Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.9° 13.8°
0 BF
82%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.3° 13.6°
2 BF
84%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 15.0°
2 BF
73%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.5° 12.5°
1 BF
86%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
82%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
1 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.1° 15.1°
1 BF
88%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.7° 13.8°
1 BF
99%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.5° 14.9°
2 BF
70%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 15.0°
2 BF
80%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
1 BF
79%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
53%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
89%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.2° 15.1°
0 BF
78%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 16.8°
3 BF
84%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
13.8° 11.8°
0 BF
87%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 14.4°
2 BF
83%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
2 BF
84%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
«Ολόκληρη η χώρα καταλαβαίνει σήμερα το σχέδιο του Ερντογάν», λέει ο Ορχάν Παμούκ

Ορχάν Παμούκ: «Ο Ερντογάν έχει “σχέδιο” για τους Κούρδους»

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην ιταλική «La Repubblica» ο νομπελίστας Ορχάν Παμούκ ασκεί έντονη κριτική στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο κατηγορεί ότι έχει «σχέδιο» απέναντι στους Κούρδους.

H εκλογική ήττα εξόργισε τον πρόεδρο της χώρας μου, εκτιμά ο Παμούκ και συμπεραίνει ότι κυβέρνηση και στρατός αποφάσισαν να ξαναρχίσουν τον πόλεμο κατά του κουρδικού κινήματος επειδή οι Κούρδοι δεν εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους τον Ερντογάν για το σχέδιό του της προεδρικής Δημοκρατίας.

«Ολόκληρη η χώρα καταλαβαίνει σήμερα το σχέδιο του Ερντογάν. Αρχικά δεν θέλησε να μετάσχει στο διεθνή συνασπισμό που πολεμά το ισλαμικό χαλιφάτο. Μετά δέχτηκε να κάνει αυτό που του ζητούσαν οι Αμερικανοί. Ωστόσο ταυτόχρονα με το χαλιφάτο άρχισε να βομβαρδίζει τους Κούρδους», προσθέτει ο συγγραφέας.

«Η είδηση της επίθεσης (σ.σ.στην Άγκυρα) μου ράγισε την καρδιά. Αντέδρασα λέγοντας ότι όλοι οι Τούρκοι, οι φιλελεύθεροι, οι δημοκράτες, οι υποστηρικτές του κοσμικού χαρακτήρα της χώρας είναι μαζί με τους Κούρδους και τους συμπαθούν, γιατί ο λαός αυτός θέλει την ειρήνη», δήλωσε ο Παμούκ.

Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ερντογάν ότι ρίχνει λάδι στη φωτιά της κουρδικής σύγκρουσης, με την ελπίδα να προσελκύσει εθνικιστές ψηφοφόρους. Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) έχασε την απόλυτη πλειοψηφία που διατηρούσε από το 2002, διαψεύδοντας τις ελπίδες του Ερντογάν να τροποποιήσει το Σύνταγμα προκειμένου να ενισχύσει τις εξουσίες του.

Στον τόπο της τραγωδίας ο Ερντογάν

Το πρωί ο Τούρκος πρόεδρος επισκέφθηκε τον τόπο της διπλής επίθεσης για να αποτίσει φόρο τιμής στη μνήμη των θυμάτων: κατέθεσε στεφάνι μπροστά από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης μαζί με τον Φινλανδό ομόλογό του Σάουλι Νιινίστο.

AP Photo/Emrah Gurel

Θυμίζουμε ότι η διπλή βομβιστική επίθεση σημειώθηκε πριν από την έναρξη πορείας ειρήνης που πραγματοποιούσε το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) μαζί με άλλα κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς.

Αποπέμφθηκαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι

Στον απόηχο της επίθεσης, το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας ανακοίνωσε ότι απέπεμψε υψηλόβαθμους αξιωματούχους της αστυνομίας στην Άγκυρα.

Σε ανακοίνωσή του, που εξέδωσε αργά χθες το βράδυ, το υπουργείο αναφέρει ότι ο αρχηγός της αστυνομίας της πρωτεύουσας Κάντρι Καρτάλ καθώς και οι επικεφαλής του τμήματος ασφάλειας και της υπηρεσίας πληροφοριών του Σώματος απαλλάχτηκαν από τα καθήκοντά τους προκειμένου να διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα.

Νταβούτογλου: Ίσως εμπλέκονται ISIS και PKK

Ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε σήμερα ότι στην επίθεση του Σαββάτου ενδέχεται να εμπλέκονται τόσο το Ισλαμικό Κράτος όσο και το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ).

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Κωνσταντινούπολη, ο Αχμέτ Νταβούτογλου σημείωσε ότι διευρύνεται η έρευνα σχετικά με τις διασυνδέσεις των δύο καμικάζι που πραγματοποίησαν την επίθεση με τους 97 νεκρούς.

Συλλήψεις λόγω... twitter

Παράλληλα, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν δύο υπόπτους για σχέσεις με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) που πιστεύεται ότι γνώριζαν εκ των προτέρων για την επίθεση.

Οι δύο άνδρες είχαν ανταλλάξει στο twitter πληροφορίες για μια επίθεση εννέα ώρες πριν από τη συγκεκριμένη επιχείρηση.

«Διεξάγεται νέα έρευνα. Το ερώτημα που θέτουμε είναι πώς μπορεί να γνώριζαν», επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ορχάν Παμούκ: «Ο Ερντογάν έχει “σχέδιο” για τους Κούρδους»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας