μετά την εκλογή της.
Η νέα πρόεδρος του SNP δεν άφησε απλώς ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέο δημοψήφισμα, αλλά από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισε πως θα δώσει μάχη για τη διεξαγωγή του, ιδίως αν το Λονδίνο δεν παραχωρήσει τις εξουσίες που έχει υποσχεθεί στη Σκοτία. Επίσης, όπως επισήμανε, θα προκαλέσει νέο δημοψήφισμα αν οι Βρετανοί ψηφίσουν «ναι» στην έξοδο από την Ε.Ε. ή αν οι Σκοτσέζοι εξακολουθήσουν να υποφέρουν από τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλει η κεντρική κυβέρνηση.
Η Στάρτζον ήταν η μοναδική υποψήφια για την αρχηγία του κόμματος και ο άνθρωπος που χάραξε τη στρατηγική του «ναι» στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας. Οπως δήλωσε μετά την εκλογή της, «είναι δύσκολο να ακολουθήσει κανείς τα βήματα του Αλεξ ( Σάλμοντ)», του ανθρώπου που έφερε το σκοτσέζικο ζήτημα στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής της Βρετανίας. Εξίσου όμως σημαντική είναι η εκτίμηση που τρέφει ο Σάλμοντ για τη διάδοχο του. «Πρόκειται για εξέχουσα πολιτικό της γενιάς της. Είναι απόλυτα έτοιμη για τον ρόλο αυτό», είπε πριν από μερικές μέρες σε συνέδριο Συνδικαλιστικής Ενωσης στη Γλασκόβη.
Η αλήθεια είναι πως όταν ο Σάλμοντ ανέλαβε το SNP, αυτό ήταν τόσο μικρό και ασήμαντο που κάποιοι το θεωρούσουν ακόμη και περιθωριακό. Παρ’ όλα αυτά μέσα σε επτά χρόνια κατάφερε να το κάνει ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα της Σκοτίας. Τελευταίες δημοσκοπήσεις μάλιστα δείχνουν πως το SNP θα έρθει πρώτο στις γενικές εκλογές του Μαΐου στις περιφέρειες της Σκοτίας. Ετσι, από τους 6 βουλευτές που έχει σήμερα στο Κοινοβούλιο του Γουεστμίνστερ θα καταφέρνει να εκλέξει, σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις, πάνω από 25. Αριθμός που οι αναλυτές θεωρούν ικανό ώστε το κόμμα να επηρεάσει τα πολιτικά δρώμενα όχι μόνο της Σκοτίας αλλά ολόκληρης της Βρετανίας. Και αυτό, γιατί είναι σχεδόν βέβαιο πως για ακόμη μια φορά κανένα κόμμα δεν θα μπορέσει να δημιουργήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Είναι αξιοσημείωτο πως οι περιφέρειες της Σκοτίας εκλέγουν συνολικά 59 βουλευτές στο Γουεστμίνστερ. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία από το Κόμμα των Εργατικών, το οποίο προς το παρόν τουλάχιστον, ενώ έχει το προβάδισμα στο σύνολο της Βρετανίας σε όλες τις δημοσκοπήσεις, φαίνεται να χάνει στη Σκοτία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας