Ο Αχμάντ Αλχασίμι έχασε την επτάχρονη κόρη του, όταν μεγάλη ομάδα ανδρών όρμησε σε μικρό φουσκωτό στο οποίο επέβαινε η οικογένεια μαζί με άλλους πρόσφυγες για να διασχίσουν τη Μάγχη, νότια του Καλαί.
Το άτυχο κορίτσι ποδοπατήθηκε μέχρι θανάτου, ενώ ο 41χρονος εγκλωβίστηκε και δεν μπορούσε να την φτάσει. Ήταν ένα από τα πέντε άτομα που σκοτώθηκαν την περασμένη Τρίτη.
Ο χαροκαμένος πατέρας δήλωσε στο BBC ότι είχαν φύγει από τη Βασόρα του Ιράκ πριν 14 χρόνια επειδή απειλήθηκε από πολιτοφύλακες. Η Σάρα γεννήθηκε στο Βέλγιο και έζησε τα τελευταία επτά χρόνια στη Σουηδία, όπου η οικογένεια είχε έναν φίλο, αλλά όλες οι αιτήσεις τους για άσυλο σε χώρες της Ε.Ε. είχαν απορριφθεί. Την αίτησή του είχε απορρίψει πρόσφατα το Βέλγιο με την αιτιολογία ότι η Βασόρα ήταν ασφαλής.
«Αν ήξερα ότι υπήρχε 1% πιθανότητα να μπορούσα να κρατήσω τα παιδιά στο Βέλγιο ή στη Γαλλία ή στη Σουηδία ή στη Φινλανδία, θα τα κρατούσα εκεί... Το μόνο που ήθελα ήταν να πάνε τα παιδιά μου στο σχολείο. Δεν ήθελα καμία βοήθεια. Η γυναίκα μου και εγώ μπορούμε να δουλέψουμε. Ήθελα απλώς να τα προστατεύσω και την παιδική τους ηλικία και την αξιοπρέπειά τους» τόνισε.
Ήταν η τέταρτη προσπάθεια της οικογένειας να διασχίσει τη Μάγχη μέσα σε δύο μήνες. Στο παρελθόν είχαν συλληφθεί από την αστυνομία, αλλά ο Αλχασίμι δήλωσε ότι οι διακινητές τον είχαν διαβεβαιώσει ότι με 1.500 ευρώ για εκείνον, άλλα τόσα για τη σύζυγό του και τα μισά για κάθε ένα από τρία του παιδιά θα ήταν ανάμεσα σε 40 άτομα, κυρίως Ιρακινούς, που θα έμπαιναν στη βάρκα.
Ο πατέρας περιέγραψε ότι η 7χρονη ήταν ήρεμη στην αρχή και του κρατούσε το χέρι του καθώς περπατούσαν από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Wimereux το προηγούμενο βράδυ πριν κρυφτούν στους αμμόλοφους βόρεια της πόλης του Καλαί.
Λίγο πριν από τις 6 το πρωί, η ομάδα είχε φουσκώσει τη λέμβο και οι οι διακινητές τους διέταξαν να τη μεταφέρουν στην παραλία και να τρέξουν μαζί της προς τη θάλασσα. Ξαφνικά ένα κάνιστρο δακρυγόνων της αστυνομίας εξερράγη κοντά τους και η Σάρα άρχισε να ουρλιάζει.
Μόλις ανέβηκε στο σκάφος, ο Αχμάντ την έβαλε στους ώμους του, αλλά στη συνέχεια την κατέβασε για να βοηθήσει την άλλη του κόρη, 13 ετών, να επιβιβαστεί. Παρακάλεσε τους γύρω του, συμπεριλαμβανομένου ενός νεαρού Σουδανού, να κάνουν στην άκρη για να τον αφήσουν να πιάσει το μικρότερο παιδί του.
«Είδαμε ανθρώπους να πεθαίνουν. Είδα πώς συμπεριφέρονταν αυτοί οι άνδρες. Δεν τους ένοιαζε ποιον πατούσαν - ένα παιδί ή το κεφάλι κάποιου, νέου ή ηλικιωμένου. Οι άνθρωποι άρχισαν να πνίγονται. Δεν μπορούσα να την προστατεύσω. Δεν θα συγχωρήσω ποτέ τον εαυτό μου. Αλλά η θάλασσα ήταν η μόνη επιλογή που είχα» είπε.
Μόνο αργότερα, αφού οι Γάλλοι διασώστες έφτασαν στο σκάφος και ξεφόρτωσαν μερικούς από τους 112 επιβαίνοντες, ο πρόσφυγας μπόρεσε να φτάσει στη σορό της κόρης του. Αργά την Τετάρτη, η γαλλική αστυνομία ανακοίνωσε ότι διέσωσε 66 μετανάστες, μεταξύ των οποίων γυναίκες.
Ο Αχμάντ τονίζει ότι «όλα όσα συνέβησαν ήταν ενάντια στη θέλησή μου. Δεν είχα άλλες επιλογές. Οι άνθρωποι με κατηγορούν και λένε: "Πώς μπόρεσα να ρισκάρω τις κόρες μου;". Αλλά έχω περάσει 14 χρόνια στην Ευρώπη και με έχουν απορρίψει».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας