«Δραπετεύσαμε από πολέμους και βία και δεν περιμέναμε τέτοια βαρβαρότητα κι απάνθρωπη αντιμετώπιση στην Ευρώπη. Ντροπή σας, Ούγγροι!», φώναζε χθες στις πάνοπλες δυνάμεις καταστολής ένας Ιρακινός καθώς προσπαθούσε να ξεπλύνει τα δακρυσμένα μάτια του από τα σπρέι πιπεριού, βρεγμένος ώς το κόκαλο από τα κανόνια νερού.
Αποκρουστικές και σπαρακτικές συνάμα οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν χθες στα σύνορα Σερβίας-Ουγγαρίας, όταν άντρες των ειδικών δυνάμεων της ουγγρικής αστυνομίας -με την υποστήριξη μονάδων της αντιτρομοκρατικής και τεθωρακισμένων- ξεκίνησαν την επιχείρηση βίαιης αποτροπής χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, που έχουν εγκλωβιστεί μέρες τώρα στο σερβικό μεθοριακό πέρασμα Χόργκος με τις οικογένειές τους και ζητούν επιτακτικά αλλά μάταια να τους επιτραπεί η είσοδος στο ουγγρικό πέρασμα Ρότσζκε για να συνεχίσουν την πορεία τους προς τη Βόρεια Ευρώπη.
Σηκώνοντας μπροστά στο σιδερόφραχτο τείχος της Ουγγαρίας μανάδες με τα παιδιά τους, που ικέτευαν τους Ούγγρους αστυνομικούς να δείξουν έλεος, το πλήθος φώναζε συνθήματα για να ανοίξουν τα σφραγισμένα σύνορα.
Οταν ορισμένοι άρχισαν να πετούν μπουκάλια με νερό στις δυνάμεις καταστολής και προσπάθησαν να παραβιάσουν ένα τμήμα του φράχτη, η απάντηση ήρθε με απευθείας ρίψεις δακρυγόνων μέσα στους συγκεντρωμένους, «πνίγοντας» βρέφη, παιδιά, γυναίκες, ακόμα και δημοσιογράφους διεθνών ΜΜΕ που κάλυπταν τα δραματικά γεγονότα.
Μέσα στο χάος, τα κανόνια νερού και τα σπρέι πιπεριού με τα οποία ψέκαζαν αδιακρίτως το πλήθος, νέοι και γέροι με μαντίλια στο πρόσωπο λιποθυμούσαν, μωρά έκλαιγαν με τα μάτια τους να καίνε από τα χημικά, μια εγκυμονούσα δεν άντεξε και την έπιασαν επιτόπου οι πόνοι της γέννας...
Εξοργισμένοι κάποιοι ξεκίνησαν να πετούν πέτρες και τούβλα στους Ούγγρους «ρόμποκοπ» κι έβαλαν φωτιά σε λάστιχα, με αποτέλεσμα τα επεισόδια να κλιμακωθούν.
Σερβικά ασθενοφόρα μετέφεραν εκατοντάδες τραυματίες σε τοπικά νοσοκομεία, ενώ σύμφωνα με τον απολογισμό των ουγγρικών αρχών, τραυματίστηκαν δύο παιδιά που «πετάχτηκαν» πάνω από τον φράχτη καθώς και 20 αστυνομικοί.
Η σερβική κρατική τηλεόραση κατήγγειλε πως ξυλοκοπήθηκαν με κλομπ από άντρες των ειδικών δυνάμεων της Ουγγαρίας τρία άτομα τηλεοπτικού συνεργείου που έκαναν ρεπορτάζ στην περιοχή.
Παράλληλα, στρατιωτικά τζιπ με πολυβόλα έκαναν την εμφάνισή τους κοντά στην ουγγρική μεθόριο, ενώ σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, δεκάδες άτομα κατάφεραν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να παραβιάσουν το τείχος.
Ευθύνες... παντού
Ο εκπρόσωπος της εθνικιστικής κυβέρνησης Ορμπάν επέρριψε ευθύνες στη Σερβία για την «επιθετικότητα» προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στα εδάφη της, ζητώντας της να καταστείλει τον «οπλισμένο όχλο» που επιδιώκει να παραβιάσει τα σύνορα της Ουγγαρίας και «χρησιμοποιεί παιδιά ως ανθρώπινες ασπίδες».
Εξω φρενών το Βελιγράδι απέστειλε εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στη Βουδαπέστη, με τον Σέρβο πρωθυπουργό Αλεξάντερ Βούτσιτς να καταδικάζει τη «βάναυση αντιμετώπιση» των προσφύγων από τις ειδικές δυνάμεις της Ουγγαρίας και να ζητά από την Ε.Ε. να παρέμβει.
Εδωσε πάντως εντολή για ανάπτυξη επιπλέον αστυνομικών στη μεθόριο, με στόχο να απομακρυνθεί «με ανθρώπινο τρόπο» το πλήθος από τα σύνορα και να προληφθούν νέες εστίες ταραχών με την ουγγρική αστυνομία.
Από το απόγευμα η ένταση είχε κοπάσει, ενώ στο Χόργκος μετέβη ο Σέρβος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας, προτρέποντας πρόσφυγες και μετανάστες να μεταβούν σε κοντινό κέντρο υποδοχής για να συνέλθουν και να προμηθευτούν τρόφιμα και νερό.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησε επίσημα εξηγήσεις από την ουγγρική κυβέρνηση, ενώ ανθρωπιστικές οργανώσεις αμφισβητούν τη νομιμότητα των ουγγρικών επιχειρήσεων αποτροπής και καταστολής προσφύγων, που δικαιούνται διεθνή προστασία.
Στο πλαίσιο του δρακόντειου αντιμεταναστευτικού νόμου που ποινικοποιεί την παραβίαση και την πρόκληση φθοράς του τείχους, οι αρχές της Ουγγαρίας έχουν συλλάβει τουλάχιστον 519 ανθρώπους, διέταξαν ποινικές διώξεις εναντίον 46 εξ αυτών, ενώ ειδικά δικαστήρια προχώρησαν και στις πρώτες καταδίκες με συνοπτικότατες διαδικασίες: έκριναν ένοχους δύο Ιρακινούς, τους απέλασαν και τους απαγόρευσαν την είσοδο για έναν χρόνο.
Παίρνοντας απόφαση πως η Ουγγαρία είναι πλέον απροσπέλαστη, τα πρώτα κύματα προσφύγων και μεταναστών άρχισαν να μετακινούνται δυτικά, όπως αναμενόταν, στη γειτονική Κροατία, η οποία (προς το παρόν τουλάχιστον) τηρεί πολύ πιο φιλόξενη και ανεκτική στάση.
Διασχίζοντας με τα πόδια τα χωράφια στη Σερβία ή ταξιδεύοντας με λεωφορεία απευθείας στην κροατική μεθόριο, τουλάχιστον 900 άνθρωποι πέρασαν χθες στο έδαφος της Κροατίας, με τον πρωθυπουργό Ζόραν Μιλάνοβιτς να δηλώνει πως θα κρατήσει ανοιχτά τα σύνορα της χώρας του.
Ο κίνδυνος όμως ελλοχεύει ακόμα στα ναρκοπέδια -απομεινάρια του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία πριν από μια 20ετία- και για τον λόγο αυτό στέλνονται ειδικές ομάδες αποναρκοθέτησης, ενώ ενημερώνονται όσοι κινούνται πεζή να βαδίζουν μόνο στους δρόμους και όχι στους αγρούς.
Αμετανόητος, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν δεν απέκλεισε χθες την ανέγερση τείχους και στα νοτιοδυτικά σύνορα της Ουγγαρίας με την Κροατία, μετά την προειδοποίηση πως θα επεκτείνει τον φράχτη και στην ανατολική μεθόριο με τη Ρουμανία.
Σημειωτέον πως και τα τρία κράτη είναι μέλη της Ε.Ε. Για πρώτη φορά πάντως ο Ορμπάν άφησε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμφωνήσει σε ένα σύστημα ποσοστώσεων για την κατανομή και μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο εντός Ε.Ε., όπως προτείνει η Κομισιόν, μόνο όμως σε εθελοντική βάση και αφού σταματήσει η μαζική εισροή προσφύγων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας