Πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει το Ναγκόρνο Καραμπάχ, μετά τη στρατιωτική επιχείρηση - αστραπή του Αζερμπαϊτζάν στον θύλακα αυτό, στον οποίο ζούσαν περίπου 120.000 Αρμένιοι. Ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Φίλιπο Γκράντι επεσήμανε την Παρασκευή ότι πολλοί από τους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες «είναι πεινασμένοι, εξουθενωμένοι και έχουν ανάγκη άμεση βοήθεια». Τόνισε ότι «η UNHCR και άλλοι ανθρωπιστικοί εταίροι αυξάνουν τη στήριξή τους προς τις αρμενικές αρχές, αλλά υπάρχει άμεση ανάγκη διεθνούς βοήθειας».
Για να αντιμετωπίσει την αθρόα προσέλευση των προσφύγων, η Αρμενία ζήτησε τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ανέφερε το γραφείο της πρωθυπουργού της Ιταλίας. Σύμφωνα με τη Ρώμη, η Αρμενία έχει ζητήσει από την Ε.Ε. προσωρινά καταλύματα και ιατρικές προμήθειες. Η Ρώμη ανακοίνωσε ότι ενεργοποίησε άμεσα το σύστημα πολιτικής προστασίας, ξεκινώντας τη διαδικασία εντοπισμού αγαθών προς στήριξη του πληθυσμού που βρίσκεται σε κατάσταση ανάγκης και τα οποία βρίσκονται στην Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της χώρας και ανταποκρίνονται στις ανάγκες που εξέφρασε η χώρα.
Από την πλευρά του, το Παρίσι ανακοίνωσε επιπλέον βοήθεια ύψους 12,5 εκατομμυρίων ευρώ ως υποστήριξη για τους πρόσφυγες και εκτοπισμένους στην Αρμενία και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ από τις αρχές του έτους. Παράλληλα, η Γαλλία εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι το Αζερμπαϊτζάν συγκατατέθηκε σε μια αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μόνο μετά την έξοδο περισσότερων από 100.000 Αρμενίων.
Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ δήλωσε χθες πως η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν και ο Οργανισμός συμφώνησαν για την αποστολή, αυτό το Σαββατοκύριακο, αποστολής η οποία θα αποτιμήσει κυρίως τις ανθρωπιστικές ανάγκες, για πρώτη φορά «εδώ και περίπου 30 χρόνια».
Το Ναγκόρνο Καραμπάχ αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν αλλά μέχρι σήμερα κατοικείται κυρίως από Αρμένιους που ανακήρυξαν τη Δημοκρατία του Αρτσάχ πριν από τρεις δεκαετίες έπειτα από μια αιματηρή σύγκρουση που ακολούθησε την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Μετά την αποχώρηση των περίπου 100.000 Αρμενίων, στον θύλακα «παραμένουν μερικές εκατοντάδες δημόσιοι υπάλληλοι, διασώστες, εθελοντές και άνθρωποι με ειδικές ανάγκες, που επίσης προετοιμάζονται να φύγουν», έγραψε στην πλατφόρμα X ο Αρτάκ Μπεγκλαριάν πρώην συνήγορος του πολίτη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτές δεν είναι «επίσημες» πληροφορίες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας