Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, κατήγγειλε από τη δημόσια τηλεόραση της Ισπανίας ότι το Ισραήλ και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να φοβερίσουν τους δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, έπειτα από το αίτημα του εισαγγελέα του να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης σε βάρος των Ισραηλινών Μπενιαμίν Νετανιάχου, του Γιοάβ Γκαλάντ, καθώς και τριών ηγετών της Χαμάς.
Ενδιαφέρον έχει και η τοποθέτηση που έκανε ακολούθως σχολιάζοντας την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου να διατάξει παύση των επιθέσεων του Ισραήλ στη Ράφα. Ο Ζοζέπ Μπορέλ είπε ότι η ΕΕ πρέπει να επιλέξει μεταξύ της υποστήριξης διεθνών θεσμών κράτους δικαίου ή του Ισραήλ.
«Ποια θα είναι η απάντηση στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου που εκδόθηκε σήμερα, ποια θα είναι η θέση μας. Θα πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ της υποστήριξής μας στους διεθνείς θεσμούς του κράτους δικαίου ή της υποστήριξής μας στο Ισραήλ», είπε, σύμφωνα με το Reuters, σε εκδήλωση στη Φλωρεντία.
Ο Ζοζέπ Μπορέλ, από την πρώτη στιγμή, είχε δηλώσει ότι οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. που συμμετέχουν στο ΔΠΔ, έχοντας υπογράψει τη σχετική σύμβαση, οφείλουν να εφαρμόζουν τις αποφάσεις του Δικαστηρίου.
Μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στη δημόσια τηλεόραση TVE, για τις εξελίξεις στη Γάζα, είπε ότι οι χώρες αυτές πρέπει να σταματήσουν να «ανακατεύονται» και να σεβαστούν το δικαστήριο.
Αναφερόμενος στον εισαγγελέα του ΔΠΔ, Καρίμ Χαν, είπε ότι «δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να διατυπώσει μια κατηγορία και το δικαστήριο θα αποφασίσει. Στο μεταξύ, καλώ όλους, αρχίζοντας από την ισραηλινή κυβέρνηση και ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, να μην φοβερίζουν τους δικαστές».
«Μην τους απειλείτε, μην προσπαθείτε να επηρεάσετε την απόφασή τους, μερικές φορές με απειλές και πολύ σκληρές εκφράσεις», είπε ο Ζοζέπ Μπορέλ.
Το κατηγορητήριο αφορά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου. Ο Καρίμ Χαν κατηγόρησε τους τρεις ηγέτες της Χαμάς για εγκλήματα μεταξύ των οποίων ο αφανισμός, η αρπαγή ομήρων και η σεξουαλική βία, και τους δύο Ισραηλινούς ηγέτες για εγκλήματα που περιλαμβάνουν αφανισμό, χρήση του λιμού ως όπλου και εκ προθέσεως επίθεση σε αμάχους.
Χώρες, σταθεροί σύμμαχοι του Ισραήλ, όπως οι ΗΠΑ, που δεν είναι μέλος του δικαστηρίου, κατήγγειλαν την απόφαση του εισαγγελέα του ΔΠΔ να επιδιώξει τη σύλληψη των Ισραηλινών πολιτικών. Η Ουγγαρία δήλωσε επίσης πως το αίτημα για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης ήταν «πολιτική απόφαση» που δυσφημεί το δικαστήριο.
Υπενθυμίζεται ότι η Ισπανία, η Νορβηγία και η Ιρλανδία ανακοίνωσαν ότι θα αναγνωρίσουν ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, απόφαση που προκάλεσε την οργή του Ισραήλ, που υποστήριξε ότι ισοδυναμεί με επιβράβευση της Χαμάς για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος και θα ενισχύσει την ισλαμιστική οργάνωση.
Ωστόσο ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. απέρριψε αυτές τις επικρίσεις. Ο Ζοζέπ Μπορέλ επισήμανε ότι «όταν λέγεται πως αυτό ενισχύει τη Χαμάς, το βλέπω από την άλλη πλευρά, επειδή ο παλαιστινιακός κόσμος είναι διχασμένος ανάμεσα σε μια αρχή την οποία αναγνωρίζουμε, την οποία χρηματοδοτούμε, με την οποία δεσμευόμαστε… και μια τρομοκρατική οργάνωση που τη βλέπουμε ως τέτοια».
Τόνισε δε πως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες σκέπτονται να αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, σημειώνοντας δε ότι το να ασκείται κριτική στις ενέργειες της ισραηλινής κυβέρνησης δεν θα πρέπει να θεωρείται αντισημιτισμός.
«Κάθε φορά που κάποιος παίρνει την απόφαση να υποστηρίξει την οικοδόμηση παλαιστινιακού κράτους, κάτι που όλοι στην Ευρώπη υποστηρίζουν… η αντίδραση του Ισραήλ είναι να το μετατρέπει σε αντισημιτική επίθεση», είπε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας