Οι δημοσιογράφοι της ιταλικής, δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης Rai κατέβηκαν χθες σε μαζική αλλά όχι καθολική απεργία. Στην κινητοποίηση συμμετείχε περίπου το 90% των λειτουργών της ενημέρωσης του γνωστού αυτού ραδιοτηλεοπτικού φορέα ο οποίος, συνολικά, μετρά περίπου 2.000 δημοσιογράφους. Αιτία της απεργίας, σύμφωνα με το συνδικάτο Usigrai, τα κρούσματα λογοκρισίας που έχουν σημειωθεί τους τελευταίους μήνες: απ’ το ότι όλο και συχνότερα το ειδησεογραφικό κανάλι τής Rai μεταδίδει τεράστια αποσπάσματα από τις ομιλίες της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, μέχρι την απόφαση οι διάφοροι υπουργοί να μπορούν να έχουν χωρίς αντίλογο πρόσβαση στη δημόσια τηλεόραση της χώρας, προκειμένου να ενημερώνονται οι πολίτες «για το θεσμικό τους έργο». To γεγονός, όμως, που προκάλεσε τις σφοδρότερες αντιδράσεις, παραμένει ο αποκλεισμός του γνωστού συγγραφέα Αντόνιο Σκουράτι από εκπομπή του καναλιού Rai Tre, όπου θα έπρεπε να διαβάσει κείμενό του με θέμα τη σχέση της Μελόνι με την ακροδεξιά ιστορική πραγματικότητα.
Οι Ιταλοί δημοσιογράφοι υπογράμμισαν ότι «δεν θέλουν να γίνουν το μεγάφωνο της κυβέρνησης» και ότι η δημόσια τηλεόραση δεν μπορεί να μετατραπεί σε εργαλείο διαρκούς πολιτικής προπαγάνδας. «Από τα μέσα του προηγούμενου μήνα περιμένω εξηγήσεις, μια επίσημη θέση των ιθυνόντων της τηλεόρασής μας για τα όσα συνέβησαν με τον Σκουράτι», δήλωσε η δημοσιογράφος Σερένα Μπορτόνε. Χθες, κλήθηκε μαζί με συναδέλφους της να δώσει συνέντευξη Τύπου στην Ενωση Ξένων Ανταποκριτών της Ρώμης. «Η κατάσταση στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό της χώρας μας την τελευταία χρονιά χειροτέρεψε. Δεν θυμάμαι άλλον πρωθυπουργό, ο οποίος να χαρακτήρισε “λιντσάρισμα” μια έρευνα σαν τη δική μας, με αντικείμενο τη συμφωνία Ιταλίας - Αλβανίας για το μεταναστευτικό», συμπλήρωσε ο παρουσιαστής και πολύπειρος δημοσιογράφος Σιγκφρίντο Ρανούτσι.
Τελικά, μερικά από τα δελτία ειδήσεων της Rai μεταδόθηκαν, λόγω του ότι τα μέλη του μειοψηφικού, συντηρητικού συνδικάτου Unirai δεν πήραν μέρος στην απεργία. Η Ιταλική Ομοσπονδία Τύπου, όμως, κατήγγειλε ότι «κινδυνεύει ο σεβασμός των δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα» και ότι «υπάρχει κίνδυνος μια χώρα σαν την Ιταλία να προσεγγίσει τη γνωστή, ουγγρική πραγματικότητα του Ορμπαν». Από τη μεριά της, η διοίκηση της Rai αρνείται ότι υπάρχουν πολιτική ανάμειξη και πιέσεις. Θεωρεί ότι η χθεσινή κινητοποίηση είναι αποτέλεσμα «ψευδών ειδήσεων» που ζημιώνουν την επιχείρηση και ότι εξυπηρέτησε πολιτικές σκοπιμότητες. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχοντας διαπιστώσει την απουσία εποικοδομητικού διαλόγου με την εργοδοσία, η μεγάλη πλειοψηφία των δημοσιογράφων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης της γειτονικής χώρας ετοιμάζει νέες κινητοποιήσεις.
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, λίγο πριν ξεκινήσει η απεργία τής Rai, οι Ιταλοί έμειναν άναυδοι και σοκαρισμένοι από τη μετάδοση εικόνων που γυρίστηκαν στο Μαϊάμι των Ηνωμένων Πολιτειών. Ενας εικοσιπεντάχρονος Ιταλός φοιτητής, ο Ματέο Φαλτσινέλι, έπεσε θύμα ακραίας κακοποίησης από Αμερικανούς αστυνομικούς. Οπως δείχνει βίντεο που εξασφάλισαν οι δικηγόροι του, στο αστυνομικό τμήμα τού έδεσαν τα πόδια με τα χέρια, πίσω από τη μέση, χρησιμοποιώντας ζώνη και χειροπέδες. Ο νεαρός τους ικέτευε να σταματήσουν, με κραυγές και προσπαθώντας να εξηγήσει ότι «ζήτησε μόνον να τύχουν σεβασμού τα δικαιώματά του». Τα βασανιστήρια αυτά διήρκεσαν δεκατρία λεπτά. Αιτία της τυφλής αυτής βίας το ότι ο Φαλτσινέλι, λίγες ώρες νωρίτερα, είχε πάει σε κλαμπ με στριπ γκερλ και κάποια στιγμή είχε αντιληφθεί ότι από την τσέπη του έλειπαν και τα δύο κινητά του. Οι ιδιοκτήτες του μαγαζιού αρνήθηκαν να του τα δώσουν και όταν έφτασαν οι αστυνομικοί πήραν αμέσως τη θέση των «σεκιουριτάδων» του κλαμπ. Η μητέρα του νεαρού Ιταλού καταγγέλλει ότι ο γιος της υπέστη τρεις κακοποιήσεις και ότι προσπάθησε επανειλημμένα να αυτοκτονήσει. Ευτυχώς, τώρα ετοιμάζεται να επιστρέψει στο Σπολέτο της Ιταλίας και ο εφιάλτης αυτός, ο οποίος του έχει δημιουργήσει τρομερά ψυχικά τραύματα, μοιάζει να τελειώνει. Η οικογένεια του Ματέο ζητά δικαιοσύνη, να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι και να σταματήσει, επιτέλους, η κατάχρηση εξουσίας από την αμερικανική αστυνομία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας