Σε δεινή στρατιωτική αλλά και οικονομική θέση βρίσκεται πλέον η Ουκρανία, καθώς οι διαδοχικές αποτυχίες στα πεδία των μαχών σε συνδυασμό με τις αυξημένες ανάγκες του Ισραήλ σε χρήματα και πολεμοφόδια για τη συνέχιση της γενοκτονίας στη Γάζα υποχρεώνουν την κυβέρνηση των ΗΠΑ να περιορίσει δραματικά τη στήριξή της προς το Κίεβο, την ώρα που και οι Ευρωπαίοι «σπόνσορες» αδυνατούν να καλύψουν το κενό.
Η κατάσταση στα μέτωπα, όπου οι ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό αλλά και πολεμοφόδια είναι πλέον εμφανείς, αλλά και στα... ταμεία της Ουκρανίας είναι πλέον τόσο άσχημη, ώστε ο μέχρι πρότινος εκλεκτός της Ουάσινγκτον, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επρόκειτο χθες να πραγματοποιήσει έκτακτη εμφάνιση μέσω βίντεο στην αμερικανική Γερουσία, κεκλεισμένων των θυρών, κατόπιν πρόσκλησης του επικεφαλής της πλειοψηφίας Τσακ Σούμερ σε μια ύστατη προσπάθεια να ξεμπλοκαριστεί το νέο γιγάντιο πακέτο αρωγής προς το Κίεβο πριν από το τέλος του έτους: μάλιστα επρόκειτο να μιλήσουν στους γερουσιαστές για το θέμα τόσο ο υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, όσο και ο υπουργός Αμυνας και πρώην στρατηγός, Λόιντ Οστιν.
Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται πλέον για να δικαιολογήσουν τη βοήθεια υπέρ της Ουκρανίας έχουν εξελιχθεί σε δραματικά κηρύγματα για τη μάχη μεταξύ φωτός και σκότους, βγαλμένα θαρρείς από εκπομπές τηλε-ευαγγελιστών: «Η εθνική ασφάλεια της Αμερικής διακυβεύεται σε όλο τον κόσμο. [...] Αυταρχικοί ηγέτες, δικτάτορες διεξάγουν πόλεμο ενάντια στη δημοκρατία, εναντία στις αξίες μας, ενάντια στον δικό μας τρόπο ζωής. Αυτός είναι ο λόγος που η έγκριση μιας επιπρόσθετης χρηματοδότησης είναι τόσο σημαντική. Θα καθορίσει την τροχιά της δημοκρατίας για τα επόμενα χρόνια. [...] Η τύχη της βοήθειας προς την Ουκρανία κρέμεται από μια κλωστή» είπε ο Σούμερ στην ομιλία του στη Γερουσία.
Σε εξίσου υψηλούς τόνους μιλά πλέον για την Ουκρανία και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, που συμπρωταγωνιστεί μαζί με τον σημερινό πρόεδρο και την υφυπουργό Εξωτερικών Βίκι Νούλαντ στην ουκρανική τραγωδία από την εποχή της κυβέρνησης Ομπάμα. Ο Σάλιβαν δήλωσε λοιπόν ότι «όσοι αρνούνται να υποστηρίξουν τη χορήγηση χρημάτων στην Ουκρανία είναι υπέρ της βελτίωσης της στρατηγικής θέσης του Πούτιν. [...] Η αμερικανική κυβέρνηση ξεμένει από χρήματα για την Ουκρανία και μαζί με τα χρήματα τελειώνει και ο χρόνος της Ουκρανίας. [...] Αυτό σημαίνει ότι κάθε μέλος του Κογκρέσου που δεν υποστηρίζει τη χρηματοδότηση... διευκολύνει τον Ρώσο πρόεδρο να κερδίσει τον πόλεμο»!
«Αιμοδοσία»
Ομως η πιθανότητα να ξανανοίξει σύντομα η κάνουλα των όπλων και των δισεκατομμυρίων φαντάζει ιδιαίτερα «χλωμή», ακόμη κι αν συγκινηθούν οι «σένατορς», καθώς οι Ρεπουμπλικανοί που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων δεν δείχνουν ώς τώρα καμιά διάθεση να συνεχίσουν την «αιμοδοσία» της Ουκρανίας. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει βάλει όλα τα αυγά σε ένα καλάθι, προτείνοντας στο εχθρικό Κογκρέσο ένα συνολικό πακέτο-μαμούθ ύψους 106 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα καλύπτει ταυτόχρονα τις ανάγκες χρηματοδότησης της Ουκρανίας και του Ισραήλ, με σκοπό να δελεάσει έτσι τους φιλοϊσραηλινούς Ρεπουμπλικανούς βουλευτές. Ομως το... στρατήγημα απέτυχε ώς τώρα παταγωδώς, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί απαιτούν να συνδεθεί το πακέτο με τη χρηματοδότηση της «ασφάλειας των αμερικανικών συνόρων», δηλαδή του αντιμεταναστευτικού τείχους στα σύνορα με το Μεξικό!
Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι ένα συνολικό «άδειασμα» των Ουκρανών και προσωπικά του Ζελένσκι από τους ώς τώρα «σπόνσορές» του –άδειασμα που, αν επαληθευτούν τα χειρότερα σενάρια, μπορεί να οδηγήσει στη σύντομη κατάρρευση της μαχητικής ικανότητα του Κιέβου. Δεν είναι τυχαίο πως τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την οριστική παραδοχή της αποτυχίας της αντεπίθεσης, έχουν κυκλοφορήσει στον δυτικό Τύπο κυριολεκτικά δεκάδες δημοσιεύματα που προαναγγέλλουν τη στρατιωτική ήττα της Ουκρανίας και πιέζουν τον Ζελένσκι να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία προτού χάσει κι άλλα εδάφη. Με άλλα λόγια, όπως είχε πει και ο ίδιος ο Ζελένσκι στο πρόσφατο αφιέρωμα του περιοδικού Time, οι σύμμαχοί του έχουν κουραστεί από τον πόλεμο και δεν πιστεύουν πια ότι η Ουκρανία μπορεί να ανακτήσει τα εδάφη της, οπότε έχουν γίνει όλο και πιο... σφιχτοί απέναντι στη συνεχή χρηματοδότηση και τροφοδοσία των Ουκρανών. Χαρακτηριστική ήταν άλλωστε η δήλωση πριν από λίγες μέρες του απερχόμενου γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ότι «η Δύση πρέπει να προετοιμαστεί για άσχημα νέα από την Ουκρανία», καθώς η Ρωσία έχει ανακτήσει την πρωτοβουλία σε όλα ουσιαστικά τα μέτωπα του Ντονμπάς και της Ζαπορόζιε και συνάμα βομβαρδίζει ανηλεώς τα ουκρανικά μετόπισθεν.
Αποτυχία
Ταυτόχρονα μέσα στην ίδια την Ουκρανία μαίνεται πλέον ανοιχτά η σύγκρουση μεταξύ του επικεφαλής του στρατού Βαλέρι Ζαλούζνι, ο οποίος παραδέχτηκε και δημόσια την αποτυχία της αντεπίθεσης και το στρατιωτικό «αδιέξοδο», και της ομάδας γύρω από τον Ζελένσκι που πασχίζουν να συντηρήσουν πάση θυσία ζωντανή την προπαγάνδα περί τελικής ουκρανικής νίκης. Ομως η προοπτική αυτή έχει προ πολλού πεθάνει –ακόμη και στα έντυπα που την υπηρέτησαν πιστά για ενάμιση χρόνο, όπως π.χ. η αμερικανική εφημερίδα Washington Post που δημοσίευσε ένα άρθρο για τους λόγους της αποτυχίας της αντεπίθεσης της Ουκρανίας, στο οποίο σημείωνε ότι οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτό ήταν διαφωνίες μεταξύ Ουκρανίας και Ηνωμένων Πολιτειών, οι λανθασμένοι υπολογισμοί και η υποτίμηση των ρωσικών δυνάμεων ή το Spiegel που παραδέχτηκε χθες πως «με βάση την τρέχουσα κατάσταση ο Πούτιν βγαίνει νικητής στο πεδίο της μάχης. Δυστυχώς, ο Ρώσος πρόεδρος είχε δίκιο όταν είπε ότι η Ρωσία έγινε ισχυρότερη μετά την ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ουκρανία». Το γερμανικό περιοδικό συμπληρώνει μάλιστα πως, σε αντίθεση με τις προσδοκίες των δυτικών χωρών, η ρωσική οικονομία «δεν κατέρρευσε» υπό την πίεση των κυρώσεων, αλλά αντίθετα αναπτύσσεται και καταλήγει πως «οι Ρώσοι δεν είναι διατεθειμένοι να τα παρατήσουν» και ο Πούτιν είναι ικανοποιημένος, καθώς η Ρωσία «έχει ανακτήσει την κυριαρχία της ως παγκόσμια δύναμη».
Να σημειωθεί εδώ ότι, πέρα από την αποτυχία της οικονομικής απομόνωσης της Ρωσίας, έχει αποτύχει εξίσου και η προσπάθεια για διπλωματική απομόνωση: σήμερα ο «καταζητούμενος» στη Δύση Πούτιν πραγματοποιεί επίσκεψη-αστραπή στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δύο από τα έξι νέα μέλη της συμμαχίας BRICS+, και αμέσως μετά, την Πέμπτη, θα συναντηθεί στη Μόσχα με τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι. Κεντρικό θέμα, τα σχέδια της Μόσχας για μια νέα πρωτοβουλία για τον τερματισμό της σφαγής στη Γάζα πάντα σε συνεργασία με την Κίνα και τον Σι Τζινπίνγκ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας