Με τη χθεσινή κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε δύο νότιες επαρχίες στη μεθόριό της με τη Σερβία και την επικείμενη (τυπική) έγκριση από τη Βουλή της ανάπτυξης στρατού στα σύνορα, η Ουγγαρία σφράγισε ερμητικά τη βασική -ώς τώρα- χερσαία δίοδο της προσφυγικής και μεταναστευτικής ροής από τα Δυτικά Βαλκάνια προς τη Βόρεια Ευρώπη.
Κι ενώ τα ανθρώπινα ποτάμια των απελπισμένων θα αναζητήσουν μοιραία εναλλακτικές διεξόδους σε όμορα κράτη της Ε.Ε. -όπως η Κροατία και η Ρουμανία- προκειμένου να συνεχίσουν από εκεί το ταξίδι τους προς Βορρά, με χιλιάδες άτομα να έχουν ήδη παγιδευτεί στη Σερβία, ο ξενοφοβικός μακιαβελισμός της εθνικιστικής κυβέρνησης Ορμπάν στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης οδηγεί σε ακόμα πιο ανησυχητικές ατραπούς.
Οπως προειδοποίησε χθες ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, η Βουδαπέστη σχεδιάζει να επεκτείνει το τείχος του αίσχους και εντός συνόρων πλέον της Ε.Ε., κατά μήκος 25 χιλιομέτρων ενός τμήματος της μεθορίου μεταξύ Ουγγαρίας και Ρουμανίας, προκαλώντας σάλο.
Θύματα (και) των κατασταλτικών μέτρων, που ποινικοποιούν εφεξής την παραβίαση του αντιμεταναστευτικού φράχτη στα ουγγροσερβικά σύνορα, πλήθη προσφύγων και μεταναστών με τις οικογένειές τους έχουν βρεθεί εγκλωβισμένοι στην ουδέτερη ζώνη ανάμεσα στο μεθοριακό ουγγρικό πέρασμα Ρότσζκε και το σερβικό πέρασμα Χόργκος.
Με ελικόπτερα να πετούν πάνω από τα κεφάλια τους και υπό την άγρυπνη επιτήρηση πάνοπλων και έφιππων Ούγγρων αστυνομικών, που παρατηρούσαν ψυχρά μέσα από τα συρματοπλέγματα, εκατοντάδες άνθρωποι στο σερβικό έδαφος διαδήλωσαν ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα, με ορισμένους να αρνούνται να δεχτούν φαγητό και νερό σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
«Δεν ξέρω τι θα κάνω τώρα. Εχουμε χάσει τα πάντα για να φτάσουμε ώς εδώ», έλεγε με απόγνωση μια Σύρα μάνα από το Χαλέπι, καθώς διακινητές και μεσάζοντες τρίβουν τα χέρια τους έχοντας έτοιμες εναλλακτικές, ακόμα πιο επικερδείς και επικίνδυνες διαδρομές.
Συλλήψεις και απορρίψεις
Κατά τη χθεσινή πρώτη μέρα εφαρμογής της νέας σκληρής αντιμεταναστευτικής νομοθεσίας, οι ουγγρικές αρχές συνέλαβαν τουλάχιστον 174 ανθρώπους που κατάφεραν να περάσουν το τείχος, ανάμεσά τους 9 Σύρους και 7 Αφγανούς, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου εξετάστηκαν και απορρίφθηκαν με ρυθμούς-εξπρές μέσα σε λίγες μόνον ώρες στη μεθόριο. Ολοι τους αντιμετωπίζουν τώρα ποινικές διώξεις και τον κίνδυνο φυλάκισης.
Η ουγγρική αστυνομία έθεσε εκφοβιστικά υπό κράτηση και έναν εικονολήπτη του Associated Press, εξαναγκάζοντάς τον να σβήσει όλο το οπτικό υλικό από την κάμερά του, επειδή κατέγραψε έναν αστυνομικό σκύλο να ρίχνει κάτω έναν πρόσφυγα.
Η Βουδαπέστη επιμένει πως θα επαναπροωθεί αυτόματα τους πρόσφυγες πίσω στη Σερβία χαρακτηρίζοντάς την «ασφαλή χώρα διέλευσης», παρά τις επικρίσεις της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ που τονίζει ότι το κράτος της πρώην Γιουγκοσλαβίας (που δεν είναι μέλος της Ε.Ε.) δεν διαθέτει τις αναγκαίες υποδομές για να στεγάσει και να φροντίσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους – πόσο μάλλον εν όψει του χειμώνα.
«Η Σερβία θέλει να αποτελέσει μέρος της λύσης, όχι να γίνει παράπλευρη απώλεια» μιας κρίσης που δεν μπορεί να διαχειριστεί μόνη της, δήλωσε οργισμένος ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, που επισκέφτηκε σε ένδειξη συμπαράστασης τους αποκλεισμένους στα βόρεια σύνορα της χώρας του, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» την επαναπροώθηση προσφύγων από την Ουγγαρία στη σερβική επικράτεια, την ώρα που δεν σταματούν οι μαζικές αφίξεις από την ΠΓΔΜ και την Ελλάδα.
Επισήμανε πως από τους 140.000 που έχουν διασχίσει φέτος τη Σερβία, μόνο 550 έχουν καταθέσει αίτηση χορήγησης ασύλου, ενώ οι υπόλοιποι θέλησαν να φύγουν για να φτάσουν στη Βόρεια Ευρώπη. Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες, ζήτησε άμεση εκπόνηση ενός σχεδίου Β από την Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κρίσης, καθώς η Σερβία χρειάζεται επείγουσα βοήθεια για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στον κλιμακούμενο συνωστισμό προσφύγων και μεταναστών στην επικράτειά της, αφού βρίσκεται στο επίκεντρο της χερσαίας διόδου των Δυτικών Βαλκανίων.
Και η Ρουμανία
Μένεα κατά της κυβέρνησης Ορμπάν πνέει πλέον και η Ρουμανία, με το υπουργείο Εξωτερικών να υπογραμμίζει ότι «η ανέγερση φράχτη ανάμεσα σε δύο κράτη-μέλη της Ε.Ε., που είναι στρατηγικοί εταίροι, δεν αποτελεί ορθή κίνηση από πολιτική σκοπιά, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πνεύμα».
Κι ενώ με βάση τα στοιχεία της Frontex, τουλάχιστον 500.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν ήδη περάσει φέτος τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. -οι 156.000 μόνο τον Αύγουστο, οι περισσότεροι Σύροι-, το φαινόμενο ντόμινο της επανεγκαθίδρυσης συνοριακών ελέγχων συνεχίζεται από Αυστρία, Σλοβακία, Ολλανδία και Βέλγιο, με την Τσεχία να ετοιμάζεται κι αυτή να στείλει στρατό στα σύνορά της, χαρακτηρίζοντας «ασυνάρτητη» την πολιτική της Γερμανίας, που «αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για την επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης».
Το δε φαινόμενο των συγκοινωνούντων δοχείων μεταξύ των βαλκανικών κρατών, εξαιτίας της μαζικής μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών από τη μια χώρα στην άλλη, θεωρείται επίσης δεδομένο.
Το μόνο κράτος που προετοιμάζεται ψύχραιμα και συγκροτημένα προς το παρόν να διαχειριστεί την προσφυγική και μεταναστευτική ροή δείχνει να είναι η Κροατία, με τον Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό Ζόραν Μιλάνοβιτς να επαινεί την πολιτική Μέρκελ στο προσφυγικό και να προτίθεται να συμμετάσχει στην κατανομή των αιτούντων άσυλο, θυμίζοντας πως η χώρα του δέχτηκε περί τους 500.000 πρόσφυγες πριν από 20 χρόνια, μετά την κατάρρευση της πρώην Γιουγκοσλαβίας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας