Ανησυχητικά στοιχεία φέρνει στο φως έρευνα του Εθνικού Συμβουλίου Αρχηγών Αστυνομίας στη Βρετανία όσον αφορά τους δράστες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Όπως διαπιστώθηκε, το μεγαλύτερο ποσοστό δραστών σεξουαλικής βίας εις βάρος παιδιών (52%) είναι οι ίδιοι παιδιά και κατά κύριο λόγο ανήλικα αγόρια.
Σύμφωνα με την έρευνα, η κατάσταση αυτή διαρκώς επιδεινώνεται καθώς οι ανήλικοι έχουν μεγάλη πρόσβαση σε βίαιη πορνογραφία. Εξηγεί δε ότι τα αγόρια παρακολουθούν βίαιο πορνό στα smartphone τους και στη συνέχεια επιτίθενται σε κορίτσια.
Τα στοιχεία της βρετανικής αστυνομίας δείχνουν ότι έχουν τετραπλασιαστεί τα σεξουαλικά αδικήματα εις βάρος παιδιών. Στην έκθεση του Εθνικού Συμβουλίου Αρχηγών Αστυνομίας (NPCC) αναφέρεται ότι οι επιθέσεις από ενήλικες εναντίον παιδιών είναι συνήθως πιο σοβαρές, αλλά είναι ανησυχητική η αύξηση της σεξουαλικής βίας από άτομα ηλικίας 17 ετών και κάτω. Μάλιστα, ως παράδειγμα (χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία για ευνόητους λόγους) αναφέρεται ότι ένα παιδί τεσσάρων ετών παραπέμφθηκε στην αστυνομία αφού φέρεται ότι χρησιμοποίησε ένα smartphone για να ανεβάσει άσεμνη εικόνα ενός από τα αδέρφια του.
Το 2022 έγιναν συνολικά 107.000 αναφορές στην αστυνομία στην Αγγλία και την Ουαλία για σεξουαλικά αδικήματα σε βάρος παιδιών, που κυμαίνονται από βιασμούς και έως τη δημιουργία και την κοινοποίηση άσεμνων εικόνων (περίπου 25% των περιστατικών). Το 52% των παραβατών ήταν παιδιά, σε σύγκριση με περίπου 33% πριν από μια δεκαετία.
Σε καταγγελίες για 14.800 βιασμούς και σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον παιδιών ηλικίας 10 έως 17 ετών, όπου ο ύποπτος χαρακτηρίστηκε «παιδί», η συντριπτική πλειοψηφία των φερόμενων δραστών ήταν αγόρια.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του NPCC, Ίαν Κρίτσλι, «πρόκειται κυρίως για έγκλημα με βάση το φύλο των αγοριών που διαπράττουν αδικήματα κατά των κοριτσιών» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η κατάσταση επιδεινώνεται από την ευκολία με την οποία η βίαιη πορνογραφία είναι προσβάσιμη στα αγόρια και, ως εκ τούτου, δημιουργείται η αντίληψη ότι είναι φυσιολογική συμπεριφορά, και ότι μπορούν να συμπεριφερθούν με τον τρόπο που βλέπουν στο διαδίκτυο εναντίον άλλων συνομηλίκων».
Όπως επισήμανε, «η προσβασιμότητα στα smartphones έχει εκτοξευθεί, όχι μόνο σε σχέση με τα παιδιά ηλικίας 11 έως 16 ετών, αλλά και σε σχέση με τα άτομα κάτω των 10 ετών. Αυτή η προσβασιμότητα πραγματικά έχει επιδεινώσει την κατάσταση και αυτή η συζήτηση πρέπει να ανοίξει στην κοινωνία».
Η αστυνομία εκτιμά ότι τα περισσότερα περιστατικά δεν καταγγέλλονται. Το ένα τρίτο των επιθέσεων λαμβάνουν χώρα εντός της οικογένειας και οκτώ στα 10 θύματα γνώριζαν τον επιτιθέμενο τους. Οι αρχές πιστεύουν ότι καταγγέλλεται μόνο ένα στα έξι περιστατικά.
Σύμφωνα με τον Κρίτσλι, έχουν καταγγελθεί στην αστυνομία και αδικήματα που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) και περιλαμβάνουν «ξεγύμνωμα», όπου η φωτογραφία ενός ατόμου –συνήθως γυναίκας– απογυμνώνεται ψηφιακά από ρούχα για να φαίνεται σαν να είναι γυμνό.
Επίσης, σύμφωνα με τη Γουέντι Χαρτ, αναπληρώτρια διευθύντρια για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στην Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος της Βρετανίας, «βλέπουμε υπερρεαλιστικές εικόνες και βίντεο κατάχρησης να δημιουργούνται χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη, για παράδειγμα, ενώ η ανάπτυξη της κρυπτογράφησης από άκρο σε άκρο από τεχνολογικές πλατφόρμες καθιστά πολύ πιο δύσκολη για εμάς την προστασία των παιδιών».
Πηγή: The Guardian
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας