Οι διαρροές της Ουάσινγκτον προκάλεσαν μέγα ντόρο. Τα «ήξεις αφήξεις» της Μόσχας πύκνωσαν το μυστήριο. Σε κάθε περίπτωση, επικαλούμενη πηγές, η εφημερίδα New York Times αναφέρει ότι ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν αναμένεται να ταξιδέψει εντός του μήνα στο Βλαδιβοστόκ της ανατολικής Ρωσίας για να συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Κι όπως έχουμε ήδη πει, γίνονται ενεργά διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα για παραδόσεις όπλων» εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία, σχολίασε η Εϊντριεν Γουότσον, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου. Προς τούτο «φωτογράφισε» την επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, στην Πιονγιάνγκ τον Ιούλιο. «Γνωρίζουμε», πρόσθεσε, «πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν θέλει οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν, ειδικά με διπλωματική συζήτηση στο κορυφαίο επίπεδο στη Ρωσία».
Κατά τους NYT, από αυτό το φερόμενο αλισβερίσι μεταξύ δύο απομονωμένων από τη Δύση ηγετών η μεν Μόσχα θέλει να εξασφαλίσει οβίδες για το πυροβολικό και αντιαρματικούς πυραύλους, η δε Πιονγιάνγκ τεχνολογίες αιχμής για δορυφόρους και πυρηνοκίνητα υποβρύχια, καθώς και επισιτιστική βοήθεια, έπειτα από ένα τριετές κλείσιμο των βορειοκορεατικών συνόρων ένεκα της Covid-19.
Ανάλογα σενάρια είχε διακινήσει και στο πρόσφατο παρελθόν η Ουάσινγκτον, κάνοντας λόγο για βορειοκορεατικές στρατιωτικές προμήθειες στη Ρωσία το 2022. Τώρα οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία απειλούν την Πιονγιάνγκ με πρόσθετες κυρώσεις εφόσον προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις, κατά παράβαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αναλυτές επισημαίνουν πάντως το μάταιο των προειδοποιήσεων, καθώς τόσο η Μόσχα όσο και η Πιονγιάνγκ μετρούν ήδη σε βάρος τους πάρα πολλές κυρώσεις.
Η Ρωσία, εν τω μεταξύ, ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει τα περί επικείμενης συνάντησης Πούτιν-Κιμ: δυνητικά της πρώτης μεταξύ των δύο ανδρών από το 2019. «Δεν έχουμε τίποτε να δηλώσουμε επί του θέματος», τόνισε σιβυλλικά χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Στο μεσοδιάστημα, ο Σοϊγκού είχε κάνει λόγο για πιθανά κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με την Πιονγιάνγκ -τα πρώτα από το τέλος του Πολέμου της Κορέας.
Απών ο πρόεδρος Σι
Η υπηρεσία κατασκοπίας της Νότιας Κορέας δεν αποκλείει μάλιστα να γίνουν τριμερή, με τη συμμετοχή της Κίνας, εν μέσω εντεινόμενων γεωπολιτικών εντάσεων. Σε αυτές τώρα προστίθενται η επέκταση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Νότιας Κορέας-ΗΠΑ-Ιαπωνίας, καθώς και η συνεχής ενίσχυση του βορειοκορεατικού πυρηνικού οπλοστασίου. Αναλυτές χαρακτηρίζουν τις όποιες επιλογές του Κιμ Γιονγκ Ουν «δίκοπο μαχαίρι».
Προσώρας, το μόνο σίγουρο είναι η εκκωφαντική απουσία του Κινέζου προέδρου Σι από τη χθεσινή έναρξη της συνόδου κορυφής της ASEAN στην Ινδονησία, καθώς και από αυτή των G20 που θα γίνει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στην Ινδία: περιφερειακή αντίπαλο και ταυτόχρονα σύμμαχο του Πεκίνου στους αναδυόμενους σε ισχύ BRICS.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας