Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.3° 14.5°
1 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.1° 14.9°
1 BF
84%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 15.0°
3 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
1 BF
86%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.0° 15.0°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.2° 13.8°
1 BF
99%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.0° 15.5°
1 BF
68%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
76%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
78%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
52%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
1 BF
90%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.4° 17.2°
0 BF
80%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
4 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
2 BF
82%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
69%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
85%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
lepen-meloni
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Μαρίν Λεπέν και Τζόρτζια Μελόνι | AP PHOTO

Λεπέν και Μελόνι, μια «γλυκύτατη λυκοφιλία»

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός επισήμως στηρίζει τη γαλλική Εθνική Συσπείρωση, η «διπλή ατζέντα» της ωστόσο την καθιστά ιδιαίτερα επιφυλακτική.

Η Τζόρτζια Μελόνι επισήμως στηρίζει τη Μαρίν Λεπέν και τη γαλλική Εθνική Συσπείρωση, με τη λογική ότι «το αποτέλεσμα της γαλλικής κάλπης δείχνει πως έχουν ξεπεραστεί τα φράγματα ανάμεσα στις δυνάμεις που τάσσονται κατά της Αριστεράς». Με πιο απλά λόγια, η Ιταλίδα πρωθυπουργός θεωρεί ότι η Ακρα Δεξιά, πλέον, δεν αποτελεί «κόκκινο πανί» στην Ευρώπη.

Την ίδια ώρα, ξέρουμε ότι η Ιταλίδα πρωθυπουργός δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα στηρίξει ή όχι τη νέα θητεία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην Κομισιόν. Για να συναινέσει στην επανεκλογή της, κατά την ψηφοφορία επικύρωσής της από το Ευρωκοινοβούλιο, η Μελόνι ζητά ανταλλάγματα: έναν ισχυρό επίτροπο –οικονομικών θεμάτων, μετανάστευσης ή εσωτερικών υποθέσεων- με αρμοδιότητες, παράλληλα, εκτελεστικού αντιπροέδρου. Είναι το ίδιο, όμως, που επιθυμεί και η Γαλλία.

Πέρα από τις επίσημες δηλώσεις αλληλεγγύης, δηλαδή, η θέση της επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης φαίνεται να είναι πολύ πιο επιφυλακτική ως προς τις πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική Γαλλία. Πρώτα απ’ όλα ξέρει καλά ότι μια κυβέρνηση με κύριο κορμό την Εθνική Συσπείρωση θα ενίσχυε στη Ρώμη τον κυβερνητικό της σύμμαχο, τον γραμματέα της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι. Ανήκει στην ίδια ευρωομάδα με το κόμμα της Γαλλίδας πολιτικού, διατηρεί στενότατη επαφή μαζί της και πιέζει τη Μελόνι να λάβει πιο έντονα αντιευρωπαϊκές θέσεις.

Οι ανησυχίες της Ιταλίδας πρωθυπουργού, όμως, αφορούν και την ευρύτερη στρατηγική της με τους Ευρωπαίους συμμάχους και όχι μόνο. Διότι από τη νίκη της στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2022 μέχρι σήμερα έχει υιοθετήσει τη μέθοδο της «διπλής ατζέντας». Από τη μία στο εσωτερικό της χώρας της, η Μελόνι προωθεί βαθύτατα δεξιές πολιτικές σε ό,τι αφορά τη στήριξη οργανώσεων που μάχονται την άμβλωση ή και τον διάλογο με οργανώσεις για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, ενώ πρόσφατα δεν έλειψαν και αντισημιτικά παραληρήματα των νεολαίων του κόμματός της.

Από την άλλη, όμως, στην Ευρώπη και στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιεί εντελώς διαφορετικούς τόνους. Δεν έφερε καμία απολύτως αντίρρηση στις επιλογές του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. για το Ουκρανικό. Δεν είναι τυχαίο, μάλλον, ότι κατά την επίσκεψή της στον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος Μπάιντεν τη φίλησε «πατρικά» το κεφάλι. Οσο για τις μελλοντικές σχέσεις με τις Βρυξέλλες, το κύριο μέλημά της είναι ένα και συγκεκριμένο: να μπορέσει να πετύχει μια κάποια μεγαλύτερη ευελιξία διότι, διαφορετικά, βάσει του νέου Συμφώνου Σταθερότητας, η Ιταλία θα πρέπει να προχωρήσει σε δημοσιονομικές περικοπές της τάξης των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο.

Η Τζόρτζια Μελόνι, ουσιαστικά, ξέρει καλά ότι μια επιτυχία των Μπαρντελά και Λεπέν θα μπορούσε να διαταράξει τις ισορροπίες που έχει διαμορφώσει στη Ρώμη και στην Ε.Ε. Διότι οι Γάλλοι ακροδεξιοί, για να ικανοποιήσουν τους ψηφοφόρους τους, είναι βέβαιο ότι θα ξεκινήσουν την κυβερνητική τους περιπέτεια, ανεβάζοντας αισθητά τους τόνους. Δυο απτά παραδείγματα: η Ιταλία συνεχίζει να ζητά από τις Βρυξέλλες μεγαλύτερη προσπάθεια για ανακατανομή μεταναστών και προσφύγων σε όλες τις χώρες-μέλη της Ενωσης.

Κάτι που οι Γάλλοι «εξάδελφοι» των Ιταλών συνεχίζουν να απορρίπτουν, χωρίς κανένα περιθώριο συζήτησης. Το ίδιο ισχύει και για τις σχέσεις με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Παρά τις «κορόνες» των τελευταίων ημερών, η πρόεδρος των Αδελφών της Ιταλίας συνεχίζει να ποντάρει στον πολιτικό διάλογο με την ευρωομάδα του Μάνφρεντ Βέμπερ για να μην απομονωθεί. Η Λεπέν, αντιθέτως, τη θεωρεί «ξεπερασμένη» ως προς τον τρόπο άσκησης πολιτικής εξουσίας και δημιουργίας συμμαχιών. Ολα δείχνουν, δηλαδή, ότι η υπόγεια μάχη ανάμεσα στη Ρώμη και στο Παρίσι έχει μόλις αρχίσει.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Λεπέν και Μελόνι, μια «γλυκύτατη λυκοφιλία»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας