Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος επιστρέφει το ουκρανικό ζήτημα μετά από την αιφνιδιαστική επίθεση ουκρανικών δυνάμεων και την κατάληψη εδαφών εντός της Ρωσίας. Παράλληλα με τις σφοδρές συγκρούσεις και τον πόλεμο προπαγάνδας, όμως, το ζήτημα του σοβαρού σαμποτάζ στον αγωγό Nord Stream επανέρχεται στην επικαιρότητα.
Τον Σεπτέμβριο του 2022, επτά μήνες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σειρά εκρήξεων προκάλεσε καταστροφές στους αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2 που μετέφεραν φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία, επιδεινώνοντας την ενεργειακή κρίση που είχε ήδη ξεσπάσει στην Ευρώπη.
Από τότε, σχεδόν δύο χρόνια μετά, έχουν ανακινηθεί πολλά σενάρια για τους υπαίτιους του σαμποτάζ, όμως, το σημερινό ρεπορτάζ της Wall Street Journal άναψε φωτιές στο Κίεβο και τους συμμάχους του.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, η οποία επικαλείται ουκρανικές στρατιωτικές πηγές, το σαμποτάζ είχε εγκριθεί αρχικά από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος στη συνέχεια επιχείρησε να ακυρώσει την επίθεση, η οποία, τελικά, πραγματοποιήθηκε κανονικά.
Επιβλέπων της επιχείρησης φέρεται να ήταν ο Βαλερί Ζαλούζνι, αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων εκείνη την περίοδο, ο οποίος τώρα εκτελεί χρέη πρέσβη της Ουκρανίας στο Λονδίνο.
Το σχέδιο, η παρέμβαση της CIA και τα μπρος πίσω Ζελένσκι
Η ιδέα του σαμποτάζ έπεσε τον Μάιο του 2022, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης υψηλόβαθμων αξιωματικών και επικεφαλής επιχειρήσεων της Ουκρανίας, τρεις μήνες μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα, γράφει η αμερικανική εφημερίδα.
Σύμφωνα με τη WSJ, συνολικά έξι άνθρωποι ενεπλάκησαν άμεσα σε αυτήν την επιχείρηση έναντι ενός κόστους περίπου 300.000 δολαρίων, που καλύφθηκε στο σύνολό του από ιδιωτικά κεφάλαια.
Το ρεπορτάζ, πάντως, βγάζει από το κάδρο τον Ουκρανό πρόεδρο αναφέροντας ότι ο Ζελένσκι είχε αρχικά εγκρίνει το σχέδιο, όμως, στη συνέχεια έδωσε διαταγή να σταματήσει, έπειτα από επικοινωνία με την CIA, η οποία απαίτησε να ακυρωθεί το συγκεκριμένο πλάνο.
Κατά την WSL ο Ζαλούζνι αγνόησε αυτήν τη διαταγή και η ομάδα του τροποποίησε το αρχικό σχέδιο.
Μετά τη δολιοφθορά τον Σεπτέμβριο του 2022 του ρωσικού αγωγού, ο Ζελένσκι ζήτησε εξηγήσεις από τον Ζαλούζνι, σύμφωνα με τη WSJ, η οποία επικαλέστηκε τρία πρόσωπα με γνώση αυτής της συνομιλίας.
Εκείνος απάντησε ότι ήταν πάρα πολύ αργά, λέγοντας πως δεν ήταν πλέον δυνατόν να επικοινωνήσει με την ομάδα του σαμποτάζ, καθώς κάθε επαφή θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την επιχείρηση.
«Είπε (στον Ζελένσκι), είναι σαν μια τορπίλη, μόλις την εκτοξεύσεις εναντίον του εχθρού, δεν μπορείς να την ανακτήσεις, συνεχίζει την πορεία της μέχρι να εκραγεί», περιέγραψε ένας αξιωματικός, με γνώση αυτής της συζήτησης, τον οποίο επικαλέστηκε η αμερικανική εφημερίδα.
Ο σημερινός πρέσβης της Ουκρανίας στο Λονδίνο απάντησε γραπτώς στην εφημερίδα, χαρακτηρίζοντας πρόκληση το ρεπορτάζ και απορρίπτοντας την εμπλοκή του.
«Μια απόλυτη ανοησία»
«Η εμπλοκή της Ουκρανίας στις εκρήξεις του Nord Stream είναι μια απόλυτη ανοησία. Αυτές οι ενέργειες δεν έχουν κανένα πρακτικό συμφέρον για την Ουκρανία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Μιχαΐλο Ποντόλιακ, στην πρώτη αντίδραση του Κιέβου για το ρεπορτάζ.
Γερμανικό ένταλμα σύλληψης κατά Ουκρανού
Το δημοσίευμα, πάντως, έρχεται μόλις μια ημέρα μετά τις ανακοινώσεις πως η Γερμανία εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά Ουκρανού δύτη, ο οποίος κατηγορείται για εμπλοκή στο σαμποτάζ κατά του Nord Stream.
Το Βερολίνο φέρεται να εξέδωσε ευρωπαϊκό ένταλμα, ενώ οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο καταζητούμενος ζούσε τον τελευταίο καιρό στην Πολωνία.
Σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ ο ύποπτος έχει φύγει από την Πολωνία, ενώ συμπληρώνουν πως ένας άλλος άνδρας και μια γυναίκα (επίσης Ουκρανοί εκπαιδευτές καταδύσεων) έχουν εντοπιστεί στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγουν οι αρχές της χώρας.
Η πολωνική εισαγγελία επιβεβαίωσε πως έλαβε ένταλμα σύλληψης σε βάρος άνδρα τον περασμένο Ιούνιο. Εκπρόσωπος του γραφείου του Πολωνού γενικού εισαγγελέα διευκρίνισε ότι το Βερολίνο δεν περιέλαβε τον ύποπτο στο μητρώο καταζητουμένων, πράγμα που επέτρεψε σ' αυτό τον τελευταίο να επιστρέψει στις αρχές Ιουλίου στην Ουκρανία χωρίς να τον σταματήσουν στα σύνορα.
Το γεγονός ότι οι Γερμανοί δεν περιέλαβαν το όνομά του στο μητρώο καταζητουμένων «σημαίνει ότι οι πολωνοί συνοριοφύλακες δεν ήταν ενημερωμένοι και δεν είχαν κανένα λόγο για να θέσουν υπό κράτηση τον Βολοντίμιρ Ζ.», υπογράμμισε η εκπρόσωπος Άννα Αντάμιακ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας