«Ο Μπλίνκεν επισκέπτεται το Κίεβο σε μια κομβική στιγμή για τον πόλεμο και τις σχέσεις [των ΗΠΑ] με την Ουκρανία: ο ΥΠΕΞ αναμένεται να ανακοινώσει νέο πακέτο βοήθειας που θα υπερβαίνει το 1 δισ. δολάρια». Έτσι, «προλόγισε» τη διήμερη επίσκεψη του Αμερικανού αξιωματούχου -την τέταρτη κατά τη διάρκεια του πολέμου- η Wall Street Journal, συμπληρώνοντας με νόημα πως καταγράφονται «όλο και πιο έντονες διαφωνίες μεταξύ του Κιέβου και των συμμάχων του για τη στρατηγική και τις τακτικές της αντεπίθεσης» στο νότιο μέτωπο.
Τι διαφωνίες; Μα φυσικά οι Αμερικανοί ρίχνουν τώρα όλη την ευθύνη για το φιάσκο στους δύστυχους Ουκρανούς φαντάρους, που χύνουν καθημερινά ποτάμια αίματος στα «μαρμαρένια αλώνια» της Ζαπορόζιε και του νότιου Ντονμπάς: «Ενώ ο αμερικανικός στρατός πιέζει απεγνωσμένα την Ουκρανία να επιστρέψει στις πολεμικές τακτικές συνδυασμένων όπλων, οι Ουκρανοί συνεχίζουν με πείσμα να επιμένουν στις δικές τους τακτικές, χωρίς να ακούνε τις συμβουλές των συμμάχων τους…
«Αν και το Κίεβο έχει κάνει κάποιες αλλαγές τις τελευταίες εβδομάδες, οι δύο πλευρές παραμένουν βαθιά διχασμένες», γράφει η WSJ, επικαλούμενη αμερικανικές και ουκρανικές πηγές. Και η καλά ενημερωμένη αμερικανική εφημερίδα συμπεραίνει πως η προφανής αποτυχία των Ουκρανών να διασπάσουν τις «θηριώδεις ρωσικές γραμμές άμυνας», όπως τις αποκαλεί, διασπείρει όλο και περισσότερες αμφιβολίες μεταξύ των Αμερικανών αξιωματούχων, με το αμερικανικό Κογκρέσο να ξεκαθαρίζει, λέει, πως στο μέλλον θα είναι «λιγότερο πρόθυμο να χρηματοδοτήσει την άμυνα της Ουκρανίας»...
Φυσικά, τίποτε απ’ όλα αυτά τα ζοφερά δεν αναφέρθηκε δημόσια κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Μπλίνκεν με τον ομόλογό του, Ντμίτρι Κουλέμπα, και αργότερα με τον πρόεδρο Ζελένσκι, όπου ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επανέλαβε πως η Ουκρανία «θα έχει όλα όσα χρειάζεται, όχι μόνο για την επιτυχία της αντεπίθεσής της, αλλά και μακροπρόθεσμα», με πραγματικό στόχο την «ανοικοδόμηση μιας ισχυρής οικονομίας, μιας ισχυρής δημοκρατίας». Άλλωστε, ο Μπλίνκεν, όπως είδαμε, δεν πήγε με άδεια χέρια, αλλά με... πεσκέσι ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους άνω του 1 δισ. δολαρίων: πακέτο που ανεβάζει το σύνολο του πολεμικού πακέτου των ΗΠΑ προς το Κίεβο σε πάνω από 50 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ αν υπολογιστούν οι διάφορες πιστώσεις και δάνεια, η συνολική βοήθεια μόνον της Ουάσινγκτον προς την Ουκρανία αγγίζει πλέον τα 113 δισ. δολάρια! Σύμφωνα μάλιστα με δηλώσεις του άρτι «καρατομηθέντος» υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας Ολέκσι Ρέζνικοφ, η χρεοκοπημένη Ουκρανία ξοδεύει πλέον στον πόλεμο πάνω από 100 εκατομμύρια συμμαχικά δολάρια (και ευρώ...) την ημέρα!
Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ο Μπλίνκεν θα έχει εκτενείς συζητήσεις, «κεκλεισμένων των θυρών», για την κακή πορεία της αντεπίθεσης με το ουκρανικό στρατιωτικό επιτελείο, αλλά και με τον αμερικανοτραφή -και εξαιρετικά αμφιλεγόμενο- νέο υπουργό Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ. Τον 41χρονο, ταταρικής καταγωγής Ουμέροφ, για τον οποίον σιγά σιγά διαρρέουν διάφορες ενδιαφέρουσες πληροφορίες - όπως π.χ. οι στενές του σχέσεις με τον Ουκρανό ολιγάρχη Ρινάτ Αχμέτοφ, αλλά και το γεγονός ότι η βασική δουλειά του ως τώρα, ως επικεφαλής του ουκρανικού Ταμείου Κρατικής Περιουσίας, ήταν το επιλεκτικό ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου της χώρας σε ντόπιους αλλά και Αμερικανούς επιχειρηματίες...
Όπως αξίζει να σημειωθεί και το γεγονός ότι ο Μπλίνκεν συνάντησε στο Κίεβο την επίσης... περαστική από εκεί πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε Φρέντρικσεν, την οποία και συνεχάρη θερμά γιατί έκανε αυτό που δεν έκανε η υπερδύναμη χώρα του: ότι δηλαδή δώρισε πρόσφατα στην Ουκρανία 19 παλαιού τύπου (για την ακρίβεια προς απόσυρση) αμερικανικής κατασκευής μαχητικά F-16, αλλά και ανέλαβε την ταχύρρυθμη εκπαίδευση των άμοιρων Ουκρανών πιλότων-καμικάζι που σύντομα (;) θα κληθούν να τα οδηγήσουν ενάντια στην πολύ ανώτερη ρωσική αεροπορία και αεράμυνα....
Πυραυλικό χτύπημα
Δυστυχώς, η επίσκεψη του Μπλίνκεν συνοδεύτηκε από ακόμη μια τραγωδία – μια ωμή και άνανδρη επίθεση σε βάρος δεκάδων πολιτών της πόλης Κοσταντινόφκα, στο Ντονέτσκ, μόλις 20 χιλιόμετρα δυτικά από τη διάσημη πλέον πόλη Μπαχμούτ/Αρτεμόφσκ, που πριν από λίγους μήνες κατακτήθηκε από τους Ρώσους. Το πυραυλικό χτύπημα, που φυσικά αποδόθηκε αμέσως στους Ρώσους, είχε στόχο έναν εμπορικό δρόμο γεμάτο κόσμο και οδήγησε στον θάνατο τουλάχιστον 17 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 32.
Γιατί όμως να χτυπήσουν οι Ρώσοι έναν καθαρά πολιτικό στόχο, σε μια κατ’ εξοχήν ρωσόφωνη περιοχή, την οποία μάλιστα έχουν σκοπό να καταλάβουν (οι ίδιοι λένε να «απελευθερώσουν») μέσα στους επόμενους μήνες; Όπως και σε παλαιότερες παρόμοιες τραγωδίες (και ειδικά στην περσινή σφαγή περισσότερων από 50 αμάχων μετά από πυραυλική επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ, λίγες δεκάδες χιλιόμετρα βορειότερα στο δυτικό Ντονμπάς, που αποδείχτηκε ότι προκλήθηκε από ουκρανικό πύραυλο «Τότσκα-Β», εξοπλισμένο μάλιστα με απαγορευμένα διεθνώς βομβίδια διασποράς), τα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας γύρω από τα καταστήματα που χτυπήθηκαν, προκαλούν πολλά ερωτήματα, καθώς δείχνουν πολλά από τα θύματα να στρέφουν, την κρίσιμη στιγμή πριν από την έκρηξη, απότομα το βλέμμα τους προς τα δυτικά και συγκεκριμένα προς την κατεύθυνση της Ντρουζκόφκα, δηλαδή προς τα ουκρανικά μετόπισθεν - ενώ στα τοπικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης γίνεται εκτενής αναφορά σε χαμηλές πτήσεις ουκρανικών αεροσκαφών πάνω από την πόλη.
Μάλιστα ένα σενάριο που κυκλοφορεί έντονα τις τελευταίες ώρες είναι πως το μακελειό μπορεί να προκλήθηκε από την αποτυχημένη εκτόξευση ενός αμερικανικού πυραύλου αντι-ραντάρ τύπου AGM-88 HARM από ουκρανικό αεροσκάφος (πιθανότατα κάποιο Su-24), που πετούσε χαμηλά πάνω από την Κοσταντινόφκα, για να μην εντοπιστεί από τη ρωσική αεράμυνα.
Φυσικά, σε έναν υψηλής έντασης πόλεμο όλα μπορούν να συμβούν και ο καθένας μπορεί να πιστέψει ό,τι θέλει – ακόμα και πως οι σατανικοί Ρώσοι θα χτυπούσαν σκόπιμα και χωρίς κανένα στρατιωτικό ή άλλο όφελος το εμπορικό κέντρο μιας ρωσόφωνης πόλης. Γιατί όχι; Άλλωστε, κάτι τέτοιο ακούγεται σαφώς πιθανότερο από άλλα περίφημα «ρωσικά πλήγματα», όπως εκείνα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορόζιε, το φράγμα της Νόβα Κακόβκα στη Χερσώνα και τους ρωσο-γερμανικούς αγωγούς αερίου της Βαλτικής!
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας