Δεύτερη μέρα χθες του ταξιδιού του Σι Τζινπίνγκ στην Ευρώπη με πρώτο σταθμό τη Γαλλία κι ο Εμανουέλ Μακρόν υποδέχτηκε τον Κινέζο ομόλογό του στα αγαπημένα του Πυρηναία Ορη (τόπο καταγωγής της γιαγιάς του, όπου περνούσε τα παιδικά του καλοκαίρια), επιχειρώντας ως συνήθως να γοητεύσει διπλωματικά πλην μάταια τον υψηλό, «βαρύ» και αυταρχικό προσκεκλημένο του με αβρότητες και χαλαρές προσωπικές επαφές εκτός πρωτοκόλλου. Οπως και στις συνομιλίες της Δευτέρας στο Παρίσι με τη συμμετοχή της πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην κορυφή της ατζέντας ήταν ο πόλεμος στην Ουκρανία κι ο ανταγωνισμός για το εμπόριο, καθώς η Γαλλία και η ηγεσία της Ε.Ε. προσπαθούν να πείσουν την Κίνα αφενός να πιέσει τη σύμμαχό της Ρωσία να βάλει τέλος στη δίχρονη και πλέον σύρραξη, αφετέρου να μειώσει τις εμπορικές «ανισορροπίες» με την Ευρώπη δίνοντας μεταξύ άλλων καλύτερη πρόσβαση στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και λιγότερες επιδοτήσεις στις κινεζικές εταιρείες εξαγωγής κυρίως ηλεκτρικών αυτοκινήτων και χάλυβα.
Χωρίς να θίξει δημόσια το ζήτημα των μαζικών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το κινεζικό καθεστώς, ο Γάλλος πρόεδρος χαιρέτισε ως «καθησυχαστικές» τις «δεσμεύσεις» του Πεκίνου για «αποχή από την πώληση όπλων» στη Μόσχα και «στενό έλεγχο των εξαγωγών εξοπλισμού διπλής χρήσης», καθώς χώρες της Δύσης κατηγορούν τον Σι ότι συνδράμει υπογείως τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο Μακρόν τον ευχαρίστησε παράλληλα που δεν επέβαλε (προσωρινά τουλάχιστον) δασμούς στο γαλλικό κονιάκ και υιοθέτησε την έκκλησή του για «παγκόσμια εκεχειρία στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων» του Παρισιού.
Ο Σι από την άλλη διαμήνυσε στους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου και δη στις ΗΠΑ να μη χρησιμοποιούν τον πόλεμο στην Ουκρανία «για να επιρρίπτουν ευθύνες, να συκοφαντούν μια τρίτη χώρα και να υποκινούν έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο». Μιλώντας στο Reuters Ευρωπαίος διπλωμάτης έχρισε τον Σι «νικητή» των συναντήσεων, αφού «εδραίωσε την εικόνα του ως «ηγεμόνα του κόσμου», όπου οι δυτικοί τον εκλιπαρούν να λύσει τα ευρωπαϊκά προβλήματα στην Ουκρανία». Η επίσκεψή του στη Γαλλία ολοκληρώθηκε εξάλλου χωρίς υπογραφή σημαντικών εμπορικών συμφωνιών. Το αντίθετο αναμένεται να συμβεί στους επόμενους σταθμούς της περιοδείας του σε δύο φιλορωσικές χώρες, τη Σερβία και την Ουγγαρία, που δεν θεωρούν ούτε την Κίνα πολιτικό και εμπορικό αντίπαλο όπως πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη.
Παρά τη δυσφορία των Βρυξελλών, «Σερβία και Ουγγαρία είναι υποστηρικτές της «Πρωτοβουλίας Μία Ζώνη Ενας Δρόμος» του Σι για κατασκευή λιμανιών, σιδηροδρόμων και σταθμών ηλεκτροπαραγωγής σε όλο τον κόσμο» σημείωνε η Guardian. «Οι άμεσες κινεζικές επενδύσεις στις δύο χώρες ξεπερνούν τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ έρχονται κι άλλες, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου εργοστασίου ηλεκτρικών αυτοκινήτων της Κίνας στην Ε.Ε. που θα φτιαχτεί στην Ουγγαρία». Η χθεσινοβραδινή άφιξη του Κινέζου προέδρου στο Βελιγράδι είχε και συμβολικό χαρακτήρα, αφού συνέπεσε με τη συμπλήρωση 25 χρόνων από τον νατοϊκό βομβαρδισμό της κινεζικής πρεσβείας στη σερβική πρωτεύουσα στις 7 Μαΐου 1999, στον οποίο είχαν σκοτωθεί τρεις Κινέζοι δημοσιογράφοι. Με άρθρο του μάλιστα στη σερβική εφημερίδα Politika ο Σι στηλίτευσε το ΝΑΤΟ για τον «προκλητικό» βομβαρδισμό, προειδοποιώντας ότι η χώρα του «δεν θα επιτρέψει ποτέ να επαναληφθεί μια τέτοια τραγική ιστορία».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας