Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην εφαρμογή του σκληρού ξενοφοβικού αντιμεταναστευτικού νόμου, παρά το γεγονός ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο χαρακτήρισε αντισυνταγματικά πολλά από τα 86 άρθρα του.
Πρόκειται για άρθρα που μεταξύ άλλων που θέτουν περιορισμούς στην επανένωση οικογενειών, στις άδειες παραμονής φοιτητών, αλλά και για εκείνο που καθιστά ποινικό αδίκημα την παράνομη παραμονή σε γαλλικό έδαφος, και τα οποία ενσωματώθηκαν στον νόμο λόγω της πίεσης της ακροδεξιάς.
Ο νέος νόμος καθιστά σκληρότερη την αντιμετώπιση των μεταναστών, αυστηροποιώντας τους κανόνες για τη μετανάστευση και αν εφαρμοστεί, ακόμη και νόμιμοι μετανάστες στη Γαλλία θα μπορούν να απελαθούν, να καταδικαστούν για ποινικά αδικήματα. Επίσης, προβλέπει ότι με αυτό τον νόμο, θα μπορούν να απελαύνονται ακόμη και μετανάστες πού πήγαν στη Γαλλία πριν από το 13ο έτος της ηλικίας τους ή έχουν ζήσει εκεί περισσότερα από 20 χρόνια, αν τους επιβληθούν μεγάλες ποινές φυλάκισης, καθώς θα χαρακτηρίζονται «σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη».
Ο νόμος περιλαμβάνει επίσης μέτρα που εμποδίζουν τις αρχές να τοποθετούν σε κέντρα κράτησης άτομα κάτω των 18 ετών, ενώ δίνει στους νομάρχες την εξουσία να χορηγούν άδειες παραμονής ενός έτους σε άτομα χωρίς χαρτιά που απασχολούνται σε εργασίες όπου υπάρχει έλλειψη εργατικών χεριών, όπως οι κατασκευές.
Παραγνωρίζοντας την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν, είπε ότι το Συνταγματικό Συμβούλιο επικύρωσε τα μέτρα της κυβέρνησης και είναι πλέον καιρός να εφαρμοστεί ο νόμος -με τα άρθρα που απομένουν. «Η Γαλλική Δημοκρατία δεν θα είχε ποτέ έναν νόμο τόσο σκληρό όσο αυτός», είπε, προφανώς κοιτάζοντας και προς την ακροδεξιά, η οποία έχει πάρει δημοσκοπική φόρα και απειλή να κερδίσει στις επόμενες εκλογές.
Εν όψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου, και χωρίς να διαθέτει πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν βασίζεται σε κόμματα εκτός της κυβέρνησης για να περάσει η νομοθεσία. Μόλις πριν από πέντε εβδομάδες η κυβέρνηση κατάφερε να ψηφίσει τον μεταναστευτικό νόμο, με την υποστήριξη των δεξιών Ρεπουμπλικανών και του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (RN - Λεπέν).
Τα κόμματα της Δεξιάς ζητούν μάλιστα να συνταχθεί και δεύτερος νόμος για τη μετανάστευση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας