Στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκεται η Ελλάδα, μεταξύ άλλων ευρωπαϊκών χωρών, για μια σειρά από ζητήματα που αφορούν στην αποτυχία της να υιοθετήσει και να εφαρμόσει τους θεσπισμένους από την Ευρωπαϊκή Ένωση κανόνες.
Αναπόφευκτα, ήρθε η «κίτρινη» κάρτα από τα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων και η χώρας μας καλείται να συμμορφωθεί. Μερικά από τα ζητήματα που τίθενται -μάλιστα η χώρα μας παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για ορισμένα- είναι το πλαίσιο εγγυήσεων για ανήλικους σε ποινικές διαδικασίες, η μη τήρηση των προθεσμιών πληρωμής σε εταιρείες, η συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τα οικογενειακά επιδόματα, και η εργασία στις πλωτές μεταφορές.
Καθυστερήσεις στην υιοθέτηση του πλαισίου εγγυήσεων για τα παιδιά
Η Κομισιόν καλεί την Ελλάδα, μεταξύ άλλων χωρών, να μεταφέρουν πλήρως τους κανόνες της ΕΕ για τις δικονομικές εγγυήσεις για τα παιδιά σε ποινικές διαδικασίες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει αποστέλλοντας προειδοποιητική επιστολή στις χώρες, επειδή δεν μετέφεραν πλήρως στην εθνική νομοθεσία την οδηγία για τις διαδικαστικές εγγυήσεις για παιδιά που είναι ύποπτοι ή κατηγορούμενοι σε ποινικές διαδικασίες (Οδηγία (ΕΕ) 2016/800).
Η Τσεχία, η Ελλάδα και η Κροατία έλαβαν προηγούμενη προειδοποιητική επιστολή τον Σεπτέμβριο του 2019 για μη κοινοποίηση των μέτρων μεταφοράς της οδηγίας, αλλά έκτοτε κοινοποίησαν μέτρα. Οι πρόσθετες προειδοποιητικές επιστολές αφορούν κενά που απομένουν στη μεταφορά. Η οδηγία (ΕΕ) 2016/800 αποτελεί μέρος της συνολικής στρατηγικής της ΕΕ για τη διασφάλιση κοινών ελάχιστων προτύπων για τα δικαιώματα δίκαιης δίκης υπόπτων και κατηγορουμένων σε ολόκληρη την ΕΕ. Κατοχυρώνει βασικά δικαιώματα για τα παιδιά σε ποινικές διαδικασίες, όπως το δικαίωμα σε ατομική αξιολόγηση, ειδική μεταχείριση σε περίπτωση στέρησης της ελευθερίας και να συνοδεύονται από τον κάτοχο της γονικής μέριμνας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.
Η Επιτροπή θεωρεί ότι αυτά τα κράτη μέλη δεν μετέφεραν στο εθνικό τους δίκαιο τις απαιτήσεις της οδηγίας όσον αφορά το πεδίο εφαρμογής της (Βέλγιο και Λετονία), τους ορισμούς των βασικών εννοιών (Βέλγιο και Φινλανδία), το δικαίωμα στην ενημέρωση (Φινλανδία, Κροατία, Λετονία και Βέλγιο), το δικαίωμα να ενημερώνεται ο δικαιούχος της γονικής μέριμνας για τα δικαιώματα του παιδιού (Βέλγιο), τη συνδρομή δικηγόρου (Βέλγιο), το δικαίωμα ατομικής αξιολόγησης (Φινλανδία και Βέλγιο), το δικαίωμα σε ιατρική εξέταση (Φινλανδία, Γαλλία, Κροατία και Βέλγιο ), οπτικοακουστική καταγραφή της ανάκρισης (Βέλγιο), ειδική μεταχείριση σε περίπτωση στέρησης της ελευθερίας (Ελλάδα, Γαλλία και Κροατία), το δικαίωμα του παιδιού να συνοδεύεται από τον δικαιούχο της γονικής μέριμνας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας (Βέλγιο), Διαδικασίες ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης (Βέλγιο), εκπαίδευση του προσωπικού επιβολής του νόμου και των εγκαταστάσεων κράτησης που χειρίζεται υποθέσεις που αφορούν παιδιά (Κροατία) και καταλογισμός δαπανών που προκύπτουν από την εφαρμογή ορισμένων δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται από την οδηγία (Λετονία). Όλα αυτά τα κράτη μέλη, εκτός από τη Φινλανδία, δεν έχουν εκπληρώσει την απαίτηση να συμπεριληφθεί αναφορά στην οδηγία στα μέτρα μεταφοράς, επιτρέποντας στους ενδιαφερόμενους να εξακριβώσουν το εύρος των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεών τους.
Ως εκ τούτου, η Επιτροπή αποφάσισε να στείλει προειδοποιητικές επιστολές στο Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Λετονία και τη Φινλανδία. και πρόσθετες προειδοποιητικές επιστολές προς την Τσεχία, την Ελλάδα και την Κροατία. Αυτά τα κράτη μέλη έχουν πλέον δύο μήνες για να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των ελλείψεων που εντόπισε η Επιτροπή. Εάν δεν υπάρξει ικανοποιητική απάντηση, η Επιτροπή μπορεί να περάσει στο επόμενο στάδιο, δηλαδή να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.
Παραπομπή για μη τήρηση των προθεσμιών πληρωμής σε εταιρείες
Η Κομισιόν αποφάσισε να παραπέμψει τη χώρα μας, το Βέλγιο, και την Ιταλία στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μη ορθή εφαρμογή των κανόνων την οδηγία για τις καθυστερήσεις πληρωμών (Οδηγία 2011/7/ΕΕ). Η Επιτροπή αποφάσισε επίσης να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα σε ξεχωριστή υπόθεση βάσει της ίδιας οδηγίας –αυτή η χωριστή υπόθεση αφορά το ζήτημα των παραιτήσεων που υπογράφηκαν από εργολάβους νοσοκομείων, οι οποίοι συμφωνούν να παραιτηθούν από ορισμένα από τα δικαιώματά τους βάσει της οδηγίας ενάντια στις υποσχέσεις για άμεσες πληρωμές.
Η οδηγία για τις καθυστερήσεις πληρωμών υποχρεώνει τις δημόσιες αρχές να εξοφλούν τα τιμολόγιά τους εντός 30 ημερών (ή 60 ημερών για τα δημόσια νοσοκομεία). Τηρώντας αυτές τις προθεσμίες πληρωμών, οι δημόσιες αρχές δίνουν το παράδειγμα για την καταπολέμηση της κακής κουλτούρας πληρωμών στο επιχειρηματικό περιβάλλον. Οι καθυστερήσεις πληρωμών έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις, μειώνοντας τη ρευστότητα, εμποδίζοντας την ανάπτυξη, παρεμποδίζοντας την ανθεκτικότητα και ενδεχομένως παρεμποδίζοντας τις προσπάθειές τους να γίνουν πιο πράσινες και πιο ψηφιακές. Στο τρέχον οικονομικό πλαίσιο, οι επιχειρήσεις, και ιδίως οι ΜΜΕ, βασίζονται σε τακτικές πληρωμές για να λειτουργήσουν και να διατηρήσουν την απασχόληση.
Η Επιτροπή δημιουργεί επί του παρόντος ένα Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές, όπως ανακοινώθηκε στην επικαιροποίηση της βιομηχανικής στρατηγικής που εγκρίθηκε τον Μάιο του 2021. Επιπλέον, η Επιτροπή παρουσίασε επίσης αναθεώρηση της οδηγίας για τις καθυστερήσεις πληρωμών και ενέκρινε πρόταση κανονισμού για για την καταπολέμηση των καθυστερήσεων πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο δελτίο τύπου.
«Καμπανάκι» για συμμόρφωση με τους κανόνες για τα οικογενειακά επιδόματα
Διαδικασία επί παραβάσει αποφάσισε επίσης να κινήσει η Κομισιόν για την Ελλάδα, αποστέλλοντας προειδοποιητική επιστολή για μη συμμόρφωση με τους κανόνες της ΕΕ για τον συντονισμό της κοινωνικής ασφάλισης (Κανονισμός (ΕΚ) 883/2004) και για την ελεύθερη 492/2011 και άρθρο 45 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, μόνο οι πολίτες της ΕΕ που διαμένουν τουλάχιστον πέντε χρόνια μαζί με τα παιδιά τους στην Ελλάδα δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση για οικογενειακά επιδόματα. Όσοι υπήκοοι τρίτων χωρών καλύπτονται από τους κανόνες συντονισμού της ΕΕ για την κοινωνική ασφάλιση (για παράδειγμα επειδή μετακόμισαν στην Ελλάδα από άλλο κράτος μέλος της ΕΕ), μπορούν να υποβάλουν αίτηση για οικογενειακά επιδόματα μόνο αφού διαμένουν στην Ελλάδα για τουλάχιστον δώδεκα χρόνια. Κατά την άποψη της Επιτροπής, αυτή η νομοθεσία παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ, καθώς δεν αντιμετωπίζει ισότιμα τους πολίτες της ΕΕ, γεγονός που χαρακτηρίζεται ως διάκριση. Επιπλέον, ο κανονισμός για τον συντονισμό της κοινωνικής ασφάλισης απαγορεύει οποιεσδήποτε απαιτήσεις διαμονής για τη λήψη παροχών κοινωνικής ασφάλισης, όπως το οικογενειακό επίδομα. Η Ελλάδα έχει πλέον δύο μήνες για να απαντήσει και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα.
Να ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο η οδηγία για τον χρόνο εργασίας στις εσωτερικές πλωτές μεταφορές
Ακόμη, η Κομισιόν κινεί τρεις διαδικασίες επί παραβάσει αποστέλλοντας προειδοποιητικές επιστολές στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα επειδή δεν ενσωμάτωσαν την Οδηγία για χρόνος εργασίας στις εσωτερικές πλωτές μεταφορές (Οδηγία 2014/112/ΕΕ) στο εθνικό δίκαιο. Αυτοί οι κανόνες εφαρμόζουν μια συμφωνία κοινωνικών εταίρων που ρυθμίζει ορισμένες πτυχές του χρόνου εργασίας για τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε πλοία στον τομέα των εσωτερικών πλωτών μεταφορών. Ειδικότερα, η συμφωνία κοινωνικών εταίρων ρυθμίζει τη διάρκεια του ημερήσιου και εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας, τις περιόδους ανάπαυσης, τα διαλείμματα, τον μέγιστο χρόνο εργασίας κατά τη διάρκεια της νύχτας και την ετήσια άδεια. Ανεξάρτητα από το αν ένα κράτος μέλος διαθέτει εσωτερικές πλωτές οδούς στο έδαφός του, η Επιτροπή θεωρεί ότι είναι απαραίτητη μια ομοιόμορφη μεταφορά της οδηγίας από όλα τα κράτη μέλη για να διασφαλιστεί ότι οι ατομικές συμβάσεις εργασίας των μετακινούμενων εργαζομένων που εργάζονται σε πλοία που εκτελούνται εντός της επικράτειας της Ένωσης είναι πλήρη συμμόρφωση με τις διατάξεις της Οδηγίας. Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα έχουν πλέον δύο μήνες για να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή τα εθνικά τους μέτρα. Εάν δεν υπάρξει ικανοποιητική απάντηση, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας