«Mπαλάκι» μεταξύ των χωρών της ανατολικής Ευρώπης έχουν γίνει οι ζωές εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, που έχουν παγιδευτεί στην «καυτή» ζώνη κλειστών συνόρων μεταξύ Βαλκανίων, Ουγγαρίας και Σλοβενίας, ενδιάμεσους σταθμούς της μαζικής εξόδου τους προς Αυστρία, Γερμανία, Ολλανδία και Σκανδιναβία.
Κι ενώ το χάσμα Ανατολής και Δύσης στην «Ενωμένη» Ευρώπη-Φρούριο θα χρειαστεί δύσκολους κι επίπονους συμβιβασμούς για να γεφυρωθεί, καθώς ακόμα δεν τα βρίσκουν στη «μοιρασιά» των αιτούντων άσυλο, η προσφυγική κρίση αναβιώνει εντάσεις ανάμεσα και σε βαλκανικά κράτη, τα οποία πριν από 20 χρόνια πολεμούσαν μεταξύ τους στους εμφύλιους της πρώην Γιουγκοσλαβίας.
Η διπλωματική διαμάχη μεταξύ Σερβίας και Κροατίας, όπου έχει μεταφερθεί τα τελευταία 24ωρα το προσφυγικό δράμα, κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα.
Το Ζάγκρεμπ –εμφανέστατα απροετοίμαστο να διαχειριστεί τις αφίξεις δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, παρότι μόνο κεραυνός εν αιθρία δεν μπορούν να θεωρηθούν– έκλεισε χθες εφτά από τα οχτώ συνοριακά περάσματα με τη σερβική μεθόριο, προειδοποιώντας πως είναι ζήτημα χρόνου να απαγορεύσει πλήρως την κυκλοφορία στα σύνορά της.
Εξοργισμένο το Βελιγράδι απειλεί τώρα να προσφύγει στα διεθνή δικαστήρια εναντίον του γείτονά της, μέλους της Ε.Ε. αλλά όχι του Σένγκεν.
«Δεν θα πληρώσουμε εμείς το τίμημα της ανικανότητας κάποιων άλλων. Λυπάμαι που βλέπω πως η κροατική ανθρωπιά και αλληλεγγύη κράτησε μόνο δύο μέρες», δήλωσε δηκτικά ο Σέρβος υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, καθώς θεσμοί και πολίτες της χώρας του έχουν καταβάλει τεράστιες προσπάθειες να φροντίσουν και να διευκολύνουν τα καραβάνια της προσφυγιάς να συνεχίσουν το ταξίδι τους.
Πάνω από 14.000 άνθρωποι έχουν περάσει τα τελευταία 24ωρα στην Κροατία, με τον πρωθυπουργό της Ζόραν Μιλάνοβιτς να διακηρύσσει πως το μικρό κράτος αδυνατεί να δεχτεί άλλους πρόσφυγες και μετανάστες και εφεξής θα τους προωθεί είτε στη Σλοβενία, είτε στην Ουγγαρία χωρίς να τους καταγράφει, κατά παράβαση των ευρωπαϊκών κανονισμών.
Ηδη όμως η εθνικιστική κυβέρνηση της Ουγγαρίας είχε ξεκινήσει από τη νύχτα της Πέμπτης την πραγματοποίηση της απειλής της: την κατασκευή νέου αντιμεταναστευτικού φράχτη (προς το παρόν με συρματοπλέγματα) κατά μήκος 41 χιλιομέτρων με τα κροατικά σύνορα, στέλνοντας εκατοντάδες στρατιώτες για να ολοκληρώσουν τάχιστα τις εργασίες και να ενισχύσουν περαιτέρω τη συνοροφυλακή.
Η Σλοβενία, από την πλευρά της, όπου άρχισαν να καταφτάνουν οι πρώτοι εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, ανήγγειλε πως δεν θα δημιουργήσει διάδρομο για τη διέλευση αιτούντων άσυλο, επιμένοντας πως θα διατηρήσει το καθεστώς Σένγκεν και επικρίνοντας την Κροατία πως δεν την ενημέρωσε για τις ενέργειές της στη διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής ροής.
Αρχισε, μάλιστα, και τις επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο πίσω στην κροατική επικράτεια. Γύρω γύρω όλοι, δηλαδή, και στη μέση ξεριζωμένοι κι εξαντλημένοι άνθρωποι και οικογένειες, που... προσφεύγουν στην «πολιτισμένη» Ευρώπη σε αναζήτηση ασφάλειας και προστασίας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας