Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.4° 14.6°
1 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.3° 14.6°
3 BF
83%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 15.0°
3 BF
79%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
12°C
11.9° 11.9°
0 BF
87%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
1 BF
87%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.2° 13.8°
2 BF
99%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 14.9°
1 BF
74%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 16.0°
1 BF
75%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
16.2° 16.2°
1 BF
78%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
50%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.4° 17.2°
0 BF
75%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
77%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.0° 13.8°
2 BF
76%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
14°C
14.3° 14.3°
2 BF
82%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.8° 15.8°
2 BF
84%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.3° 11.3°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
Hafize Gaye Erkan
Twitter / X

Παραιτήθηκε η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας στην Τουρκία μετά τις κατηγορίες για νεποτισμό UPD

Η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν παραιτήθηκε από τα καθήκοντά της, όπως ανακοίνωσε η ίδια σήμερα με ανάρτησή της στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ.

Μια πρώην υπάλληλος της Κεντρικής Τράπεζας την κατηγορεί για νεποτισμό και πως χορήγησε προνόμια στην οικογένειά της, κάτι που η ίδια αρνείται.

Μερικές ώρες μετά ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι διορίζει τον πρώην οικονομολόγο της Amazon, τον Φατίχ Καραχάν, επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας.

Η 44χρονη Ερκάν, ήταν η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας και διορίστηκε στη θέση αυτή μετά την επανεκλογή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον περασμένο Ιούνιο. Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, στον πατέρα της τον Ερόλ Ερκάν δόθηκαν ένα υπηρεσιακό αυτοκίνητο, ένα γραφείο και σωματοφύλακες.

«Με απέλυσαν κατ’ εντολή του πατέρα της (…) Υπάρχουν βίντεο που τον δείχνουν να έρχεται καθημερινά στην τράπεζα με ένα υπηρεσιακό αυτοκίνητο, να δίνει εντολές στους υπαλλήλους ενώ δεν έχει καμία αρμοδιότητα για κάτι τέτοιο» δήλωσε πριν λίγες ημέρες η Μπουσρά Μποζκούρτ, στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Sozcu.

Η Μποζκούρτ υποστηρίζει ότι ο πατέρας της Ερκάν, ο οποίος δεν έχει κανένα επίσημο αξίωμα στην Τράπεζα, την απέλυσε επειδή αρνήθηκε να εργαστεί εκτός του ωραρίου της, σύμφωνα με την εφημερίδα η οποία δημοσίευσε και το αντίγραφο της καταγγελίας που έκανε η πρώην υπάλληλος στην τουρκική προεδρία.

«Ο Ερόλ Ερκάν ανακατεύεται στη δουλειά των διοικητικών υπηρεσιών και του ανθρώπινου δυναμικού (…) και τους δίνει άμεσες οδηγίες. Το προσωπικό που εργάζεται στον όροφο της διοίκησης υφίσταται ηθική παρενόχληση», είπε ένας άλλος εργαζόμενος, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, στην DW Turkce.

Η Χαφιζέ Ερκάν απέρριψε τις κατηγορίες και έκανε λόγο για «πληροφορίες αντίθετες με την πραγματικότητα» οι οποίες έχουν ως στόχο «να δυσφημίσουν την τράπεζά μας», ενώ απείλησε μέσω της πλατφόρμας Χ ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον εκείνων που διασπείρουν «ψευδείς πληροφορίες».

Η Ερκάν ζούσε επί δύο δεκαετίες στις ΗΠΑ, όπου σπούδασε και εργάστηκε, μέχρι που επέστρεψε στην Άγκυρα για να ενταχθεί σε μια ομάδα οικονομολόγων που ανέλαβαν να βγάλουν την Τουρκία από την κρίση, αφού ο πληθωρισμός άγγιξε σχεδόν το 65% το 2023. 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Παραιτήθηκε η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας στην Τουρκία μετά τις κατηγορίες για νεποτισμό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας