Οι 27 κυβερνήσεις της Ε.Ε. ψηφίζουν σήμερα για μια αναθεώρηση των κανόνων της για τα σύνορα και τη μετανάστευση, που θα καταστήσουν τη Γηραιά Ήπειρο ακόμα πιο αφιλόξενη για τους κατατρεγμένους του πλανήτη. Το Politico κωδικοποιεί τα βασικά σημεία της σημερινής διαδικασίας.
Κέντρα που μοιάζουν με φυλακές στα σύνορα: Οι αντιπρόσωποι θα ψηφίσουν συνολικά 10 φακέλους που θα ενισχύσουν τους μεταναστευτικούς κανόνες — συμπεριλαμβανομένων σχεδίων για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής που μοιάζουν με φυλακές, για άτομα που φτάνουν στα σύνορα της Ε.Ε. ζητώντας άσυλο.
Πώς λειτουργεί: Η νέα «συνοριακή διαδικασία» θα καταστεί υποχρεωτική «εάν ο αιτών έχει υπηκοότητα με ποσοστό αναγνώρισης κάτω του 20%» ή εάν παρέχει «ψευδείς πληροφορίες ή αποκρύπτει πληροφορίες».
Ανθρωπιστικές εξαιρέσεις: Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι θα αποκλείονται από τη συνοριακή διαδικασία, εκτός εάν αποτελούν απειλή για την ασφάλεια.
Τι να περιμένουμε: Από το βράδυ της Τετάρτης, διπλωμάτες από τέσσερις χώρες της Ε.Ε. δήλωσαν ότι δεν είχαν λάβει ακόμη όλα τα κείμενα και ως εκ τούτου δεν μπορούσαν να επιβεβαιώσουν εάν θα υποστήριζαν το πακέτο της αναθεώρησης.
«Τεχνικό έργο»: Αφού η ισπανική Προεδρία κατέληξε σε συμφωνία με το Ευρωκοινοβούλιο τον Δεκέμβριο, η βελγική προεδρία συνέχισε με την «τεχνική εργασία», προκειμένου να βελτιώσει τα νομικά κείμενα και να διασφαλίσει ότι οι χώρες θα τα υποστηρίξουν. Όμως, όπως όλοι γνωρίζουν στις Βρυξέλλες, αυτό που είναι τεχνικό είναι και πολιτικό.
Εμπόδια: Σύμφωνα με πέντε διπλωμάτες, ένα από τα εναπομείναντα ζητήματα είναι εάν η Γαλλία θα υποστηρίξει τον κανονισμό προσυμπτωματικού ελέγχου, ιδίως το ερώτημα πώς θα πρέπει να ελέγχονται τα άτομα που δεν έχουν υποβληθεί σε αξιολόγηση σε κέντρο υποδοχής.
Πώς φαίνεται: Ενώ οι περισσότεροι διπλωμάτες είπαν στο Politico ότι ήταν απίθανο να μπλοκαριστεί μια συμφωνία, η βελγική προεδρία ήταν πιο προσεκτική, εκτιμώντας ότι μια συμφωνία σήμερα δεν είναι εγγυημένη. «Ελπίζουμε ότι θα οριστικοποιηθεί και θα συμφωνηθεί [σήμερα], αλλά αν όχι, είμαστε ακόμα σε καλό δρόμο» και θα τεθεί ξανά στην ημερήσια διάταξη «στην επόμενη Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων (Coreper)», δήλωσε συγκεκριμένα διπλωμάτης στο Playbook.
Εργαλειοποίηση: Δεν είναι επίσης σαφές εάν η Βαλτική θα είναι πλήρως ικανοποιημένη με τα μέτρα στον «κανονισμό κρίσης» που καλύπτει την «εργαλειοποίηση» των μεταναστών - κάτι για το οποίο έχουν κατηγορηθεί επανειλημμένα τόσο η Ρωσία όσο και η Λευκορωσία.
Εικασία οποιουδήποτε: «Ακούγεται ότι όλοι [κρατούν] τα χαρτιά τους κρυφά», ανέφερε διπλωμάτης το βράδυ της Τετάρτης. Εάν οι χώρες της Ε.Ε. υποστηρίξουν το σύμφωνο σήμερα, το Ευρωκοινοβούλιο θα επιδιώξει να του δώσει μια τελευταία ευλογία στην ολομέλεια του Απριλίου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας