Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών στην Πορτογαλία δείχνουν πως «ξημερώνει» ένα διαφορετικό πολιτικό τοπίο στη χώρα της Ιβηρικής. Η «παντοδυναμία» του Πέδρο Πάσος Κοέλιο αμφισβητήθηκε έντονα και από σήμερα ξεκινούν οι διαδικασίες σχηματισμού κυβέρνησης (μειοψηφίας) με ενισχυμένη την Αριστερά και ιδιαίτερα του κόμματος «Μπλόκο».
Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, ο κυβερνητικός συνασπισμός λαμβάνει το 36,83% των ψηφοφόρων (99 έδρες) και στη δεύτερη θέση έρχονται οι Σοσιαλιστές με 32,38% (85 έδρες).
Τρίτο κόμμα το Μπλόκο με 10,22% (19 έδρες) και ο ακολουθεί η συμμαχία κομμουνιστών και Πράσινων που λαμβάνει ποσοστό 8,27% (17 έδρες). Δύο ακόμα μικρότερα κόμματα PPD/PSD και PAN λαμβάνουν από 5 και 1 έδρα αντίστοιχα.
Υψηλά ποσοστά κατέγραψε η αποχή αγγίζοντας το 43,97%. Το 2011 ήταν 41,9% και το 2009 40,3%.
Σενάρια για πρόωρες εκλογές
Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Πέντρο Πάσος Κοέλιο, είπε χθες ότι ήταν έτοιμος να σχηματίσει νέα κυβέρνηση αλλά χωρίς αυτοδυναμία.
«Θα πούμε στον πρόεδρο ότι η πολιτική δύναμη που κέρδισε τις περισσότερες ψήφους είναι έτοιμη να σχηματίσει κυβέρνηση», είπε ο Πάσος Κοέλιο σε τηλεοπτικό μήνυμα. «Δεν επιτύχαμε πλειοψηφία στη βουλή», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, ο κυβερνητικός συνασπισμός έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία, ο συνασπισμός του Κοέλιο θα χρειαζόταν ένα ποσοστό γύρω στο 44%.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού Πέντρο Πάσος Κοέλιο βρίσκεται στην εξουσία από το 2011.
Ο Κοέλιο προτίθεται να ξεκινήσει συνομιλίες με τους Σοσιαλιστές. Αν οι συνομιλίες δεν έχουν την επιθυμητή κατάληξη ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να διαλυθεί η Βουλή και να προκηρυχθούν εκ νέου εκλογές, οι οποίες ωστόσο δεν θα μπορέσουν να διεξαχθούν πριν παρέλθει εξάμηνο, με δεδομένο πως τον Ιανουάριο θα γίνουν οι προεδρικές εκλογές.
Ήδη Πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης μιλούν για προκήρυξη πρόωρων εκλογών καθώς η κυβέρνηση εξαρτάται από τη ψήφο άλλων κομμάτων και σύμφωνα με τις εξαγγελίες της προτίθεται να φέρει μια σειρά από δύσκολα θέματα όπως τις ιδιωτικοποιήσεις και την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας.
Σε κρίση οι Σοσιαλιστές
Να θυμίσουμε πως και οι Σοσιαλιστές, με ηγέτη το Σόκρατες, είχαν σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας προ του Κοέλιο, ψηφίζοντας το Πορτογαλικό μνημόνιο.
Η αλλαγή στην ηγεσία τους και η έλευση του Αντόνιο Κόστα διαφοροποίησε την πολιτική τους η οποία πλέον διαμορφώνεται κριτικά απέναντι στη λιτότητα χωρίς όμως να την αποκηρύσσουν.
Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, από το στρατόπεδο των Σοσιαλιστών δεν μπορούσαν να ξεπεράσουν την κατήφεια μη κατανοώντας «πώς γίνεται ο λαός να εμπιστευτεί ξανά εκείνους που εφάρμοσαν τέτοιες πολιτικές». Ηδη ομάδα σοσιαλιστών βουλευτών κατέθεσε πρόταση για έκτακτο συνέδριο.
Είναι φανερό πως τον Κόστα τον στοίχειωσε η σκιά του Σόκρατες, ο οποίος έπειτα από πολλούς μήνες προφυλάκισης είναι σε κατ΄ οικόν περιορισμό υπόδικος για φοροδιαφυγή, διαφθορά και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας