Μια σειρά από προκλήσεις και εθνικιστικά συνθήματα περιείχε η ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή την επέτειο για τα 571 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τον Μωάμεθ τον Πορθητή.
Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Αν και κάποιοι δεν μπορούν ακόμη να το αποδεχτούν, η Κωνσταντινούπολη είναι τουρκική, η Κωνσταντινούπολη είναι μουσουλμανική και θα παραμείνει έτσι για πάντα».
Και πρόσθεσε: «Σπάσαμε τις αλυσίδες της Αγίας Σοφίας και την ανοίξαμε πάλι εκπληρώνοντας τη διαθήκη (σ.σ. του Μωάμεθ) του Πορθητή».
Επιτέθηκε και σε όσους εκφράζουν διαφορετική άποψη για τη Άλωση της Κωνσταντινούπολης, υποστηρίζοντας ότι «αυτοί που αποκαλούν την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης κατοχή, που γράφουν στους τοίχους ότι “η καταπίεση άρχισε το 1453”, δεν διαφέρουν από τις ορδές των Σταυροφόρων που λεηλατούσαν γυναίκες και πόλεις 250 χρόνια πριν από την κατάκτηση».
Και πρόσθεσε:
«Χωρίς την κατανόηση της κατάκτησης δεν μπορεί κανείς να κατανοήσει το ιδανικό του έθνους μας για την “Κόκκινη Μηλιά”. Χωρίς την κατανόηση της κατάκτησης, δεν μπορεί κανείς να κατανοήσει την πίστη, την αποφασιστικότητα, τον ορίζοντα και τη στρατηγική που οδήγησαν τα πλοία από την ξηρά. H κατάκτηση σημαίνει μετατροπή της σκοτεινής μοίρας της Κωνσταντινούπολης σε φως. Η κατάκτηση σημαίνει να φέρεις ευημερία, να κάνεις ευημερούσα όχι μόνο τη γη και τις πόλεις, αλλά να ευφραίνεις και τις καρδιές».
Ταυτίζοντας, όπως κάνει κατά πάγια τακτική, τον εαυτό του με τους Οθωμανούς, πρόσθεσε: «Εμείς δεν είδαμε την Κωνσταντινούπολη ως μια πόλη ανάμεσα σε άλλες. Μας την κληροδότησαν οι στρατιώτες του ευλογημένου εκείνου στρατού. Προσέχουμε την Κωνσταντινούπολη ως κόρην οφθαλμού. Σπάσαμε τις αλυσίδες της Αγίας Σοφίας και την ανοίξαμε πάλι εκπληρώνοντας τη διαθήκη του Πορθητή. Αφήνουμε τη σφραγίδα μας με τα έργα και τις υπηρεσίες μας. Θεού θέλοντος θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε, να διαφυλάττουμε και να ομορφαίνουμε την αγαπημένη μας Κωνσταντινούπολη».
Νωρίτερα, σε μήνυμά του προς τους Τούρκους πολίτες, είπε επίσης ότι «η πίστη, η αποφασιστικότητα και το κουράγιο του Σουλτάνου Μωάμεθ του Πορθητή και των ηρωικών στρατιωτών του, κατά τη διάρκεια της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης, μας εμπνέει σήμερα για την επίτευξη του στόχου του Αιώνα της Τουρκίας».
«Μετά την κατάκτηση, η οποία επέτρεψε στο αγαπημένο μας έθνος να ριζώσει σε μια ήπειρο με τη στρατιωτική ευφυΐα, την αποφασιστικότητα και το κουράγιο του ηρωικού στρατού μας, η Κωνσταντινούπολη κατέστη ένα κέντρο όπου ζούσαν μαζί διαφορετικές θρησκείες και πολιτισμοί χάρη στην ανοχή και τη δίκαιη διοίκηση του μεγάλου πολιτικού άνδρα Σουλτάνου Μωάμεθ του Πορθητή» πρόσθεσε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας