Η κυβέρνηση θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» προκειμένου να απομακρύνει από τη χώρα τους παράτυπους μετανάστες δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Σουέλα Μπρέιβερμαν. Κι αυτό το «ό,τι χρειαστεί» μεταφράζεται σε μεθόδους που ενδεχομένως παραβιάζουν το ανθρωπιστικό και το διεθνές δίκαιο. Πολλά «λαβράκια» έβγαλε με τη συνέντευξή της στο BBC η Μπρέιβερμαν, η οποία παρά τη μεταναστευτική της καταγωγή αποδεικνύεται, όπως αντίστοιχα και η προκάτοχός της Πρίτι Πατέλ, βασιλικότερη του βασιλέως σε ό,τι αφορά τη σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση των Τόρις.
Η Βρετανή υπουργός άφησε ουσιαστικά ανοιχτό το ενδεχόμενο για αποχώρηση της χώρας της από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECHR) που εδρεύει στο Στρασβούργο, εάν αυτό εξακολουθήσει να βάζει τροχοπέδη στην κατάπτυστη πολιτική απέλασης αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα. Η Μπρέιβερμαν δεν απάντησε ευθέως στη σχετική ερώτηση. Χαρακτήρισε το δικαστήριο «πολιτικοποιημένο» και «παρεμβατικό», αλλά, όπως σχολίασε, «κανείς δεν λέει να αποχωρήσουμε αμέσως από το ECHR».
Επικρίσεις
Αυτό που τόνισε ξανά και ξανά είναι ότι η Βρετανία θα πρέπει πάση θυσία να σταματήσει τις αφίξεις μεταναστών από τη Μάγχη. Βάσει του Νόμου περί Παράνομης Μετανάστευσης (Illegal Migration Act), που ενέκρινε πρόσφατα η Βουλή, όσοι εισέρχονται παράνομα στη χώρα θα συλλαμβάνονται και θα απελαύνονται, δεν θα έχουν δικαίωμα επιστροφής ούτε υποβολής αίτησης για χορήγηση ασύλου. Ανάμεσα στην «γκάμα των επιλογών» που εξετάζει η κυβέρνηση, όπως είπε η Μπρέιβερμαν, είναι το ηλεκτρονικό βραχιολάκι για παράτυπους μετανάστες που δεν μπορούν να στεγαστούν σε κέντρο κράτησης προκειμένου να μην «εξαφανιστούν».
Παραδέχτηκε έμμεσα ότι τα κέντρα κράτησης παράτυπων μεταναστών είναι υπερφορτωμένα, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να αυξήσουμε τη χωρητικότητά τους». Το «βραχιολάκι» βέβαια είναι μια μέθοδος που επικρίνεται έντονα από ομάδες που αγωνίζονται για τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών. «Μεταχειρίζεται τους ανθρώπους απλά σαν αντικείμενα και όχι ως ευάλωτους άντρες, γυναίκες και παιδιά που αναζητούν ασφάλεια και οι οποίοι θα πρέπει πάντα να αντιμετωπίζονται με συμπόνια και ανθρωπιά» είπε στο BBC ο Ενβερ Σόλομον, επικεφαλής του Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (Refugee Council).
Ως «ακόμα ένα κόλπο που δεν αγγίζει καθόλου τη ρίζα του προβλήματος» χαρακτήρισε την ιδέα για το βραχιολάκι ο βουλευτής των Εργατικών και σκιώδης υπουργός Εργασίας, Τζάστιν Μάντερς, σε συνέντευξή του στο Sky News. Eίναι πιθανό και η νέα αυτή φαεινή ιδέα της κυβέρνησης Σούνακ να στεφθεί με παταγώδη αποτυχία. Οπως η αμέσως προηγούμενη για συγκέντρωση και κράτηση παράτυπων μεταναστών σε πλωτά φορτηγά, η οποία εγκαταλείφθηκε -προσώρας τουλάχιστον- μόλις ξέσπασαν κρούσματα σαλμονέλας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας