Η Γαλλία φιλοξενεί σήμερα «ανθρωπιστική διάσκεψη» με στόχο τη βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, κάτι που έχει καταστεί σχεδόν αδύνατο λόγω των συνεχών βομβαρδισμών του Ισραήλ.
Το διπλωματικό ενδιαφέρον και τα βλέμματα διεθνώς είναι στραμμένα στο Παρίσι, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν υψηλές προσδοκίες για τις αποφάσεις της Διάσκεψης.
Οι εκκλήσεις για «παύση», «εκεχειρία» ή «κατάπαυση του πυρός» έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, παράλληλα με την απελευθέρωση των περισσότερων από 240 ομήρων που κρατά η Χαμάς.
Όμως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέκλεισε εκ νέου χθες το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός, αν δεν απελευθερωθούν πρώτα οι όμηροι.
Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν σε δύο θέματα: το πρώτο είναι η παροχή βοήθειας σε τρόφιμα, ιατρικό εξοπλισμό και το άλλο είναι να επιτραπεί η είσοδος καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας.
Να ανοίξουν όλα τα περάσματα, η βοήθεια μέσω της Ράφα είναι ανεπαρκής
Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών (UNRWA) Φιλίπ Λαζαρινί δήλωσε σήμερα πως ανησυχεί για τον κίνδυνο εξάπλωσης της κατάστασης στη Γάζα, προσθέτοντας ότι η Δυτική Όχθη «βράζει».
Ο Λαζαρινί, γενικός επίτροπος της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες της Παλαιστίνης στη Μέση Ανατολή (UNRWA), υπογράμμισε ακόμα πως υπάρχει ανάγκη για ουσιαστική, συνεχή παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της παροχής καυσίμων.
Ο ίδιος δήλωσε ότι η βοήθεια που εισέρχεται μέσω της Ράφα είναι ανεπαρκής, προσθέτοντας ότι όλα τα περάσματα προς τη Γάζα θα πρέπει να ανοίξουν.
Η σύγκρουση στη Γάζα είναι μια φωτιά που μπορεί να εξαπλωθεί σε όλη την περιοχή, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής των υπηρεσιών αρωγής του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς, προσθέτοντας ότι το να συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση στη Γάζα θα ήταν «παρωδία».
«Τα Ηνωμένα Έθνη δεν μπορεί να είναι μέρος μιας μονομερούς πρότασης να προωθηθούν οι Παλαιστίνιοι σε λεγόμενες ασφαλείς ζώνες», δήλωσε στην έναρξη ανθρωπιστικής διάσκεψης για τη Γάζα στο Παρίσι.
Η κατάσταση στη Γάζα επιδεινώνεται «ολοένα και περισσότερο κάθε ημέρα»
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε σήμερα «να εργαστούμε προς μια κατάπαυση πυρός» μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς κατά την έναρξη της ανθρωπιστικής διάσκεψης για τη Λωρίδα της Γάζας που διεξάγεται στο Παρίσι.
Ο Ε. Μακρόν ανακοίνωσε ότι η χώρα θα αυξήσει τη βοήθειά της προς τους Παλαιστίνιους από τα 20 εκατ. ευρώ στα 100 εκατ. ευρώ το 2023.
Η άμεση ανθρωπιστικού χαρακτήρα παύση των εχθροπραξιών και η προετοιμασία μίας πραγματικής κατάπαυσης πυρός βρίσκουν σύμφωνους όλους τους διεθνείς οργανισμούς και τις ΜΚΟ που δρουν στην περιοχή, δήλωσε κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας.
Ο Γάλλος πρόεδρος πρότεινε στο πλαίσιο της σημερινής διάσκεψης να αποφασιστεί η δημιουργία μίας Γενικής Γραμματείας η οποία θα συντονίσει την βοήθεια που παρέχουν τα κράτη και οι διεθνείς οργανισμοί ούτως ώστε να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο αποτελεσματική.
«Πιο άμεσα πρέπει να εργαστούμε για την προστασία των αμάχων. Για αυτό χρειάζεται μια ανθρωπιστική παύση πολύ γρήγορα και πρέπει να εργαστούμε προς μια κατάπαυση του πυρός», τόνισε ο Μακρόν. «Αυτό θα πρέπει να καταστεί δυνατό», πρόσθεσε.
Ο Μακρόν υπογράμμισε ότι είναι «απολύτως απαραίτητο» να προστατευθούν οι άμαχοι στη Λωρίδα της Γάζας και ότι δεν μπορούν να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά αναφορικά με την προστασία των ανθρώπινων ζωών. «Δεν είναι διαπραγματεύσιμο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος.
Αν και ο Μακρόν επανέλαβε ότι το Ισραήλ «έχει το δικαίωμα να αμύνεται και το καθήκον να προστατεύει τους πολίτες του», επανέλαβε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση έχει επίσης «ευθύνη να σέβεται το δίκαιο και να προστατεύει τους αμάχους».
«Η μάχη κατά της τρομοκρατίας δεν μπορεί ποτέ να γίνεται χωρίς κανόνες», είπε. Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε εξάλλου ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα επιδεινώνεται «ολοένα και περισσότερο κάθε ημέρα».
Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν θα εκπροσωπηθεί σε αυτή τη διάσκεψη που οργανώνει το Μέγαρο των Ηλυσίων, αλλά ο Μακρόν συνομίλησε την Τρίτη με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου και θα έχει εκ νέου επικοινωνία μαζί του μετά το πέρας της.
Την Τρίτη ο Μακρόν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και τον εμίρη του Κατάρ σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, οι χώρες των οποίων διαδραματίζουν ρόλο κλειδί στη βελτίωση της παροχής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.
Όμως οι αραβικές χώρες δεν θα εκπροσωπηθούν σε υψηλό επίπεδο σε αυτή τη διάσκεψη.
Η Παλαιστινιακή Αρχή θα εκπροσωπείται από τον πρωθυπουργό της και η Αίγυπτος, που ελέγχει τη Ράφα, το μοναδικό πέρασμα προς τη Γάζα που δεν οδηγεί στο Ισραήλ έχει στείλει υπουργική αντιπροσωπεία.
Έκκληση από 13 ΜΚΟ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»
Δεκατρείς ΜΚΟ ζήτησαν την Τετάρτη «άμεση κατάπαυση του πυρός» και «την παροχή εγγυήσεων για την είσοδο βοήθειας στη Γάζα, όπως και τον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».
«Ο εφιάλτης στη Γάζα είναι κάτι περισσότερο από ανθρωπιστική κρίση, είναι μια κρίση της ανθρωπότητας», τόνισε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Ο ΟΗΕ εκτιμά σε 1,2 δισεκ. δολάρια τις ανάγκες του πληθυσμού της Γάζας και της Δυτικής Όχθης ως το τέλος του έτους.
πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας