«Περίπου 100.000 παιδιά εδώ στην Αγγλία δεν έχουν μόνιμη στέγη». Αυτό δεν προκύπτει από τα στοιχεία κάποιας οργάνωσης, αλλά από το βρετανικό κράτος που πρόσφατα έδωσε στη δημοσιότητα τη σχετική επίσημη έκθεση. Σύμφωνα με αυτήν, μέχρι το τέλος του Ιουνίου 66.980 παιδιά, που ζουν είτε μόνα είτε με την οικογένειά τους, θεωρούνται άστεγα, καθώς δεν έχουν μόνιμο σπίτι.
Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν αναλυτές, ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος, «μια και δεν εγγράφονται στους σχετικούς καταλόγους όλοι οι άστεγοι».
Είναι αξιοσημείωτο ότι από πέρυσι έως φέτος τα παιδιά χωρίς κατοικία αυξήθηκαν κατά 12%. Τα περισσότερα από αυτά, είτε φιλοξενούνται σε ξενώνες, όπου μοιράζονται την κουζίνα και το μπάνιο με άλλα άτομα, ακόμη και ενηλίκους, είτε ζουν με την οικογένειά τους, προσωρινά, σε μικρά δωμάτια μέχρι οι κοινωνικές υπηρεσίες να τους βρουν μονιμότερη λύση.
«Οι περισσότεροι από τους αστέγους διώχθηκαν από τις κατοικίες τους, καθώς δεν μπορούσαν να πληρώσουν το νοίκι. Δυστυχώς οι περικοπές στα στεγαστικά επιδόματα, σε συνδυασμό με τη ραγδαία αύξηση της τιμής των κατοικιών, έχουν κάνει εξαιρετικά δύσκολη τη ζωή πολλών ανθρώπων. Πλέον πληθαίνουν καθημερινά τα άτομα που ο μηνιαίος τους μισθός φτάνει μόνο για να πληρώνουν το κόστος του σπιτιού τους». Αυτό υπογραμμίζει η Χάνα Γκούσι της φιλανθρωπικής οργάνωσης Crisis.
«Εθνική κατάντια»
«Πρόκειται για εθνική κατάντια», τονίζει με τη σειρά του ο Τζόβετ Χαν, διευθυντής του ιδρύματος Barnardo, μιας οργάνωσης που ασχολείται αποκλειστικά με την προστασία των παιδιών, εδώ στη Μ. Βρετανία.
«Καθημερινά απευθύνονται σε μας δεκάδες οικογένειες με παιδιά και νεαρά άτομα που δεν μπορούν πλέον να πληρώσουν το νοίκι τους. Οι περισσότεροι από αυτούς ήδη χρωστάνε στους ιδιοκτήτες των σπιτιών, κυρίως εξαιτίας του γεγονότος ότι είναι χαμηλόμισθοι. Ετσι βρίσκονται ένα βήμα πριν την έξωση», τονίζει ο Τζόβετ Χαν.
Οπως εξηγεί, «οι μειώσεις στα κοινωνικά επιδόματα, η στασιμότητα των μισθών και η αύξηση του κόστους ζωής έχουν φέρει πολλούς ανθρώπους προ τετελεσμένων καταστάσεων. Τώρα πια δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος ούτε των βασικών αναγκών της ζωής».
Γι’ αυτό άλλωστε τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι άνθρωποι που κοιμούνται στους δρόμους του Λονδίνου έχουν διπλασιαστεί, σύμφωνα με την οργάνωση Mungo, που βοηθάει αστέγους. Αλλά και τα επίσημα στοιχεία για την τελευταία πενταετία δείχνουν αύξηση 55% στον αριθμό των ανθρώπων που κοιμούνται σε υπαίθριους χώρους στην Αγγλία.
«Αστεγοι ταξιδευτές»
Πέρα όμως από τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας των κοινωνικών αλλαγών που επέφερε το πρόγραμμα λιτότητας του Κάμερον, υπάρχει σοβαρό θέμα με τις μειώσεις των κρατικών χορηγιών προς τις φιλανθρωπικές οργανώσεις.
Γεγονός που κάνει ακόμη πιο δύσκολο το έργο τους. Πλέον, πολλές από αυτές δεν είναι σε θέση να βοηθήσουν τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό νέων αστέγων και έτσι αναζητούν εναλλακτικές λύσεις συμπαράστασης.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του New Horizon Youth Centre, που για να καλύψει τις ανάγκες για στέγη όσων απευθύνονται σ’ αυτό, έχει επιλέξει διαδρομές λεωφορείων και δίνει δωρεάν εισιτήρια, κυρίως σε νέους ανθρώπους, για να κοιμούνται τη νύχτα μέσα σ’ αυτά!
Το πρωί, οι νέοι «άστεγοι ταξιδευτές» επιστρέφουν στους ξενώνες της οργάνωσης για πρωινό και ένα ντους, αν το επιθυμούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2010 το New Horizon Youth Centre έβρισκε κρεβάτια έκτακτης ανάγκης σε όποιον ζητούσε τη βοήθειά του, ενώ τώρα μπορεί να καλύψει μόλις το 50% των κλήσεων που δέχεται.
Πρέπει να επισημανθεί πως όλα αυτά τα στοιχεία αφορούν μόνο την Αγγλία. Στην υπόλοιπη Βρετανία η κατάσταση είναι παρόμοια, ίσως και χειρότερη, αν αναλογιστεί κανείς ότι εκεί ζουν πολύ λιγότεροι άνθρωποι.
Ετσι π.χ. στη Σκοτία, που έχει πληθυσμό μόλις το 1/10 της Αγγλίας, μόνο πέρυσι πάνω από 34.500 οικογένειες θεωρήθηκαν άστεγες και έκαναν αίτηση για σχετικό επίδομα.
Στην Ουαλία πάλι, με ακόμη λιγότερους κατοίκους, μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου συνολικά 1.350 οικογένειες χαρακτηρίστηκαν άστεγες, ενώ στη Βόρεια Ιρλανδία οι οικογένειες αυτές μόνο πέρυσι άγγιξαν τις 19.000.
Πιο ακριβή η στέγαση
Αν και η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι κάθε χρόνο ξοδεύει πάνω από 40 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση κοινωνικών επιδομάτων, η κατάσταση δεν φαίνεται να καλυτερεύει. Το αντίθετο.
Οπως δείχνει έκθεση της φιλανθρωπικής οργάνωσης Shelter, κάθε εβδομάδα πάνω από 8.300 άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, μόνο στην Αγγλία, εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης του κόστους ζωής.
Με άλλα λόγια -κατά μέσον όρο- 1 στα 38 σπίτια κινδυνεύει με κατάσχεση, καθώς οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Την ίδια στιγμή, η μέση τιμή ενός διαμερίσματος ξεπερνάει τα 250.000 ευρώ, κάνοντας ασύμφορη την αγορά σπιτιού, ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους.
Η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη στο Λονδίνο, όπου -για να λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα- χρειάζεται να χτιστούν άμεσα 136.00 κατοικίες και από εκεί και πέρα άλλες 100.000 νέες κατοικίες κάθε χρόνο.
«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη στεγαστική κρίση από τη δεκαετία του ‘70 και μετά, που αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα θα εξελιχθεί σε ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα με ανεξέλεγκτες καταστάσεις», λένε οι αναλυτές.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας