Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.3° 14.5°
1 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.1° 14.9°
1 BF
84%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 15.0°
3 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
1 BF
86%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.0° 15.0°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.2° 13.8°
1 BF
99%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.0° 15.5°
1 BF
68%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
76%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
78%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
52%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
1 BF
90%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.4° 17.2°
0 BF
80%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
4 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
2 BF
82%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
69%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
85%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
matarella
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα (κέντρο, στο βάθος) στους εορτασμούς για τη δημοκρατία στην Ιταλία | ANSA/QUIRINALE PRESS OFFICE

Είναι η Λέγκα προάγγελος μιας «μαύρης» Ευρώπης;

Με μια απίστευτη επίθεση προς τον πρόεδρο της ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο γερουσιαστής της Λέγκας Κλάουντιο Μπόργκι έδειξε πόσο απειλητική είναι η άνοδος της Ακροδεξιάς στις επικείμενες εκλογές για ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. ● Αφορμή ήταν η επέτειος του δημοψηφίσματος που κατήργησε τη βασιλεία στην Ιταλία, μια ημέρα υπερηφάνειας της δημοκρατίας.

Η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι υψώνει τους τόνους, με την ελπίδα να μπορέσει να περιορίσει τις απώλειες στην αναμέτρηση του Σαββατοκύριακου. Ιδιαίτερα ενδεικτικές, δύο κινήσεις των τελευταίων ημερών που στέλνουν σαφές μήνυμα στους πιο ακραίους ψηφοφόρους. Την ώρα που ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, τιμούσε την επέτειο της επιλογής της αβασίλευτης δημοκρατίας από τη χώρα, στις 2 Ιουνίου του 1946, το κόμμα του Ματέο Σαλβίνι αποφάσισε να του επιτεθεί με πρωτοφανή τρόπο.

Ο Ματαρέλα, μιλώντας στους πρέσβεις των ξένων χωρών, τόνισε ότι «σε λίγες μέρες, με την εκλογή του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρόκειται να επικυρώσουμε -για ακόμη μια φορά- την κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Η φράση αυτή, μια απλή διαπίστωση της πραγματικότητας, ερμηνεύτηκε ως «πρόκληση» από τη Λέγκα. Το κόμμα του Σαλβίνι έσπευσε να υπογραμμίσει, μέσω του γερουσιαστή της, Κλάουντιο Μπόργκι, ότι η παρέμβαση του Ματαρέλα ήταν άτοπη, διότι η Ιταλία γιόρταζε την αβασίλευτη δημοκρατία και όχι την ενωμένη Ευρώπη.

Ο Μπόργκι, μάλιστα, πρόσθεσε ότι «αν ο Ιταλός πρόεδρος νομίζει πραγματικά ότι η κυριαρχία είναι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και όχι της Ιταλίας, για λόγους συνοχής, θα έπρεπε να υποβάλει τη παραίτησή του, διότι ο ρόλος του στερείται κάθε σημασίας». Δεν είχε ξανασυμβεί ποτέ, την ημέρα που η χώρα τιμά την αλλαγή του πολιτεύματος και την ήττα της βασιλείας στο δημοψήφισμα, πριν από εβδομήντα οκτώ χρόνια, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να γίνει στόχος μιας τόσο σκληρής επίθεσης.

Ο γερουσιαστής της ακροδεξιάς Λέγκας Κλάουντιο Μπόργκι | EPA/ALESSANDRO DI MEO

Ο Σαλβίνι, μάλιστα, ερωτηθείς σχετικά, σε μια πρώτη φάση κάλυψε τον γερουσιαστή του και δήλωσε πως «θεωρεί ότι η Ευρώπη απαρτίζεται από κυρίαρχα κράτη, τα οποία έχουν δώσει ζωή σε ένα σύνολο», αλλά ότι «η εθνική κυριαρχία, στο πλαίσιο αυτό, είναι βασικής σημασίας». «Δεν θα συμφωνήσω ποτέ με ένα ευρωπαϊκό “υπερκράτος”», είπε ο γραμματέας της Λέγκας, υπουργός Μεταφορών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μελόνι.

Δυσφορία

Οι θέσεις αυτές, όμως, προκάλεσαν τεράστια αμηχανία και ενόχληση. Η προεδρία της Δημοκρατίας, φυσικά, δεν απάντησε, αλλά είναι εύκολο να υποθέσει κανείς τι σκέφτηκαν οι συνεργάτες του Ματαρέλα. Ο Αντόνιο Ταγιάνι, υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός της μπερλουσκονικής Φόρτσα Ιτάλια, έσπευσε να τονίσει ότι βρίσκεται στο πλευρό του Ιταλού προέδρου και να λάβει σαφείς αποστάσεις από το «θεσμικό επεισόδιο». Σύμφωνα, δε, με τον ιταλικό Τύπο, και η Τζόρτζια Μελόνι φέρεται να τηλεφώνησε στον Σαλβίνι για να του εξηγήσει ότι λίγες ημέρες πριν από την αναμέτρηση των ευρωεκλογών είναι ασύλληπτο να στοχοποιείται ο ένοικος του προεδρικού μεγάρου της Ρώμης, του Κυρηνάλιου. Τελικά, ο αρχηγός της Λέγκας αναγκάστηκε να διαψεύσει τον ίδιο του τον εαυτό και να δηλώσει ότι «ο πρόεδρος Ματαρέλα χαίρει του σεβασμού του, όπως και ολόκληρου του κόμματός του».

Ηταν ένα ολίσθημα, αποτέλεσμα προφανώς του δηλητηριασμένου κλίματος της προεκλογικής εκστρατείας; Μάλλον όχι, διότι οι τόνοι παρέμειναν στα ύψη και χθες, σε συνέντευξη Τύπου του στρατηγού Ρομπέρτο Βανάτσι προς την Ενωση Ξένων Ανταποκριτών. Πρόκειται για υπερσυντηρητικό στρατιωτικό, με τον οποίο ο Σαλβίνι επέλεξε να «κοσμήσει» το ευρωψηφοδέλτιό του. Παρά την προσπάθειά του να φανεί πιο «λογικός», ο πενηνταπεντάχρονος στρατιωτικός δεν μπόρεσε να κρύψει τις ιδέες του. Μας είπε ότι «αποδέχεται τους ομοφυλόφιλους, αλλά δεν θέλει να επιδεικνύουν υπερβολικά την ταυτότητά τους», ενώ διερωτήθηκε, με ειρωνική διάθεση, «για ποιον λόγο γιορτάζεται το Gay Pride και όχι το “Pride των ηλικιωμένων”». Παράλληλα, υπενθύμισε σε Βρετανό ανταποκριτή «πόσα πλοία του Ηνωμένου Βασιλείου βύθισαν οι Ιταλοί στην Αίγυπτο, κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο» και αρνήθηκε ότι υπάρχει κλιματική κρίση η οποία απαιτεί άμεσες παρεμβάσεις.

Ο Βανάτσι, όπως όλα δείχνουν, έχει μεγάλες πιθανότητες να εκλεγεί στην ολομέλεια των Βρυξελλών. Ετοιμάζεται ήδη για «αποδοτικό διάλογο» με ακραίες πολιτικές δυνάμεις της ηπείρου μας. Ας ελπίσουμε, μόνον, ο νέος αυτός πολιτικός να μείνει απομονωμένος και να μην είναι ένας «μαύρος προάγγελος» του όλου κλίματος που θα δημιουργηθεί από τη 10η του Ιούνη και έπειτα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Είναι η Λέγκα προάγγελος μιας «μαύρης» Ευρώπης;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας