Οι Ιταλοί φοιτητές κατέβηκαν στους δρόμους των μεγαλύτερων πόλεων της χώρας, από τη Ρώμη μέχρι το Μιλάνο και την Πάρμα, για να ζητήσουν τη διακοπή των προγραμμάτων συνεργασίας με Πανεπιστήμια και επιχειρήσεις του Ισραήλ και να εκφράσουν την υποστήριξή τους προς τον παλαιστινιακό λαό.
Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται εδώ και μία εβδομάδα. Στη Ρώμη, στις συμπλοκές με την Αστυνομία τραυματίστηκαν δύο νέοι και άλλοι δύο παρέμειναν στο Αστυνομικό Τμήμα για πάνω από ένα εικοσιτετράωρο.
«Πρόκειται για παραβίαση του ανθρωπιστικού δικαίου, ζητούμε από την κάθε σύγκλητο να πάρει ξεκάθαρη θέση», λένε οι εκπρόσωποι των φοιτητών και εξηγούν ότι αντιτίθενται σε προγράμματα επιστημονικής συνεργασίας με διάφορα ισραηλινά Πανεπιστήμια, διότι υπάρχει η πιθανότητα τα αποτελέσματά τους να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη νέων στρατιωτικών τεχνολογιών. Συμφωνίες που υπογράφονται και με τη δραστηριοποίηση των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.
Ενα από τα κύρια συνθήματα των φοιτητών της Αιώνιας Πόλης είναι «fuori la guerra dalle università» («έξω ο πόλεμος από τα Πανεπιστήμια»). Ζήτησαν την παραίτηση της Αντονέλα Πολιμένι, πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Λα Σαπιέντσα, λόγω του ότι δεν θέλησε να κάνει δεκτά τα αιτήματά τους. Από τη μεριά της, η Αννα Μαρία Μπερνίνι, υπουργός της κυβέρνησης Μελόνι, αρμόδια για την ανώτατη παιδεία, καταδίκασε τις κινητοποιήσεις των φοιτητών και δήλωσε ότι «η επιστημονική έρευνα δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο μποϊκοτάζ».
Τις περασμένες εβδομάδες, οι σύγκλητοι των Πανεπιστημίων του Τορίνου, της Πίζας και του Μπάρι κράτησαν διαφορετική στάση και έκαναν δεκτό μέρος των αιτημάτων των νέων, ζητώντας την αναθεώρηση και την αναστολή της εφαρμογής αρκετών συμφωνιών συνεργασίας.
Στις εκκλήσεις τους οι φοιτητές δίνουν κύριο βάρος στο Σύνταγμα της χώρας, το οποίο «απορρίπτει τον πόλεμο ως μέσο επίθεσης κατά της ελευθερίας των άλλων λαών, όπως και ως μέσο επίλυσης των διεθνών διενέξεων». Υπενθυμίζουν, επίσης, ότι «οι ισραηλινές βόμβες προκάλεσαν το κλείσιμο όλων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που βρίσκονταν στην Παλαιστίνη».
Ο Τύπος στη Ρώμη υπογραμμίζει, τέλος, ότι οι φοιτητές της Ιταλίας δεν αποτελούν μια μεμονωμένη περίπτωση. Στη Νορβηγία, για παράδειγμα, πολλά Πανεπιστήμια έχουν διακόψει κάθε μορφή συνεργασίας με τις ανώτατες σχολές του Ισραήλ, ενώ και στις Ηνωμένες Πολιτείες η ισχυρή φοιτητική ένωση του Πανεπιστημίου του Ντέιβις στην Καλιφόρνια «πάγωσε» τις συνεργασίες που διατηρούσε με εταιρείες οι οποίες «είναι συνένοχες στη γενοκτονία και στην κατοχή».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας