«Στα τσακίδια»! Ετσι αποχαιρετούσε, χθες, την αποπεμφθείσα πλέον υπουργό Εσωτερικών της Βρετανίας Σουέλα Μπρέιβερμαν ο αρθρογράφος της Guardian, Σάιμον Τζένκινς, σχολιάζοντας δηκτικά και την άλλη πολύκροτη απόφαση που έλαβε χθες αιφνιδιαστικά ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, στο πλαίσιο εκ βάθρων κυβερνητικού ανασχηματισμού: «Οταν η λύση στο πρόβλημά σου είναι ο Ντέιβιντ Κάμερον, ξέρεις ότι έχεις μπλέξει άσχημα»…
Πράγματι, ως κίνηση πρωθυπουργικής απελπισίας που φανερώνει (και) την κωμικοτραγική έλλειψη εναλλακτικών επιλογών μέσα από την πολυάριθμη, πλην αιωνίως διχασμένη κοινοβουλευτική ομάδα των Τόρηδων ερμηνεύεται ο σοκαριστικός διορισμός του πολιτικά και ατιμωτικά… απόστρατου Ντέιβιντ Κάμερον ως υπουργού Εξωτερικών, στη θέση του Τζέιμς Κλέβερλι, που αναλαμβάνει πια υπουργός Εσωτερικών, σε αντικατάσταση της σκληροπυρηνικής Σουέλα Μπρέιβερμαν.
Εφτά χρόνια, λοιπόν, αφότου παραιτήθηκε ταπεινωμένος από την πρωθυπουργία της Βρετανίας -έχοντας ενδώσει ψηφοθηρικά στις εθνολαϊκιστικές πιέσεις του ακροδεξιού Κόμματος της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), υπό την τότε ηγεσία του πανούργου Νάιτζελ Φαράτζ, και έχοντας σύρει τη χώρα στο ολέθριο δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit, ενώ ο ίδιος ηγείτο της αποτυχημένης τελικά εκστρατείας για παραμονή στην Ε.Ε.-, ο Κάμερον επανακάμπτει με σημαίνοντα και δυνητικά ενωτικό ρόλο στη βρετανική κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας το κομβικό υπουργείο Εξωτερικών, σε μια κρίσιμη διεθνή συγκυρία.
Για να μπορέσει, μάλιστα, να γίνει υπουργός χωρίς να είναι εν ενεργεία βουλευτής, ο πρώην πρωθυπουργός διορίστηκε πάραυτα ισόβιο μέλος της Βουλής των Λόρδων, όπου και θα λογοδοτεί. Η ανάσυρσή του από την πολιτική αφάνεια «βάζει τέλος στον γελοίο ισχυρισμό του πρωθυπουργού, ότι φέρνει αλλαγή ύστερα από 13 χρόνια αποτυχημένης διακυβέρνησης των Τόρις», υπογράμμισε ο βουλευτής και σκιώδης υπουργός των Εργατικών, Πατ ΜακΦάντεν. Εκτός όλων των άλλων, ο λόρδος Κάμερον πια και κατ’ επέκταση το νέο του αξίωμα στο υπουργείο Εξωτερικών επισκιάζονται από μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο για λόμπινγκ που καταγγέλλεται ότι έκανε μεταξύ άλλων σε υπουργούς προηγούμενων Συντηρητικών κυβερνήσεων υπέρ της χρηματοδότησης της χρεοκοπημένης πλέον εταιρείας Greensill Capital, ιδιοκτησίας του φίλου του και μετέπειτα εργοδότη του, Λεξ Γκρίνσιλ, «βγάζοντας» κάπου 10 εκατομμύρια λίρες -σκάνδαλο που παραμένει υπό ποινική διερεύνηση σε Ελβετία και Γερμανία, με τον Γκρίνσιλ να έχει κατονομαστεί ως ύποπτος για απάτη.
Κι αν από βουλευτές της κεντροδεξιάς πτέρυγας του Συντηρητικού Κόμματος ο διορισμός του έγινε δεκτός χωρίς (δημόσιες τουλάχιστον) επικρίσεις, η ακροδεξιά πτέρυγα των σκληρών μπρεξιστών δεν έκρυβε τη δυσφορία της, καυτηριάζοντας πρωτίστως ότι ένας πρώην πρωθυπουργός-θιασώτης της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. βρίσκεται τώρα στο νευραλγικό πόστο του υπουργού Εξωτερικών, διορισμένος από έναν μετριοπαθή μπρεξιστή πρωθυπουργό κι ενώ η χώρα έχει ήδη αποχωρήσει επεισοδιακά από το ευρωπαϊκό μπλοκ. Ομολογουμένως, ο... σουρεαλισμός στη βρετανική πολιτική σκηνή τα τελευταία χρόνια έχει φτάσει σε άλλα επίπεδα, συνεχίζοντας να προκαλεί κλαυσίγελο.
Αυτό όμως για το οποίο φρύαξαν ακόμα περισσότερο οι βουλευτές της ακροδεξιάς πτέρυγας είναι η αποπομπή της εκλεκτής τους, Σουέλα Μπρέιβερμαν. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν το πρόσφατο εμπρηστικό άρθρο της στους Times, που δημοσιεύτηκε χωρίς τις αλλαγές που είχε απαιτήσει η Ντάουνινγκ Στριτ. Σε αυτό κατηγορούσε ευθέως την αστυνομία για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» και «μεροληψία» υπέρ «φιλοπαλαιστινιακών όχλων», επειδή δεν υπέκυψε στις κυβερνητικές πιέσεις να απαγορεύσει τη διεξαγωγή νέου συλλαλητηρίου για κατάπαυση πυρός στη μαρτυρική Λωρίδα της Γάζας το περασμένο Σάββατο στο Λονδίνο - συλλαλητήριο που κύλησε ειρηνικά, αν και αμαυρώθηκε από αντιδιαδήλωση ακροδεξιών εξτρεμιστών που επιτέθηκαν άγρια σε αστυνομικούς. Οι Εργατικοί αλλά και αξιωματικοί της αστυνομίας κατήγγειλαν ότι τα πρωτοφανή σχόλια της πρώην υπουργού συνέβαλαν στο ξέσπασμα της ακροδεξιάς βίας.
«Θα έχω περισσότερα να πω όταν έρθει η ώρα», απείλησε η Μπρέιβερμαν, μετά τη χθεσινή απόλυσή της, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ετοιμάζει κάποιου είδους αντεπίθεση κατά του Σούνακ. Δεν κρύβει, άλλωστε, τη φιλοδοξία της να τον διαδεχτεί στην ηγεσία των Τόρηδων, μετά ή ακόμα και πριν από τις επόμενες εκλογές (το αργότερο μέχρι τον Ιανουάριο του 2025). Καθώς συνεδρίαζε χθες βράδυ η ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματος, ένα από τα μέλη της, η Αντρια Τζένκινς, γνωστοποίησε με επίσημη επιστολή πως αποσύρει την εμπιστοσύνη της από τον Σούνακ, ζητώντας την κατάθεση εσωκομματικής πρότασης μομφής εναντίον του. Κι ενώ παρασκηνιακά δείχνει να μαίνεται ένας νέος εμφύλιος στους Τόρις, η προσοχή στρέφεται και στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας, που εκδίδει αύριο την πολυαναμενόμενη ετυμηγορία του για τη νομιμότητα ή μη της μαζικής απέλασης αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα –της «κορωνίδας» δηλαδή της απάνθρωπης αντιπροσφυγικής πολιτικής της Μπρέιβερμαν και συνολικά της κυβέρνησης Σούνακ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας