Ραγδαία εντατικοποίηση των απελάσεων εκατοντάδων χιλιάδων οικονομικών μεταναστών, οι αιτήσεις ασύλου των οποίων απορρίπτονται στην Ε.Ε. επειδή οι χώρες προέλευσής τους δεν αποτελούν αμιγώς εμπόλεμες ζώνες, προβλέπει το προσχέδιο συμπερασμάτων της σημερινής συνόδου των υπουργών Εσωτερικών των 28 στο Λουξεμβούργο, που διέρρευσε χθες σε διεθνή ΜΜΕ.
«Οι αυξημένοι ρυθμοί επιστροφών θα πρέπει να λειτουργήσουν ως αποτρεπτικό στην παράτυπη μετανάστευση», αναφέρει το έγγραφο, ενώ στα μέτρα συμπεριλαμβάνεται «η χρήση της κράτησης ως νόμιμου μέσου έσχατης λύσης».
Σύμφωνα με την Κομισιόν, μέχρι τώρα απελαύνεται λιγότερο από το 40% των μεταναστών που κρίθηκε πως δεν δικαιούνται διεθνή προστασία, με αποτέλεσμα να παραμένουν χωρίς νόμιμα χαρτιά σε ευρωπαϊκές χώρες.
Μηχανισμός καταστολής
Η Ε.Ε. σχεδιάζει να δαπανήσει ώς το 2020 πάνω από 800 εκατ. ευρώ, όχι μόνο για την επίσπευση των διαδικασιών επιστροφής, αλλά και για την κατασκευή περισσότερων κέντρων κράτησης στα κράτη-μέλη, όπου θα φυλακίζονται ουσιαστικά οι υποψήφιοι προς απέλαση για να μην εξαφανίζονται, διαφεύγοντας από τις αρχές.
Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να δοθούν νέες υπερεξουσίες στη Frontex με τη δημιουργία «ομάδων επέμβασης ταχείας επιστροφής», που θα συνεργάζονται με τις κατά τόπους υπηρεσίες για να οργανώνουν από κοινού τις μαζικές απελάσεις.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση χρειάζεται μια κοινή ευρωπαϊκή συνοροφυλακή και ακτοφυλακή που θα αναλάβει την προστασία της ζώνης του Σένγκεν, τόνισε χθες στο Ευρωκοινοβούλιο ο Φρανσουά Ολάντ, καθώς η προσοχή των Ευρωπαίων επικεντρώνεται στην Ελλάδα και την καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. στο Αιγαίο, που έχει εξελιχθεί φέτος στη βασικότερη πύλη εισόδου στην Ευρώπη εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.
Κι ενώ «γαλλογερμανικός άξονας» και Βρυξέλλες πασχίζουν να βρουν τρόπους περιορισμού (αν όχι καταστολής) της προσφυγικής και μεταναστευτικής ροής, ανοιχτά της Λιβύης στην κεντρική Μεσόγειο ξεκίνησε χθες η δεύτερη φάση της ευρωπαϊκής στρατιωτικής επιχείρησης EU Navfor Med, με το όνομα «Σοφία» από το βρέφος που γεννήθηκε πάνω σε σκάφος διάσωσης το καλοκαίρι.
Κατά «διακινητών»
Στόχος, η πάταξη της λεγόμενης «μαφίας της θάλασσας» μέσω της «επιβίβασης, έρευνας και κατάσχεσης σε διεθνή ύδατα» ύποπτων πλοιαρίων, καθώς και η σύλληψη και μεταφορά διακινητών στην Ιταλία για να δικαστούν.
Η ακτίνα δράσης της επιχείρησης σταματά σε απόσταση 12 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Λιβύης, αφού δεν έχει υπάρξει ακόμα έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της κυβέρνησης της εμπόλεμης χώρας για επέκταση της αποστολής εντός λιβυκών χωρικών υδάτων.
Ακριβώς εκεί όμως εδράζεται ο έτερος πυλώνας της «βιομηχανίας» παράνομης διακίνησης ανθρώπων προς την Ευρώπη, οπότε εύλογα εκφράζονται αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της επιχείρησης, αφού οι μαζικότερες αναχωρήσεις προσφύγων και μεταναστών γίνονται πλέον από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Θολοί παραμένουν επίσης και οι κανόνες εμπλοκής, χωρίς να αποκλείεται η χρήση βίας που ίσως θέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο τα θύματα των διακινητών από τους ίδιους τους θύτες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας