Η Ρωσία δήλωσε σήμερα ότι σχεδιάζει να οικοδομήσει στενούς δεσμούς με τη Βόρεια Κορέα σε όλους τους τομείς και να αναβαθμίσει τη διακρατική συνεργασία, μία μέρα αφότου η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ υποστήριξαν ότι η δεύτερη προμήθευσε τη Μόσχα με όπλα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ερωτηθείς για τους ισχυρισμούς και τις καταγγελίες των τριών χωρών, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε: «Υπάρχουν πολλές τέτοιες αναφορές, είναι όλες αβάσιμες κατά κανόνα, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία. Τέτοιου είδους αναφορές κυκλοφορούν πολύ καιρό. Δεν βλέπουμε λόγο να το σχολιάσουμε αυτό».
«Η Βόρεια Κορέα είναι γείτονάς μας και συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε στενές σχέσεις σε όλους τους τομείς», πρόσθεσε ο ίδιος.
Σε στοχευμένη ερώτηση για το εάν έχουν αποσταλεί όπλα από την Πιονγκγιάνγκ στη Μόσχα, ο Πεσκόφ απάντησε κοφτά: «Δεν θα κάνουμε σχόλια γι’ αυτό με κανένα τρόπο».
Βρετανία: Η Β. Κορέα σε τροχιά να γίνει προνομιακός προμηθευτής όπλων της Ρωσίας
Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας στο ημερήσιο δελτίο πληροφοριών του για το ουκρανικό αναπαράγει τους δυτικούς ισχυρισμούς περί αποστολής όπλων από τη Β. Κορέα στη Ρωσία
«Παρά την επίσημη απόρριψη των πρόσφατων αναφορών από τη Ρωσία, είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα βορειοκορεατικά πυρομαχικά έχουν πλέον φτάσει σε αποθήκες πυρομαχικών στη δυτική Ρωσία. Οι αποθήκες αυτές υποστηρίζουν τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία», υποστηρίζει το βρετανικό υπουργείο.
Και συνεχίζει: «Εάν η Βόρεια Κορέα διατηρήσει τον ρυθμό της αποστολής στρατιωτικών εξοπλισμών (περισσότερα από 1.000 εμπορευματοκιβώτια τις τελευταίες βδομάδες), θα είναι σε θέση να γίνει ένας από τους σημαντικότερους ξένους προμηθευτές όπλων της Ρωσίας, μαζί με το Ιράν και τη Λευκορωσία.
Προς το παρόν δεν είναι σαφές τι έχει συμφωνήσει να παράσχει η Ρωσία στη Βόρεια Κορέα ως αντάλλαγμα. Είναι απίθανο το πλήρες πακέτο να έχει οριστικοποιηθεί -κατά πάσα πιθανότητα αποτέλεσε ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης κατά τη διάρκεια των πρόσφατων ρωσικών επισκέψεων υψηλού επιπέδου στη Βόρεια Κορέα.
Πιθανότατα θα περιλαμβάνει ένα μείγμα οικονομικών αποζημιώσεων, άλλης οικονομικής στήριξης, παροχής στρατιωτικής τεχνολογίας και συνεργασίας σε άλλους τομείς υψηλής τεχνολογίας, όπως το διάστημα».
Θυμίζουμε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν και Κιμ Γιονγκ Ουν συναντήθηκαν στη Ρωσία τον Σεπτέμβριο και συζήτησαν για τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις με ιδιαίτερη έμφαση σε στρατιωτικά ζητήματα, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την πιθανή αρωγή της Ρωσίας σε τεχνογνωσία και εξοπλισμούς για την ανάπτυξη του δορυφορικού προγράμματος της Πιονγκγιάνγκ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας