H Τζόρτζια Μελόνι και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισκέφθηκαν χθες τη Λαμπεντούζα, αλλά η αίσθηση στη Ρώμη είναι ότι δεν υπήρξε κάποια ουσιαστική αλλαγή στην ευρωπαϊκή στρατηγική για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού.
Η παραμονή τους στο μικρό αυτό νησί, νότια της Σικελίας, διήρκεσε κάτι λιγότερο από τρεις ώρες και ξεκίνησε με ένα απρόοπτο. Μια ομάδα κατοίκων έκλεισε τον δρόμο από τον οποίο έπρεπε να περάσουν η Ιταλίδα πρωθυπουργός και η πρόεδρος της Κομισιόν απαιτώντας, για να μετακινηθούν, να μπορέσουν να τους μιλήσουν.
Οι δυο γυναίκες κατέβηκαν από το αυτοκίνητο που τις μετέφερε στο λιμάνι και στο κλειστό κέντρο παραμονής μεταναστών και προσφύγων και συνομίλησαν, όντως, με μια μικρή αντιπροσωπεία κατοίκων.
«Θέλουμε να μας δώσετε πίσω την αξιοπρέπειά μας», είπε ένας σαραντάρης που ζει μόνιμα στο νησί και η Μελόνι του απάντησε πως «κάνει ό,τι της είναι δυνατόν». Πέρα από αυτό το «εκτός προγράμματος», όλα τα υπόλοιπα κύλησαν όπως είχαν προγραμματιστεί.
Στο τέλος της επίσκεψης, σε δηλώσεις στον Τύπο, η Φον ντερ Λάιεν έκανε αναφορά σε σχέδιο δέκα σημείων για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και τη στήριξη της Ιταλίας. Θα απευθύνει έκκληση στις χώρες-μέλη να βοηθήσουν, εθελοντικά, στη διαδικασία των μετεγκαταστάσεων, η Ιταλία θα στηριχθεί για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες παροχής ασύλου, θα καταστρέφονται οι βάρκες των δουλεμπόρων και θα δοθεί έμφαση σε «νόμιμες οδούς για τη μετανάστευση». Τα περισσότερα σημεία δεν περιέχουν καμία συναρπαστική είδηση.
Υπάρχουν τρεις αναφορές που στην Ιταλία θεωρήθηκαν σχετικά «καινούργιες»: η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα ζητήσει από τον επίτροπο και αντιπρόεδρο, Μαργαρίτη Σχοινά, να μεταβεί στις χώρες προέλευσης των μεταναστών, για να διαπραγματευθεί τη διευκόλυνση των επαναπατρισμών.
Παράλληλα, η Φον ντερ Λάιεν έκανε αναφορά σε «βελτίωση της θαλάσσιας και από αέρος επιτήρησης από τη Frontex», με την παράλληλη δυνατότητα «να εξεταστεί η ανάπτυξη των ναυτικών αποστολών που ήδη υφίστανται και αν κριθεί αναγκαίο, θα μελετηθεί και το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων».
Τα δύο αυτά μέτρα, δηλαδή, θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν, μερικώς, τα αιτήματα της Μελόνι, η οποία έχει ζητήσει περισσότερη συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και είχε κάνει αναφορά, προεκλογικά, σε ενδεχόμενο «θαλάσσιου μπλόκου».
Η Φον ντερ Λάιεν δεν μίλησε για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, η χθεσινή αναφορά σε θαλάσσια επιτήρηση είχε περισσότερο ως αντικείμενο την «απαγόρευση εισόδου» σε μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στην Κάτω Ιταλία και λιγότερο την ενίσχυση των επιχειρήσεων διάσωσης.
Βοήθεια στην Τυνησία
Τέλος, η επικεφαλής της Κομισιόν υποσχέθηκε ότι η Ευρώπη θα επιταχύνει τις αναγκαίες διαδικασίες για να παρασχεθεί οικονομική βοήθεια στην Τυνησία, όπως προβλέπει το μνημόνιο που οι εκπρόσωποι της Ενωσης υπέγραψαν τον Ιούλιο στην Τύνιδα. Αν και όλοι γνωρίζουν ότι οι σχέσεις πολλών ευρωπαϊκών χωρών και ευρωβουλευτών με τον αυταρχικό Τυνήσιο πρόεδρο, Καΐς Σαγιέντ, είναι κάθε άλλο παρά ειδυλλιακές.
Η Μελόνι, από τη μεριά της, επιβεβαίωσε ότι σήμερα «η κυβέρνησή της θα αυξήσει το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης των παράτυπων μεταναστών σε κλειστά κέντρα μέχρι δεκαοκτώ μήνες» και ότι «ο ιταλικός στρατός θα αναλάβει τη δημιουργία νέων σχετικών υποδομών».
Με αναφορά στις πρωτοβουλίες της Ιταλίδας πρωθυπουργού, η γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Ελι Σλάιν, δήλωσε από το Μπάρι ότι «το δράμα της Λαμπεντούζα αποτελεί απόδειξη της αποτυχίας της δεξιάς αυτής κυβέρνησης» και πρόσθεσε ότι «στην Ευρώπη, η Μελόνι δεν έδωσε ποτέ μάχη για να πετύχει τη συμμετοχή όλων των χωρών-μελών στην υποδοχή μεταναστών και προσφύγων».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας