Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.4° 14.6°
1 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.3° 14.6°
3 BF
83%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 15.0°
3 BF
79%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
12°C
11.9° 11.9°
0 BF
87%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
1 BF
87%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.2° 13.8°
2 BF
99%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 14.9°
1 BF
74%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 16.0°
1 BF
75%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
16.2° 16.2°
1 BF
78%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
51%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.4° 17.2°
0 BF
75%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
77%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.0° 13.8°
2 BF
76%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
14°C
14.3° 14.3°
2 BF
82%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.8° 15.8°
2 BF
84%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.3° 11.3°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
Γέφυρα ανατινάζεται στο Κουρσκ
Γέφυρα ανατινάζεται στο Κουρσκ | Ukrainian Defence Ministry Press Office via AP

Μόσχα: Δυτικοί πύραυλοι ανατίναξαν γέφυρα στο Κουρσκ UPD

Το Κρεμλίνο μάλιστα πιθανολογεί ότι πρόκειται για αμερικανικούς πυραύλους HIMARS ● Συνεχίζονται οι μάχες στο Κουρσκ ● Μαζικές εκκενώσεις ● Δε βλέπει έδαφος για διαπραγματεύσεις το Βερολίνο, ένεκα υπερβολικών ρωσικών απαιτήσεων

Στο πνεύμα των καταγγελιών της Μόσχας περί ανάμειξης της Δύσης στον σχεδιασμό της αιφνιδιαστικής επίθεσης της Ουκρανίας στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα πως η Ουκρανία χρησιμοποίησε δυτικούς πυραύλους, πιθανόν αμερικανικής κατασκευής HIMARS, για να καταστρέψει μια γέφυρα πάνω από τον ποταμό Σέιμ στην περιφέρεια του Κουρσκ, σκοτώνοντας εθελοντές που προσπαθούσαν να απομακρύνουν αμάχους.

Με στόχο να εμποδίσουν τον ανεφοδιασμό του ρωσικού στρατού, οι Ουκρανοί ανατίναξαν δύο γέφυρες στον ποταμό Σέιμ αποκόπτοντας την περιοχή Γλουσόβσκι 20.000 κατοίκων, στην οποία την Παρασκευή βρισκόταν σε εξέλιξη μαζική εκκένωση, μετά την ταχεία ουκρανική εισβολή στην ρωσική αυτή περιφέρεια.

Οι ουκρανικές δυνάμεις κατέστρεψαν τη γέφυρα στον ποταμό Σέιμ, εμποδίζοντας τις εκκενώσεις πληθυσμών δια ξηράς, μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Ρωσίας TASS επικαλούμενο τοπικές υπηρεσίες ασφαλείας. 

«Για πρώτη φορά, η περιφέρεια του Κουρσκ επλήγη από δυτικής κατασκευής εκτοξευτήρες ρουκετών, πιθανόν αμερικανικούς HIMARS», δήλωσε αργά χθες, Παρασκευή, το βράδυ μέσω του Telegram η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Ως αποτέλεσμα της επίθεσης στη γέφυρα πάνω από τον ποταμό Σέιμ στην περιφέρεια του Γκλούσκοβο, η γέφυρα καταστράφηκε εντελώς και σκοτώθηκαν εθελοντές που βοηθούσαν τον πληθυσμό που απομακρυνόταν».

Το Reuters σημειώνει πως δεν ήταν άμεσα σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές.

Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα εκκενώσουν πέντε χωριά και θα αποκλείσουν την πρόσβαση προς αυτά καθώς βρίσκονται πολύ κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, στην περιφέρεια του Μπέλγκοροντ, που συνορεύει με εκείνη του Κουρσκ.

«Από τις 19 Αυγούστου, θα μπλοκάρουμε την πρόσβαση σε πέντε κοινότητες, θα απομακρύνουμε τους κατοίκους και θα βοηθήσουμε να μεταφέρουν τα υπάρχοντά τους», ανέφερε μέσω του Telegram ο κυβερνήτης του Μπελγκοροντ, Βιατσεσλάβ Γκλάντκοφ. Η πρόσβαση σε ένα έκτο χωριό θα απαγορευτεί «προσωρινά», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν στη ανατολική Ουκρανία, με σκοπό τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας πόλης Ποκρόβσκ. Η πόλη είναι ένα από τα βασικά οχυρά και κόμβος ανεφοδιασμού των Ουκρανών και η απώλειά της θα συμβάλει στην πλήρη κατάληψη της επαρχίας του Ντονέτσκ από τη Ρωσία.

Ουκρανοί απομακρύνουν αμάχους και κυρίως παιδιά από τα γειτονικά χωριά και τα μεταφέρουν στο Ποκρόφσκ, από όπου τα προωθούν με τρένα σε ασφαλέστερες περιοχές της Ουκρανίας.

Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία ότι σχεδιάζει «προβοκάτσια» στον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ

Ο ουκρανικός στρατός «ενισχύει» τις θέσεις του στην περιφέρεια Κουρσκ, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, 10 και πλέον ημέρες μετά την έναρξη της μεγάλης κλίμακας επίθεσης στο ρωσικό έδαφος και αποκάλεσε τα κατεχόμενα εδάφη «κεφάλαιο ανταλλαγής», υπονοώντας ότι θα μπορούσαν να το ανταλλάξουν με ουκρανικές περιοχές που κατέχει η Μόσχα.

«Ο στρατηγός (Ολεξάντρ) Σίρσκι ανέφερε ενίσχυση των θέσεων των δυνάμεών μας στην περιφέρεια Κουρσκ και επέκταση της σταθεροποιημένης περιοχής», ανέφερε ο Ζελένσκι στο Telegram, έπειτα από συνάντηση με τον επικεφαλής του ουκρανικού στρατού.

Μαζί με τα ουκρανικά στρατεύματα, δυτικοί δημοσιογράφοι μπαίνουν για πρώτη φορά στην πόλη Σούτζα και μεταδίδουν εικόνες καταστροφής και απόγνωσης.

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σήμερα ότι «απώθησε» τον ουκρανικό στρατό κοντά σε τρεις κοινότητες στην περιφέρεια Κουρσκ.

Οι Ρώσοι στρατιώτες «απώθησαν» τις ουκρανικές «επιθέσεις» «στην κατεύθυνση των κοινοτήτων Κορένεβο, Ρουσκόιε και Τσερκασκόιε Πορετνόιε», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο Άμυνας.

Εξάλλου, κατηγόρησε την Ουκρανία ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ, που παραμένει υπό ρωσικό έλεγχο και να επιρρίψει την ευθύνη στη Μόσχα για αυτήν την «πρόκληση», όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Το υπουργείο ανέφερε ακόμη πως η Ρωσία θα απαντήσει σκληρά σε περίπτωση τέτοιας επίθεσης, η οποία όπως είπε θα μόλυνε μια μεγάλη περιοχή γύρω από τον σταθμό.

Η Ουκρανία εισέβαλε στη ρωσική δυτική περιφέρεια Κουρσκ στις 6 Αυγούστου και ισχυρίζεται ότι έχει πάρει τον έλεγχο 82 οικισμών σε μια περιοχή 1.150 τετραγωνικών χιλιομέτρων από τότε.

Επιπλέον σήμερα, οι Ρώσοι που ελέγχουν τον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια δήλωσαν ότι ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος έριξε εκρηκτικά σε δρόμο έξω από τον σταθμό, θέτοντας σε κίνδυνο το προσωπικό του που χρησιμοποιεί αυτή τη διαδρομή, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η Ρωσία έθεσε υπό τον έλεγχό της τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, λίγο αφού εξαπέλυσε την εισβολή της στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022. Ο σταθμός είναι ανενεργός, καθώς η Μόσχα και το Κίεβο έχουν επανειλημμένα αλληλοκατηγορηθεί ότι προσπαθούν να σαμποτάρουν τη λειτουργία του και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια γύρω από αυτόν.

Η επίθεση σημειώνεται καθώς η Ουκρανία συνεχίζει την εισβολή της στο ρωσικό έδαφος, ισχυριζόμενη ότι έχει πάρει τον έλεγχο 82 οικισμών σε μια περιοχή 1.150 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην περιφέρεια Κουρσκ, από τις 6 Αυγούστου.

Εξάλλου, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, που επικαλείται τον Ρώσο προσωρινό αντιπρόσωπο στη Βιέννη, Ρόμαν Ουστίνοφ, η Μόσχα θέλει να συζητήσει την επίθεση στον σταθμό της Ζαπορίζια με την ηγεσία του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ). Η Ρωσία θέλει επίσης ο ΔΟΑΕ να προειδοποιήσει την Ουκρανία να μην επαναλάβει τις επιθέσεις αυτές, είπε ο Ουστίνοφ.

Οι έξι ανενεργοί αντιδραστήρες του σταθμού, που βρίσκεται κοντά στη γραμμή του μετώπου, εξαρτώνται από εξωτερική τροφοδοσία ισχύος για τη διατήρηση της ψύξης του πυρηνικού υλικού τους, ώστε να αποφευχθεί ένα καταστροφικό δυστύχημα.

Το πρωί του Σαββάτου, η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε ότι η αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε και τα 14 drones που εξαπολύθηκαν από τη Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας στη διάρκεια της νύχτας. Σε δήλωσή της στο Telegram, η ΠΑ ανέφερε πως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Σαχίντ καταρρίφθηκαν πάνω από έξι περιφέρειες στη νότια και την κεντρική χώρα.

Δε βλέπει έδαφος για διαπραγματεύσεις το Βερολίνο

Παρά την επιμονή του Κιέβου στο σενάριο ότι με την εισβολή της στη Ρωσία η Ουκρανία προσπαθεί να δημιουργήσει μια «ουδέτερη ζώνη» προκειμένου να αποκτήσει ένα διαπραγματευτικό χαρτί για ενδεχόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες, απαισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρεσβευτής της Γερμανίας στη Μόσχα όταν ρωτήθηκε κατά πόσο πιστεύει ότι οι δύο χώρες θα μπορούσαν να διαπραγματευτούν μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα της Βόννης General-Anzeiger, o Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ υπογραμμίζει πως «επί του παρόντος, η ρωσική πλευρά δε δείχνει καμιά προθυμία να διαπραγματευθεί, καθώς επιμένει σε υπερβολικά προαπαιτούμενα».

Σημειώνει πως όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν λέει ότι είναι διατεθειμένος να συζητήσει με την ηγεσία της Ουκρανίας μόνον αφότου οι ουκρανικές δυνάμεις αποσυρθούν από όλα τα εδάφη τα οποία θεωρεί πως η Ρωσία έχει ήδη προσαρτήσει – συμπεριλαμβανωμένων εκείνων που τα ρωσικά στρατεύματα δεν έχουν καν υπό τον έλεγχό τους – τότε είναι σαφές πως ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου δεν μιλάει σοβαρά.

Σχολιάζοντας την ουκρανική εισβολή στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, ο Λάμπσντορφ αναφέρει ότι ήταν μια «δυσάρεστη έκπληξη» που προκάλεσε νευρικότητα στη Μόσχα.

Ο Γερμανός πρεσβευτής υπογραμμίζει πως «κάποια μέρα η Ρωσία θα πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσει ότι με αυτόν τον πόλεμο επιτυγχάνει πολύ λιγότερα από όσα σχεδίαζε στην αρχή», ότι προκαλεί στον εαυτό της «σοβαρό πλήγμα διεθνώς» και ότι η οικονομία της έχει εξελιχθεί σε αμιγώς πολεμική «καθ’ υπερβολή και δε θα είναι βιώσιμη».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Μόσχα: Δυτικοί πύραυλοι ανατίναξαν γέφυρα στο Κουρσκ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας