Συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών σήμερα στις Βρυξέλλες με βασικά θέματα τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, ενώ οι ΥΠ.ΕΞ. του Ισραήλ και της Παλαιστίνης θα συναντηθούν χωριστά με τους ομολόγους τους της Ένωσης.
Η βασική συζήτηση θα αφορά τη Μέση Ανατολή, αφού οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. είναι έτοιμοι να συνομιλήσουν έξι ώρες με τους καλεσμένους τους. Μια σειρά προσκεκλημένων από τους κορυφαίους διπλωμάτες από την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία και τον υπουργό -στρατηγό (γενικό γραμματέα) του Αραβικού Συνδέσμου. Ωστόσο, μην περιμένετε γρήγορες αποφάσεις σε οποιοδήποτε αριθμό εστιών ζωντανών πυρών, από τις συνεχείς επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα μέχρι το Ισραήλ-Γάζα ή την επισφαλή κατάσταση των ουκρανικών δυνάμεων.
Ο επικεφαλής τις ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε το πρωί πως η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία αυτή τη στιγμή πολιορκείται από το Ισραήλ που διεξάγει πόλεμο εναντίον της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, «δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη». «Από τώρα και στο εξής δεν θα μιλάω για ειρηνευτική διαδικασία, αλλά για μια διαδικασία για λύση δύο κρατών» τόνισε και επανέλαβε πως το Ισραήλ δεν μπορεί να οικοδομήσει την ειρήνη «μόνο με στρατιωτικά μέσα».
«Ποιές είναι οι άλλες λύσεις τις οποίες σκέπτονται;», είπε ο Μπορέλ απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. «Να κάνουν όλους τους Παλαιστινίους να φύγουν; Να τους σκοτώσουν;», πρόσθεσε λέγοντας πως πως παρουσίασε στους υπουργούς Εξωτερικών των 27 «μια συνολική προσέγγιση» προς μια βιώσιμη ειρήνη.
Οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών θα συναντηθούν επίσης σε γεύμα εργασίας με τους ομολόγους τους της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι, της Σαουδικής Αραβίας Φαϊζάλ μπεν Φαρχάν και της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι, καθώς και με το Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Αμπούλ Γάιτ.
Σύμφωνα με διπλωμάτες που μίλησαν σε δημοσιογράφους πριν από τη συνάντηση, οι χώρες της ΕΕ εξετάζουν μια αμυντική αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα. Το Βέλγιο αποφάσισε την Παρασκευή να δεσμεύσει μια φρεγάτα, τη Louise-Marie, για να συμμετάσχει στη μελλοντική αποστολή.
Ενώ ο στόχος είναι να «προχωρήσουμε γρήγορα» στον καθορισμό αυτής της νέας ευρωπαϊκής επιχείρησης, δεν αναμένεται καμία απόφαση για την «ίδρυση και έναρξη» μέχρι την επόμενη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στις 19 Φεβρουαρίου.
Προσερχόμενη στη συνεδρίαση η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, δήλωσε πως η λύση των δύο κρατών –ενός παλαιστινιακού δίπλα στο Ισραήλ- θα επιτρέψει την ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων και είναι «η μόνη λύση» στην τρέχουσα σύγκρουση. «Όλοι όσοι λένε ότι δεν επιθυμούν να ακούνε για αυτή τη λύση, δεν έχουν παρουσιάσει καμία εναλλακτική», πρόσθεσε η Μπέρμποκ ενώ παράλληλα ζήτησε άμεση «ανθρωπιστική παύση» στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι «27» θα επιβάλλουν κυρώσεις στους Εβραίους εποίκους που επιδίδονται σε βίαιες ενέργειες εναντίον Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Η Βελγίδα ομόλογός τους Χάτζα Λαχμπίμπ εκτίμησε ότι η σύγκρουση στη Γάζα δεν θα επιλυθεί με τα όπλα και ότι η βία πρέπει να τερματιστεί.
Σχέδιο 12 σημείων
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ζοζέπ Μπορέλ ετοίμασε ένα σχέδιο 12 σημείων, το οποίο ζητά τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους και την έναρξη μιας ειρηνευτικής διαδικασίας με τη συμμετοχή του Ισραήλ. τους Παλαιστίνιους, τα αραβικά κράτη, τα Ηνωμένα Έθνη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Η απουσία ειρηνευτικής διαδικασίας θα παρατείνει την τρέχουσα βία και θα παράσχει ένα έδαφος τροφοδοσίας για περισσότερη ριζοσπαστικοποίηση και σύγκρουση που θα έρθει», αναφέρει το έγγραφο. «Αυτό θα θέσει σε κίνδυνο Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους, αλλά αποτελεί επίσης σημαντικό κίνδυνο για την ασφάλεια, τον πολιτικό και μεταναστευτικό κίνδυνο για την περιοχή και την Ευρώπη».
Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε ότι η Αίγυπτος, η Ιορδανία και η Σαουδική Αραβία, των οποίων οι απεσταλμένοι θα είναι στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, εργάζονται όλοι για την πρόταση, η οποία θα συνοδεύεται από μια «προπαρασκευαστική ειρηνευτική διάσκεψη» και μια «συνολική περιφερειακή σχέδιο», για να αποφευχθεί να γίνει «πράγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης». «Θέλουμε να είναι στα χέρια των Αράβων και ελπίζουμε, στο μέλλον, χέρι-χέρι με το Ισραήλ και την Παλαιστίνη», πρόσθεσε ο αξιωματούχος στον οποίο δόθηκε η ανωνυμία για να συζητήσει το σχέδιο πρότασης.
Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι δεν εμπλέκονται στο σχέδιο. Τις τελευταίες ημέρες, τόσο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου όσο και ο ανώτερος ηγέτης της Χαμάς, Χάλεντ Μασάλ, απέρριψαν ρητά οποιαδήποτε λύση δύο κρατών.
Για την Ουκρανία, αν και η χρηματοδότηση και η στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο έχουν σχεδόν στερέψει εν μέσω αδιεξόδου στην Ευρώπη και το Κογκρέσο των ΗΠΑ, το ζήτημα των περαιτέρω μετρητών θα αφεθεί στους ηγέτες της ΕΕ όταν συναντηθούν την 1η Φεβρουαρίου.
Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης έχει υποβάλει πρόταση για τη μεταρρύθμιση του τρόπου με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση για την Ειρήνη (European Peace Facility) — η οποία συγκεντρώνει τη βοήθεια της ΕΕ με προορισμό το Κίεβο — λειτουργεί για να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες της Γερμανίας. «Είναι ζωτικής σημασίας για την Ουκρανία η στρατιωτική βοήθεια να φτάσει χωρίς καθυστέρηση», δήλωσε ο πρεσβευτής της Γερμανίας στην ΕΕ Μίκαελ Κλάους. «Το EPF μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, αλλά πρέπει να σχεδιαστεί με τρόπο που να μην μπορεί να αποκλειστεί από ένα μόνο κράτος μέλος, όπως συμβαίνει τώρα».
Καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία πλησιάζει στα δύο χρόνια και ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ εξακολουθεί να βρίσκεται σε αδιέξοδο, η ΕΕ αναζητά τρόπους να διατηρήσει την πίεση στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Με τους περισσότερους σημαντικούς ρωσικούς στόχους να έχουν ήδη κυρωθεί, το μπλοκ επιτίθεται ολοένα και περισσότερο στην καταστρατήγηση των κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένου του επόμενου πακέτου κυρώσεων που αναμένεται στις 24 Φεβρουαρίου.
Και με τα αποθέματα όπλων χαμηλά, η Ε.Ε. θέλει να ανανεώσει ένα ταμείο πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία. Αντί να αποζημιώσει τα έθνη για όπλα που αποστέλλονται για να ενισχύσουν τις δυνάμεις της Ουκρανίας, το ταμείο θα επιδοτήσει κοινές προμήθειες από ευρωπαϊκές αμυντικές εταιρείες, σύμφωνα με την πρόταση.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Ε.Ε. συμφώνησε αργά την Παρασκευή να επιβάλει αποκλειστικές κυρώσεις σε έξι άτομα που κατηγορούνται ότι υποστήριζαν ή ενίσχυαν την Χαμάς. Η κίνηση, ως απάντηση στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, προσθέτει στους υπάρχοντες περιορισμούς που αντιμετωπίζει η ομάδα ως τρομοκρατική οργάνωση που περιλαμβάνεται στον κατάλογο της Ε.Ε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας