Σε σχέδιο δράσης με στόχο να ανακόψουν την προσφυγική ροή προς την Ευρώπη φέρεται να έχουν καταλήξει Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Τουρκία, σύμφωνα την κυριακάτικη «Frankfurter Allgemeine Ζeitung» (FAZ), που επικαλείται πηγές από την Κομισιόν και τη γερμανική κυβέρνηση.
Οπως έγραφε χθες η εφημερίδα, η «επί της αρχής» συμφωνία επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα και αναμένεται να εγκριθεί στις σημερινές επαφές του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με την ηγεσία της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.
Η οριστική απόφαση θα ληφθεί στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στα μέσα Οκτωβρίου. Με βάση το σχέδιο, η Αγκυρα θα υποχρεωθεί να εντείνει τη φύλαξη των συνόρων της με τη χώρα μας, καθώς αυτά αποτελούν βασική πύλη εισόδου προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη.
Πώς θα γίνει αυτό; Με κοινές περιπολίες της ακτοφυλακής Ελλάδας και Τουρκίας στο ανατολικό Αιγαίο υπό τον συντονισμό της Frontex, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Σκοπός των επιχειρήσεων, αναφέρει η FAZ, θα είναι η επαναπροώθηση όλων των προσφύγων πίσω στην Τουρκία και η καταδίωξη των διακινητών.
Σύμφωνα με το επίμαχο σχέδιο, όσοι πρόσφυγες πιάνονται να προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα θα μεταφέρονται σε έξι νέους προσφυγικούς καταυλισμούς που θα φτιαχτούν στην Τουρκία, χωρητικότητας περίπου δύο εκατομμυρίων ανθρώπων (αριθμός αντίστοιχος με τους πρόσφυγες που ήδη ζουν στην τουρκική επικράτεια).
Η χρηματοδότηση θα γίνει εν μέρει από την Ε.Ε., ενώ το σχέδιο προβλέπει και τη δέσμευση των ευρωπαϊκών κρατών να υποδεχτούν μέσω προγράμματος μετεγκατάστασης 500.000 αιτούντες άσυλο - μια νόμιμη δηλαδή διαδικασία μέσω της οποίας οι πρόσφυγες δεν θα αναγκάζονται να καταφεύγουν σε κυκλώματα διακίνησης και να διακινδυνεύουν τη ζωή τους διαπλέοντας το Αιγαίο.
Τα έχουν βρει
Σύμφωνα με τη FAZ, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει ήδη συντονιστεί για το θέμα με τον Φρανσουά Ολάντ και την Ανγκελα Μέρκελ, ενώ εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε στην εφημερίδα πως υπήρξε την Τετάρτη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ της Γερμανίδας καγκελαρίου, του προέδρου της Κομισιόν και του Αυστριακού καγκελάριου Φάιμαν, αρνήθηκε όμως να σχολιάσει το περιεχόμενο των συνομιλιών.
Σε χθεσινή συνέντευξή της η Μέρκελ επέμεινε ξανά στην αποτελεσματικότερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., η οποία θα πρέπει να επιτευχθεί, όπως είπε, και με τη συνεργασία της Τουρκίας.
«Σ’ αυτό το σημείο έκανε λόγο για ταύτιση απόψεων με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα» έγραφε χθες η «Deutsche Welle».
Στο πλαίσιο της διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, η Ε.Ε. αποφάσισε πρόσφατα να ενισχύσει οικονομικά την Τουρκία, πιέζοντάς την παράλληλα να κάνει περισσότερα για να πατάξει τους 30.000 διακινητές που εκτιμάται ότι δρουν στην επικράτειά της.
Η ευρωπαϊκή πρόταση πάντως για τη δημιουργία κέντρων καταγραφής και διαχωρισμού προσφύγων και μεταναστών -τα επονομαζόμενα «hot spots»- έχει απορριφθεί από τον Τούρκο πρωθυπουργό Νταβούτογλου.
Στο τραπέζι θα τεθούν φυσικά και τα τουρκικά ανταλλάγματα, όπως η επίσπευση της διαδικασίας χορήγησης βίζας από την Ε.Ε. σε Τούρκους πολίτες, που επιθυμεί διακαώς η Αγκυρα, παρά τις ενστάσεις πως δεν πληρούνται ακόμα οι αναγκαίες προϋποθέσεις.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας