Εφτασε η στιγμή για έναν θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Γάζα; Ολα δείχνουν ότι κάτι τέτοιο είναι κοντά και σίγουρα μοιάζει πιο εφικτό από ποτέ. Δεν είναι μόνο η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που θα επισκεφθεί το λιμάνι της Λάρνακας στην Κύπρο σήμερα και αύριο, είναι και η δήλωση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ο οποίος τη Δευτέρα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «θα διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να ανοίξουν έναν θαλάσσιο διάδρομο και θα επεκτείνουν τις παραδόσεις μέσω ξηράς» στη Γάζα.
Οι κινήσεις αυτές σηματοδοτούν την αύξηση της πίεσης της Δύσης προς το Ισραήλ για τη δραματική ανθρωπιστική κατάσταση των Παλαιστινίων που τις τελευταίες μέρες δέχονται ελάχιστη βοήθεια μέσω αέρα. Εστω κι αργά, Αμερική και πολλές χώρες της Ε.Ε. πιέζουν για εκεχειρία, χωρίς ωστόσο να φαίνεται να εισακούονται από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου.
Από την πλευρά της, η Κυπριακή Δημοκρατία δηλώνει έτοιμη για την «Αμάλθεια», όπως έχει γίνει γνωστή η επιχείρηση θαλάσσιας μεταφοράς βοήθειας. Το βρετανικό σκάφος, που μπορεί να προσεγγίσει τη Γάζα ακόμα και χωρίς να κατασκευαστεί λιμάνι, έχει ήδη δοκιμαστεί και μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις.
Το λιμάνι της Λάρνακας έχει προετοιμαστεί και το γεγονός ότι βρίσκεται μόλις 10 χλμ. μακριά από αεροδρόμιο και πολύ κοντά στο Κέντρο για την Ασφάλεια Χερσαίων, Ανοικτών Θαλασσών και Λιμένων (CYCLOPS - μια κυπριακής ιδιοκτησίας εκπαιδευτική εγκατάσταση, η οποία δημιουργήθηκε σε στενή συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες) θεωρείται πολύ βοηθητικό.
Διπλωματικές πηγές εξηγούσαν επίσης ότι η Κύπρος δεν έχει σταματήσει ποτέ να συζητάει με διάφορες χώρες που θα μπορούσαν να στηρίξουν την πρωτοβουλία. Συζητήσεις που εντάθηκαν ακόμη περισσότερο όταν αποκαλύφθηκε το ενδεχόμενο εργαζόμενοι στην UNRWA να είχαν συμμετοχή στα τραγικά γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου.
Τι μένει λοιπόν; Οι κατάλληλες συνθήκες, οι οποίες σχετίζονται προφανώς με τις πολιτικές κινήσεις του πρωθυπουργού του Ισραήλ, που εν πολλοίς θα διαμορφωθούν από την αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση. Χθες στην περιοχή βρέθηκε ο επίτροπος Γιάνους Λέναρτσιτς, αρμόδιος για θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας. Η επίσκεψη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Κύπρο θα «επισφραγίσει» την υποστήριξη της Ε.Ε., η οποία θα συμβάλει στην αγορά αγαθών και πιθανότατα χρηματοδότησης της επιχείρησης.
Στο μεταξύ, ενόψει της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. στις 20-21 Μαρτίου, οι Ευρωπαίοι φαίνονται αποφασισμένοι να εκδώσουν κοινά συμπεράσματα για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», θα εστιάσουν στην καταδίκη της Χαμάς, στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, στην εκεχειρία, στην απελευθέρωση ομήρων, στην ανθρωπιστική πρόσβαση, στην UNRWA και τη χρηματοδότηση, στη λύση δύο κρατών και «την επόμενη μέρα », στην περιφερειακή ασφάλεια (συμπεριλαμβανομένης της Ερυθράς Θάλασσας) και στις κυρώσεις. Θα καταφέρουν οι 27 να συμφωνήσουν σε εκεχειρία; Αυτό είναι (ακόμα και τώρα) δύσκολο! Ακόμα και στο θέμα της επιβολής κυρώσεων στους βίαιους Ισραηλινούς εποίκους, η Ουγγαρία εξακολουθεί να ασκεί βέτο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας