Την παραίτησή του υπέβαλλε ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου αφού αποκαλύφθηκε ότι ο δράστης της δολοφονίας των δύο Σουηδών στις Βρυξέλλες πριν μερικές μέρες παρέμενε στις Βρυξέλλες χωρίς άδεια ασύλου, την ώρα που είχε ζητηθεί η έκδοσή του από την Τυνησία, από την οποία καταγόταν, αναφέρει ο Guardian.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Βίνσεντ Φαν Κουίκενμπορν (Vincent Van Quickenborne) δήλωσε αργά χθες το βράδυ ότι ο ίδιος και άλλοι αξιωματούχοι κατέβαλαν προσπάθειες για να κατανοήσουν πώς ο Αμπντεσαλέμ Λασουέντ (Abdesalem Lassoued) εξαφανίστηκε από τον χάρτη πριν από δύο χρόνια, αφότου είχε απορριφθεί το αίτημά του για χορήγηση ασύλου από τις βελγικές Αρχές.
«Σήμερα το πρωί στις εννέα η ώρα, διαπίστωσα το εξής: στις 15 Αυγούστου 2022, υπήρξε αίτημα έκδοσης από την Τυνησία για αυτόν τον άνθρωπο», δήλωσε ο Van Quickenborne στους δημοσιογράφους.
«Το αίτημα αυτό διαβιβάστηκε την 1η Σεπτεμβρίου, όπως έπρεπε, από τον εμπειρογνώμονα δικαιοσύνης της εισαγγελίας των Βρυξελλών. Ο αρμόδιος δικαστής δεν έδωσε συνέχεια σε αυτό το αίτημα έκδοσης και ο φάκελος δεν έγινε δεκτός», είπε.
«Πρόκειται για ατομικό λάθος. Ένα μνημειώδες λάθος. Ένα απαράδεκτο λάθος. Ένα λάθος με δραματικές συνέπειες», δήλωσε ο Φαν Κουίκενμπορν ανακοινώνοντας ότι υπέβαλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό Αλεξάντερ Ντε Κρόο.
«Δεν αναζητώ καμία δικαιολογία. Νομίζω ότι είναι καθήκον μου», να παραιτηθώ, είπε. «Αυτές οι νέες πληροφορίες που προέρχονται από τους εισαγγελείς με πλήττουν βαθιά, καθώς έχω κάνει ό,τι ήταν δυνατόν για να βελτιώσω το δικαστικό σύστημα».
Από την εξέλιξη αυτή προκύπτει πολιτική ευθύνη για την ηγεσία της χώρας, καθώς κρίνεται ότι αν η Δικαιοσύνη είχε χειριστεί το ζήτημα εγκαίρως και αποτελεσματικά θα είχε αποφευχθεί η τραγωδία, στην οποία δόθηκαν προεκτάσεις τρομοκρατίας. Συνεπώς, ο υπουργός δεν είχε άλλη επιλογή από το να υποβάλλει την παραίτησή του, όπως ορίζει η ορθή πολιτική πρακτική σε μια σύγχρονη κοινοβουλευτική δημοκρατία.
Τα επίσημα έγγραφα δείχνουν ότι ο Λασουέντ είχε καταθέσει αιτήσεις ασύλου στη Νορβηγία, τη Σουηδία, την Ιταλία και το Βέλγιο. Είχε παραμείνει παράνομα στο Βέλγιο για τρία χρόνια μετά την απόρριψη της αίτησής του, η οποία υποβλήθηκε το 2019.
Ήταν γνωστός στις βελγικές Αρχές και είχε χαρακτηριστεί ύποπτος για συμμετοχή σε εμπορία ανθρώπων, για παράνομη διαμονή στο Βέλγιο και για κίνδυνο για την ασφάλεια του κράτους.
Με πληροφορίες από τον Guardian
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας