Δεκάδες χιλιάδες διέσχισαν τους δρόμους του Λονδίνου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων υπέρ των προσφύγων, που διοργανώθηκαν το Σάββατο και σε άλλες πρωτεύουσες της Ευρώπης. Μεγάλη διαδήλωση στη Δανία. Η συμβολική κίνηση της Μπάγερν Μονάχου.
Η εκδήλωση «Αλληλεγγύη με τους Πρόσφυγες» άρχισε στο Park Lane και προχώρησε στην Ντάουνινγκ Στρητ, με ομιλίες στην Πλατεία του Κοινοβουλίου από διάφορους πολιτικούς και προσωπικότητες, μεταξύ αυτών και ο Τζέρεμι Κόρμπιν που μόλις λίγες ώρες πριν είχε εκλεγεί νέος ηγέτης των Εργατικών.
Μεταξύ των ομιλητών είναι ο Τιμ Φάρον, ηγέτης των Φιλελευθέρων, η Νάταλι Μπένετ επικεφαλής των Πρασίνων και εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων όπως η Διεθνής Αμνηστία και το Κίνημα Αλληλεγγύης για τη Συρία.
Το πλήθος υποδέχθηκε τον Κόρμπιν με επεφημίες και συνθήματα «Ναι, μπορούμε». Ο νέος ηγέτης των Εργατικών αναφέρθηκε στην προσφυγική κρίση και στην ομιλία του μετά την νίκη του στις εσωκομματικές εκλογές. «Πολλοί άνθρωποι», είπε, «βρίσκονται αντιμέτωποι με την απελπισία σε άλλα μέρη του κόσμου και νομίζω ότι είναι απίστευτη η μεταστροφή της κοινής γνώμης στην Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες... αυτοί οι άνθρωποι είναι θύματα πολέμου, είναι θύματα πολέμου από γενιά σε γενιά μου και προσπαθούν να κερδίσουν μια θέση σε ένα τόπο που θα είναι ασφαλείς, εξασκώντας το δικαίωματα τους ως πρόσφυγες. Είναι άνθρωποι, όπως εσείς και εγώ. Ας αντιμετωπίσουμε αυτήν την κρίση με ανθρπιά, με αλληλεγγύη, με συμπόνοια, να βοηθήσουμε αυτους τους ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί σε καταυλισμούς, αλλά αναγνωρίζοντας ότι η εμπλοκή σε πόλεμο δημιουργεί ένα περιβάλλον πικρίας και προβλημάτων»
Η σημερινές εκδηλώσεις οργανώθηκαν δυο ημέρες πριν την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών στις Βρυξέλλες, που θα διεξαχθεί πάλι μέσα σε κλίμα διχασμού και διαφωνιών.
«Οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι εδώ»
Στην Δανία, περίπου 30.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το Κοινοβούλιο στην Κοπεγχάγη φωνάζοντας στα αγγλικά: «Πέστε το δυνατά και πέστε το καθαρά: οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι εδώ». Η αστυνομία της χώρας ανακοίνωσε ότι 225 πρόσφυγες διέσχσαν τα σύνορα της Δανίας με την Γερμανία τις τελευταίες ώρες, αλλά μόνο τρεις υπέβαλαν αίτημα για άσυλο. Οι υπόλοιποι προχώρησαν βόρεια για την Σουηδία, την Φινλανδία και την Νορβηγία.
«Πρόσφυγες, καλώς ήρθατε»
Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο Σύνταγμα με σύνθημα «Πρόσφυγες, καλώς ήρθατε».
Οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία προς τα γραφεία της ΕΕ στην οδό Βασ. Σοφίας όπου και παρέμειναν για λίγη ώρα φωνάζοντας συνθήματα.
Ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι και πρέπει να ανοίξουν τα σύνορα και ότι πρέπει όλοι ενωμένοι να κινηθούν ενάντια στον ρατσισμό, τονίζοντας ότι πρέπει να δοθεί μια απάντηση στη συνεχή αδιαφορία των κυβερνήσεων της Ευρώπης στην κακομεταχείριση που δέχονται οι πρόσφυγες πολέμου από τη Συρία.
Η συμβολική κίνηση της Μπαγερν
Στο Μόναχο πριν αρχίσει ο αγώνας της Μπάγερν με την Augsburg οι παίκτες μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο έχοντας στο πλευρό τους ένα προσφυγόπουλο και ένα παιδάκι από την Γερμανία γνωρίζοντας την αποθέωση από 75.000 θεατές. Είναι συμβολική η κίνηση είπε η ομάδα για να δείξει την «ενσωμάτωση των προσφύγων» στις τοπικές κοινωνίες.
Αντισυγκεντρώσεις
Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στη Βαρσοβία για να διαμαρτυρηθούν για την εγκατάσταση μεταναστών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Το Ισλάμ είναι ο θάνατος της Ευρώπης», μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.
Παρόμοιες διαδηλώσεις, έγιναν επίσης στην Πράγα της Τσεχίας και την Μπρατισλάβα της Σλοβακίας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας