Τα διαμάντια βρίσκονται στο στόχαστρο του 12ου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας που συμφώνησε χθες η Ε.Ε. Από την 1η Ιανουαρίου, τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. δεν θα επιτρέπεται πλέον να αγοράζουν, να εισάγουν ή να διακινούν ρωσικά διαμάντια, μειώνοντας δραματικά τα έσοδα για τη Ρωσία.
Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ακατέργαστων διαμαντιών στον κόσμο βάσει όγκου, με περισσότερο από το 90% των δραστηριοτήτων της να κυριαρχείται από μόνο μία εταιρεία, την Alrosa. Το 2021, πριν δηλαδή από την έναρξη του πολέμου, η Ρωσία εξήγε διαμάντια αξίας περίπου 3,77 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό που μειώθηκε ελάχιστα το 2022, καθώς η διεθνής κοινότητα απέφυγε να επιβάλει οποιουδήποτε είδους ποινή. Τώρα, το Βέλγιο, βασική πύλη των ρωσικών διαμαντιών στην Ε.Ε., θα πρέπει να εφαρμόσει συστήματα ιχνηλασιμότητας και ενημέρωσης των υπόλοιπων κρατών-μελών.
Την ίδια στιγμή, το 12ο πακέτο αισιοδοξεί να κλείσει τα «παραθυράκια» υπονόμευσης των ευρωπαϊκών κυρώσεων. Γι' αυτό, ξεκινάει ένα μητρώο αγοραπωλησίας τάνκερ ανά τον κόσμο και μάλιστα αναδρομικά, προκειμένου να διαπιστωθεί πού έχουν καταλήξει αυτά τα πλοία και αν λειτουργούν προς όφελος της Ρωσίας, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι εφοπλιστές διευκολύνουν τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου χωρίς να σέβονται το όριο των 60 δολαρίων ανά βαρέλι.
Επιπλέον, οι κυρώσεις αφορούν μαύρη λίστα 29 εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων μη ρωσικών, οι οποίες θεωρούνται ύποπτες ότι βοηθούν το Κρεμλίνο να αποκτήσει προηγμένα προϊόντα που κατασκευάζονται στην Ε.Ε.
Τέλος, το Συμβούλιο αποφάσισε να εισαγάγει ορισμένες εξαιρέσεις στους περιορισμούς εισαγωγής όσον αφορά είδη προσωπικής χρήσης, όπως είδη προσωπικής υγιεινής ή ρούχα που φορούν οι ταξιδιώτες ή περιέχονται στις αποσκευές τους, καθώς και για αυτοκίνητα με διπλωματική πινακίδα κυκλοφορίας οχήματος για την είσοδο στην Ε.Ε. Επιπλέον, προκειμένου να διευκολυνθεί η είσοδος στην Ενωση πολιτών της Ε.Ε. που ζουν στη Ρωσία, τα κράτη-μέλη μπορούν να επιτρέψουν την είσοδο των αυτοκινήτων τους υπό τον όρο ότι αυτά δεν είναι προς πώληση και ότι προορίζονται για αυστηρά προσωπική χρήση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας