Συνάντηση κορυφής στη γερμανική πρωτεύουσα για τον Όλαφ Σολτς και τον Εμανουέλ Μακρόν, με τους δύο ηγέτες να έχουν ως βασικό στόχο την εξομάλυνση των διαφορών Παρισιού-Βερολίνου για το ουκρανικό. Παρών στη συνάντηση και ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, με τη χώρα του να έχει άμεσο συμφέρον εξαιτίας της γειτνίασης με την Ουκρανία.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας και ο καγκελάριος της Γερμανίας έχουν σημαντικές διαφωνίες στη διαχείριση του προβλήματος, καθώς τα ουκρανικά στρατεύματα βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση στο πεδίο και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξακολουθεί να πιέζει για περισσότερη βοήθεια. Βασικά σημεία αντίθεσης είναι η αποστολή χερσαίων στρατευμάτων στην Ουκρανία, αλλά και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.
Οι τρεις ηγέτες πρέπει εξάλλου να εξομαλύνουν τις διάφορες τους πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που θα γίνει στις Βρυξέλλες στις 21 και 22 Μαρτίου, σημειώνει η Figaro επισημαίνοντας τη σύγχυση που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου για πιθανή αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία και την απόρριψη ενός τέτοιου ενδεχόμενου από τον Γερμανό καγκελάριο. Στην ίδια εφημερίδα ο Γιάκομπ Ρος αναλυτής του γερμανικού think tank DGAP, αναφέρει, ότι «είχαν γίνει συζητήσεις, αλλά ο καγκελάριος είχε επιμείνει ότι δεν έπρεπε να δημοσιοποιηθούν».
Σύμφωνα με τον Πολωνό πρωθυπουργό το Παρίσι, το Βερολίνο και η Βαρσοβία έχουν μείνει να προσπαθούν με κάποιον τρόπο να κινητοποιήσουν την Ευρώπη να προσφέρει νέα βοήθεια στην Ουκρανία.
Οι Ευρωπαίοι έχουν αντιδράσει στην συνεχιζόμενη άρνηση του Σολτς να στείλει προς την Ουκρανία τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Taurus, ενώ ο καγκελάριος εξέφρασε την οργή του για την επιμονή του Μακρόν να κάνει λόγο για αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων στα μέτωπα, αλλά και στα σχόλια πως οι σύμμαχοι δεν θα πρέπει να είναι «δειλοί».
Ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε χθες Πέμπτη πως δεν αποκλείει την ανάπτυξη στρατευμάτων κάνοντας λόγο για «πιθανές επιλογές».
Ο Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε ότι «πρέπει να εξετάσουμε την κατάσταση με νηφαλιότητα και να πούμε με αποφασιστικότητα, βούληση και θάρρος πως είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε τα απαραίτητα μέσα ώστε να επιτύχουμε τον στόχο μας, η Ρωσία να μην νικήσει στον πόλεμο. Ο μοναδικός υπεύθυνος θα είναι το καθεστώς στο Κρεμλίνο — όχι εμείς. Δεν θα επιτεθούμε ποτέ, δεν θα πάρουμε τέτοια πρωτοβουλία, η Γαλλία είναι δύναμη ειρήνης» είπε για να προσθέσει «αν η Ρωσία νικούσε, οι ζωές των Γάλλων θα άλλαζαν. Δεν θα είχαμε πλέον ασφάλεια στην Ευρώπη. Το να θέλεις ειρήνη σήμερα σημαίνει να μην αφήσεις την Ουκρανία να αποτύχει».
Τα λόγια αυτά δεν έμειναν ασχολίαστα από το Κρεμλίνο με τη Μόσχα να επισημαίνει ότι η Γαλλία έχει ήδη αναμιχθεί στον πόλεμο και τώρα δείχνει πως είναι έτοιμη να εμπλακεί βαθύτερα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας