Δέσμη μέτρων ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική κυβέρνηση προκειμένου να κατευνάσει την οργή των αγροτών, που συνεχίζουν δυναμικά τις κινητοποιήσεις τους, κλείνοντας και σήμερα με τα τρακτέρ τους μεγάλα τμήματα αυτοκινητοδρόμων.
Ο υπουργός Γεωργίας Μαρκ Φεσνό και ο υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ ανακοίνωσαν ότι οι κατασκευαστές και τα σούπερ μάρκετ θα πρέπει να συμμορφωθούν σχολαστικά με τη νομοθεσία για πρακτικές δίκαιου εμπορίου στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, γνωστή ως EGalim.
Τα δέκα μέτρα για τους αγρότες
Δέκα μέτρα «άμεσης απλοποίησης» προς τους αγρότες ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Γκάμπριελ Ατάλ, κατά την επίσκεψή του σήμερα το απόγευμα σε φάρμα βοοειδών.
«Λαμβάνω μια πολύ σαφή απόφαση, τη δραστική απλοποίηση των διαδικασιών μας και, όταν είναι απαραίτητο, των προτύπων μας, όταν δεν έχουν νόημα», ανακοίνωσε.
Αναφερόμενος σε έναν «μήνα απλούστευσης» από τώρα μέχρι την Αγροτική Έκθεση, που ανοίγει στα τέλη Φεβρουαρίου, ο Γάλλος πρωθυπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον «καθαρισμό» των αγροτικών υδάτων ή τις προθεσμίες για προσφυγές κατά αγροτικών έργων.
Μεταξύ αυτών των μέτρων, ο πρωθυπουργός ανέφερε:
- την κατάργηση της έκτακτης προθεσμίας των τεσσάρων μηνών για προσφυγές σχετικά με έργα που επιθυμούν να δρομολογήσουν αγρότες και κτηνοτρόφοι
- την επιτάχυνση των διαδικασιών σε περίπτωση προσφυγής κατά αυτού του τύπου έργου,
- τη θέσπιση «τεκμηρίου επείγοντος» σε περίπτωση προσφυγής, ώστε ένα έργο να μπορεί να ολοκληρωθεί σε «δέκα μήνες το πολύ»·
- διοικητικοί έλεγχοι των εκμεταλλεύσεων που θα πραγματοποιούνται «μία φορά το χρόνο, όχι επανειλημμένα».
- η μετάβαση από τους «δεκατέσσερις κανονισμούς σε έναν ενιαίο κανονισμό» για τους αντισταθμιστές
- συντόμευση της περιόδου έγκρισης για τη διενέργεια καθαρισμού, από εννέα μήνες σε δύο μήνες
- για το GNR (ντίζελ που χρησιμοποιείται για γεωργικό εξοπλισμό), η φορολογική απαλλαγή που χορηγείται στους αγρότες «θα γίνει αμέσως» και το κράτος είναι αυτό που θα αποζημιώσει τον διανομέα. Επιπλέον, για την αύξηση της φορολογίας αυτού του καυσίμου, που σχεδιάζεται μέχρι το 2030, «σταματάμε ό,τι έχει προγραμματιστεί».
Μεταξύ άλλων διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία «αντιτίθεται» στην υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Mercosur, της οικονομικής συνεργασίας χωρών της Λατινικής Αμερικής. «Η Γαλλία αντιτίθεται στην υπογραφή της συνθήκης Mercosur», διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Gabriel Attal.
«Το λέω ξανά εδώ πολύ ξεκάθαρα, πολύ καθαρά. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν πάντα αντίθετος και εμείς συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε να εναντιωνόμαστε σε αυτή».
Όπως εξηγεί σχετικά η Le Monde, η Mercosur και η ΕΕ διαπραγματεύονται αυτή τη συμφωνία εδώ και χρόνια, η οποία σκοντάφτει σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Καταγγέλλεται ιδίως από Γάλλους αγρότες, για τον κίνδυνο αθέμιτου ανταγωνισμού από προϊόντα της Νότιας Αμερικής.
«Θα επιταχύνουμε πλήρως την επείγουσα βοήθεια που σας οφείλουμε», διαβεβαίωσε ο ο Ατάλ. Ο Γάλλος πρωθυπουργός ανακοίνωσε συγκεκριμένα αποζημίωση του 90% του κτηνιατρικού κόστους για κτηνοτρόφους που έχουν πληγεί από επιζωοτική αιμορραγική νόσο (EMD).
«Θα διπλασιάσουμε το ταμείο έκτακτης ανάγκης για τη Βρετάνη», ανακοίνωσε επίσης, τονίζοντας ότι οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν «πολύ μεγάλες δυσκολίες με την καταιγίδα στη Βρετάνη».
Ο Ατάλ ανακοίνωσε επίσης «τρεις πολύ βαριές κυρώσεις σε [αρκετές] εταιρείες» που δεν σέβονται τους νόμους της Egalim, οι οποίοι στοχεύουν στην προστασία του εισοδήματος των αγροτών στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων με κατασκευαστές και σούπερ μάρκετ.
«Ο στόχος είναι ξεκάθαρος: να γίνει σεβαστός ο Egalim παντού, χωρίς εξαίρεση», δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός.
Ο φορέας εκμετάλλευσης αυτοκινητοδρόμων Vinci Autoroutes είπε ότι δύο αυτοκινητόδρομοι που είναι συνήθως πολυσύχναστοι για οδική κυκλοφορία μέσω της νότιας Γαλλίας και προς την Ισπανία, οι A7 και A9, έκλεισαν την Παρασκευή το πρωί λόγω αποκλεισμού των αγροτών για μεγάλες εκτάσεις συνολικού ύψους σχεδόν 400 χιλιομέτρων. Τρακτέρ απέκλεισαν επίσης μερικούς μεγάλους δρόμους που οδηγούν προς το Παρίσι.
Περισσότεροι από 55.000 άνθρωποι κινητοποιήθηκαν χθες, Πέμπτη, σύμφωνα με καταμέτρηση της FNSEA, της πλειοψηφικής αγροτικής οργάνωσης που πρόσκειται στην κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί εδώ και μία εβδομάδα να κατευθύνει το κίνημα.
Τα αιτήματα των αγροτών
Οι αγρότες που συνάντησε το AFP σε πολλά σημεία της Γαλλίας έχουν διάφορες διεκδικήσεις, ανάλογα με το αν είναι πτηνοτρόφοι που έχουν πληγεί από τη γρίπη των πτηνών, οινοπαραγωγοί οι πωλήσεις των κρασιών των οποίων έχουν πέσει, βιοκαλλιεργητές λαχανικών που σνομπάρουν οι Γάλλοι, ή μεγάλοι παραγωγοί δημητριακών όπως ο Τιερί Καζμαζού, που καλλιεργεί γλυκό καλαμπόκι και πράσινα φασόλια για μια μεγάλη εταιρία κονσερβοποιίας στη Σιγκαλέν, στη Ζιρόντ.
Κατά τη γνώμη του, «το GNR (το αγροτικό ντίζελ) είναι πραγματικά μια προτεραιότητα, μια πρωταρχική μείωση: πρέπει να επανέλθει στα 80 σεντ χωρίς φόρους ενώ το αγοράζουμε στο 1,20 ευρώ, είναι επείγον, μας χώνει στο χώμα!».
Άλλοι θέλουν μια ελάχιστη τιμή για τα προϊόντα τους, ή την καταβολή βοήθειας ή αποζημιώσεων που τους οφείλονται εδώ και καιρό, ακόμη και μια αναστολή στην απαγόρευση των φυτοφαρμάκων, όπως έχει ζητήσει πρόσφατα η FNSEA. Ένα μέρος των 140 διεκδικήσεων του συνδικάτου απαιτούν νομοθεσία ή διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Είδαμε, τα τελευταία 10 χρόνια, μια καλή χρονιά το 2022, αλλά μέχρι εκεί. Δεν έχουμε πληρωθεί αυτό που μας αξίζει εδώ και 10 χρόνια», είπε, ο αγρότης Nicolas Gallepin, ο οποίος συμμετείχε με το τρακτέρ του σε μια διαδήλωση νότια του Παρισιού αυτή την εβδομάδα. «Αυτό που πραγματικά μας βλάπτει είναι οι ανταγωνιστικές εισαγωγές από άλλες χώρες που δεν συμμορφώνονται με τους ίδιους κανονισμούς».
Το κίνημά τους για καλύτερη αμοιβή για τα προϊόντα τους, λιγότερη γραφειοκρατία και χαμηλότερο κόστος και προστασία από φθηνές εισαγωγές γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη κρίση για την κυβέρνηση και θυμίζει τις διαδηλώσεις των κίτρινων γιλέκων το 2018-2019 που συγκλόνισαν την πρώτη θητεία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.
Κινητοποιήσεις και σε άλλες χώρες στην Ευρώπη
Οι κινητοποιήσεις των αγροτικών συνδικάτων έφτασαν και στο Βέλγιο, με μια σειρά από διαμαρτυρίες που ξεκίνησαν σήμερα στις τέσσερις γωνιές της περιοχής της Βαλονίας.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Belga, αγροτικά σωματεία απέκλεισαν με τα τρακτέρ τους δρόμους στα σύνορα του Βελγίου με τη Γαλλία, μεταξύ των πόλεων Ομπάνζ και Μον-Σαν-Μαρτίν. Στην επαρχία της Λιέγης έχει οργανωθεί μια επιχείρηση με πομπή από τρακτέρ και οδοφράγματα που εμποδίζουν την πρόσβαση στον αυτοκινητόδρομο E42, ενώ κυκλοφοριακά προβλήματα παρουσιάζονται μεταξύ κάποιων πόλεων της επαρχίας.
Οι Βέλγοι αγρότες απαιτούν να ληφθούν γρήγορα μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Soir», η Ομοσπονδία Νέων Αγροτών (FJA) πήγε να συναντήσει τον υπουργό Γεωργίας, Νταβίντ Κλαρνιβάλ, ζητώντας να ακούσουν οι πολιτικοί τα αιτήματά τους και να ασκήσουν πίεση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Από τη φλαμανδική πλευρά, η Algemeen Boerensyndicaat (Γενική Ένωση Αγροτών) δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να αναλάβει δράση την επόμενη εβδομάδα.
Κινητοποιήσεις αγροτών συνεχίζονται και στη Γερμανία. Αγρότες από το Βρανδεμβούργο, με 100-150 τρακτέρ διέσχισαν σήμερα το κέντρο του Βερολίνου, προκειμένου να επιδώσουν κείμενο με τις θέσεις τους στα κεντρικά γραφεία των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού (SPD, Πράσινοι, FDP).
Οι αγρότες ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση της κυβέρνησης για κατάργηση της επιδότησης του αγροτικού πετρελαίου, κάτι που η κυβέρνηση έχει απορρίψει, αντιπροτείνοντας μόνο την σταδιακή εφαρμογή της απόφασης. Το σχέδιο του προϋπολογισμού πέρασε ήδη την προηγούμενη εβδομάδα από την αρμόδια επιτροπή της Bundestag και αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα από την ολομέλεια.
«Πρέπει να επιστρέψουμε στην αρχή, δηλαδή στο καθεστώς πριν από την συζήτηση για το αγροτικό ντίζελ. Οι αποτυχίες της αγροτικής πολιτικής μέχρι σήμερα πρέπει να αντιμετωπιστούν πριν συζητήσουμε για το μέλλον του αγροτικού πετρελαίου», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών Βρανδεμβούργου Χένρικ Βέντορφ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας