Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.4° 14.6°
1 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.3° 14.6°
3 BF
83%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 15.0°
3 BF
79%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
12°C
11.9° 11.9°
0 BF
87%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
1 BF
87%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.2° 13.8°
2 BF
99%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 14.9°
1 BF
74%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 16.0°
1 BF
75%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
16.2° 16.2°
1 BF
78%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
51%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.4° 17.2°
0 BF
75%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
77%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.0° 13.8°
2 BF
76%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
14°C
14.3° 14.3°
2 BF
82%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.8° 15.8°
2 BF
84%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.3° 11.3°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
kairidis-johansson
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Από τη συνάντηση Καιρίδη-Γιόχανσον

Η Ιταλία «τορπίλισε» τη συμφωνία για το μεταναστευτικό

Μετά από έντονη αντιπαράθεση Ιταλίας-Γερμανίας, το Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων δεν κατέληξε σε συμφωνία για τον κανονισμό διαχείρισης κρίσεων στο μεταναστευτικό. ● Συνάντηση Καιρίδη και Γερμανίδας υπ. Μετανάστευσης με την επίτροπο Ιλβα Γιόχανσον. ● «Συζητάμε επικαιροποίηση, ανανέωση ή επέκταση της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας» τονίζει ο Ελληνας υπουργός.

Την εφαρμογή της κοινής δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας του 2016 για το μεταναστευτικό συζήτησαν χθες στις Βρυξέλλες ο Ελληνας υπουργός Μετανάστευσης, η Γερμανίδα ομόλογός του και η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του Συμβουλίου με κεντρικό θέμα το μεταναστευτικό – και ειδικά στην κεντρική Μεσόγειο, μετά και την κρίση στη Λαμπεντούζα.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Καιρίδη, οι συζητήσεις με την Αγκυρα έχουν ήδη ξεκινήσει και μπορούν να οδηγήσουν σε «επικαιροποίηση, ανανέωση ή επέκταση» της συμφωνίας. «Η Ελλάδα βρίσκεται σε συνεχή συντονισμό με την Επιτροπή και το Βερολίνο», δήλωσε ο υπουργός.

Απαντώντας σε ερώτηση της «Εφ.Συν.», η επίτροπος Γιόχανσον μίλησε μόνο για εφαρμογή της συμφωνίας, η οποία προέβλεπε η Τουρκία να φυλάσσει καλύτερα τα σύνορά της, να καταστέλλει τα δίκτυα διακινητών και να δέχεται επιστροφές μεταναστών.

Ο Ελληνας υπουργός θα μεταβεί στην Αγκυρα μέσα στον Οκτώβριο, ενώ ο Τούρκος ομόλογός του αναμένεται να επισκεφθεί τις Βρυξέλλες όπου θα... αρχίσει το μεγάλο παζάρι. Θεωρείται βέβαιο ότι η τουρκική κυβέρνηση θα ζητήσει περαιτέρω χρήματα, καθώς και άλλα ανταλλάγματα, όπως η απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, τα οποία θα καταστήσουν περίπλοκη τη διαδικασία.

Ο Δημήτρης Καιρίδης συναντήθηκε και διμερώς με τη Σουηδή επίτροπο, όπου συμφωνήθηκαν τα εξής, σύμφωνα με όσα είπε στους ανταποκριτές: πρώτον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται δίπλα στην Ελλάδα και τη στηρίζει και η Ελλάδα δεν είναι και δεν θα είναι ποτέ μόνη. Δεύτερον, η Κομισιόν είναι έτοιμη να δώσει στην Ελλάδα μια έκτακτη χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εκτακτων Αναγκών για την αντιμετώπιση του προβλήματος σήμερα και επιπλέον να κινήσει τις διαδικασίες για να παρασχεθεί περαιτέρω βοήθεια σε ανθρώπινο δυναμικό από τους ευρωπαϊκούς φορείς, όπως ο Οργανισμός για το Ασυλο (EUAA) και η Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή Frontex, για την καλύτερη και πληρέστερη αντιμετώπιση της κατάστασης.

«Με αυτόν τον τρόπο, οι Βρυξέλλες απαντούν σε όλες τις κακόβουλες φήμες που είχαν αναπτυχθεί μετά το ναυάγιο της Πύλου, περί αποχώρησης της Frontex ή διαταραγμένης επικοινωνίας με την Επιτροπή», σχολίασε ο Ελληνας υπουργός. Πλήρη στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση παρείχε και η ίδια η επίτροπος, λέγοντας ότι «ο υπουργός κάνει πολύ καλή δουλειά». Η Ι. Γιόχανσον, μάλιστα, αρνήθηκε οποιαδήποτε ένταση μεταξύ Ελλάδας και Frontex λέγοντας ότι «η Frontex παραμένει στην Ελλάδα για να προστατεύει τα σύνορα και τα θεμελιώδη δικαιώματα».

Πολιτική κόντρα Ιταλίας - Γερμανίας

Στο μεταξύ, σε πολιτική κόντρα μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας εξελίχθηκε το Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες. Ενώ το Βερολίνο συμφώνησε με τη συμβιβαστική πρόταση της ισπανικής προεδρίας για κοινή θέση των 27 στον κανονισμό για τη διαχείριση κρίσεων στο μεταναστευτικό, η Ρώμη προφασίστηκε ότι οι αλλαγές στο κείμενο ήταν σημαντικές και ζήτησε χρόνο για να το σκεφτεί.

Η ένσταση της Ιταλίας αφορά κυρίως τους όρους και τα όρια της ανθρωπιστικής βοήθειας, μια πτυχή στην οποία επέμεινε η Γερμανία. Τελικά, συμφωνία δεν υπήρξε χθες, ενώ το θέμα –το οποίο δεν ήταν καν στην ατζέντα του Συμβουλίου!– θα λυθεί σε επίπεδο πρέσβεων «τις επόμενες μέρες» όπως διαβεβαίωσε η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον.

Η Γερμανία είχε απόσχει στην τελευταία συζήτηση του κειμένου. Ομως, χθες το πρωί, οι δηλώσεις της υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας Νάνσι Φέζερ υπέρ της συμβιβαστικής πρότασης της προεδρίας έδωσαν ελπίδες για άρση του αδιεξόδου αναφορικά με τις διαβουλεύσεις για το Νέο Πακέτο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο.

Στην παρέμβασή της, η Γερμανίδα υπουργός υπογράμμισε πως είναι αναγκαίο να υπάρχει άμεσα κατάληξη στο θέμα και επανέλαβε ότι θέση της Γερμανίας είναι πως χρειάζονται εξαιρέσεις για τα παιδιά και τις οικογένειες, ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα θα συνεχίσει να επιχειρηματολογεί προς αυτή την κατεύθυνση στις διαβουλεύσεις που θα ακολουθήσουν.

Ωστόσο, η Ιταλία είχε διαφορετική γνώμη, θέλοντας να στείλει ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα στις υπόλοιπες χώρες. Τώρα, η απόφαση θα κριθεί ξανά στις διαπραγματεύσεις.

Υπενθυμίζεται πως το Κοινοβούλιο είχε αποφασίσει το πάγωμα των διαπραγματεύσεων για τον κανονισμό για το Eurodac και τον κανονισμό για τη διαλογή στα εξωτερικά σύνορα μέχρι το Συμβούλιο να καταλήξει σε κοινή θέση για τον κανονισμό για τις καταστάσεις κρίσης.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η Ιταλία «τορπίλισε» τη συμφωνία για το μεταναστευτικό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας