Κανείς δεν έπεσε από τα σύννεφα (εξαιρουμένου, κατά τα φαινόμενα, του ίδιου του Γεβγκένι Πριγκόζιν στην κυριολεξία…) από τη φονική όσο και βολική συντριβή ιδιωτικού αεροσκάφους, με ιδιοκτήτη και επιβάτη τον διαβόητο αρχηγό της παραστρατιωτικής εταιρείας Wagner, τον οποίο συνόδευε μάλιστα το δεξί του χέρι και επιχειρησιακός διοικητής των μισθοφόρων του, Ντμίτρι Ούτκιν. Οι περισσότεροι εντός και εκτός Ρωσίας πίστευαν ότι οι μέρες του Πριγκόζιν ήταν μετρημένες και η οριστική «εξαφάνισή» του ήταν μόνο θέμα χρόνου, μετά το «πισώπλατο μαχαίρωμα» και την «προδοσία» για την οποία τον κατηγόρησε το μεγάλο αφεντικό του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ύστερα από την αποτυχημένη μεν, άκρως εξευτελιστική δε για το Κρεμλίνο ανταρσία του, που έληξε με μια σκοτεινή συμφωνία υπό τη μεσολάβηση του εξίσου αυταρχικού στενού συμμάχου του Ρώσου προέδρου, του Λευκορώσου ομολόγου του, Αλεξάντερ Λουκασένκο.
Καθόλου τυχαία προφανώς, η συντριβή του Embraer έξω από τη Μόσχα την Τετάρτη έγινε ακριβώς δύο μήνες μετά την αιματηρή (με 13 νεκρούς Ρώσους στρατιώτες) «πορεία για τη δικαιοσύνη» με προορισμό τη ρωσική πρωτεύουσα, που έκανε μαζί με δυνάμεις μισθοφόρων του στις 23 και 24 Ιουνίου ο Πριγκόζιν, στρεφόμενος πια όχι μόνο κατά του ρωσικού υπουργείου Αμυνας αλλά και του ίδιου του ηγέτη της Ρωσίας. «Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που ο Πούτιν προτιμά να σερβίρεται κρύο», σχολίαζε τότε ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, αν και σήμερα αξιωματούχοι και ΜΜΕ παραμένουν μοιρασμένοι για το κατά πόσον ο 62χρονος πολέμαρχος-ολιγάρχης θεωρείται ή είναι πράγματι νεκρός. «Πίστευα ότι σίγουρα θα τον ξέκαναν. Κι αυτό έπραξαν. Τέτοια πράγματα δεν συγχωρούνται. Ολοι καταλαβαίνουν ότι η απάντηση στην προδοσία θα είναι μη αναστρέψιμη και γρήγορη. Είναι ένα σινιάλο για όλη την ελίτ», δήλωνε στους Financial Times πρώην ανώτερος αξιωματούχος του Κρεμλίνου.
«Νόμιζα ότι θα έκαναν χρήση του Novichok», συμπλήρωνε (επίσης ανώνυμα) δεύτερος Ρώσος πρώην αξιωματούχος, αναφερόμενος στον νευροτοξικό παράγοντα που χρησιμοποιήθηκε για τη δηλητηρίαση εχθρών του Πούτιν, όπως ο πρώην διπλός πράκτορας Σεργκέι Σκριπάλ και ο πολιτικός του αντίπαλος Αλεξέι Ναβάλνι. «Το ότι ο πολέμαρχος είχε γλιτώσει φαινομενικά την τιμωρία», επισήμαινε το ρεπορτάζ της εφημερίδας, «έδειχνε ιδιαίτερα ανακόλουθο μετά το ξεκαθάρισμα που ξεκίνησε ο Πούτιν ανάμεσα σε ανώτερους αξιωματούχους ασφαλείας -συμπεριλαμβανομένου του κορυφαίου στρατηγού Σεργκέι Σουροβίκιν (σ.σ. του επονομαζόμενου στρατηγού Αρμαγεδδώνα)- οι οποίοι ήταν γνωστοί συμπαθούντες της Wagner, καθώς και σκληροπυρηνικούς οι οποίοι κατηγορούσαν τον Ρώσο ηγέτη για αποτυχίες του στρατού στην Ουκρανία».
«Η εσωτερική έρευνα για την ανταρσία ολοκληρώθηκε. Ο Σουροβίκιν απολύθηκε χθες (σ.σ. προχθές) και οι ένοχοι εκτελέστηκαν», υποστήριζε από την πλευρά του ο Γκριγκόρι Γιούντιν, επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Φιλοσοφίας στη Σχολή Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών της Μόσχας. «Τους πήρε δύο μήνες για να την ερευνήσουν, να βγάλουν την ετυμηγορία και να την εφαρμόσουν. Αν είχαν συμπεράνει ότι και ο Σουροβίκιν συμμετείχε στη συμπαιγνία, θα ήταν κι αυτός μέσα στο αεροπλάνο»… «Ανακοινώθηκε ότι στο αεροσκάφος επέβαινε ένας επιβάτης με το όνομα Γεβγκένι Πριγκόζιν. Είναι όμως γνωστό ότι πολλά άτομα έχουν αλλάξει το όνομά τους σε Γεβγκένι Πριγκόζιν, στο πλαίσιο δικών του προσπαθειών να συσκοτίσει τα ταξίδια του. Οπότε, μέχρι να επιβεβαιώσουμε ότι πρόκειται για τον σωστό Πριγκόζιν, ας μην εκπλαγούμε αν εμφανιστεί σύντομα σε ένα νέο βίντεο από την Αφρική», έλεγε στην Guardian o Κιρ Τζάιλς, ανώτερος σύμβουλος για τη Ρωσία και την Ευρασία στο Chatham House.
Ο αποκαλούμενος «σεφ του Πούτιν» είχε άλλωστε… νεκραναστηθεί το 2019, όταν μεταγωγικό αεροσκάφος είχε συντριβεί στο Κονγκό και εκείνος θεωρούνταν νεκρός για τρεις μέρες, προτού επανεμφανιστεί ολοζώντανος. «Θεωρώ απολύτως αναπόφευκτο το 50% του [ρωσικού] πληθυσμού να είναι για πάντα πεπεισμένο ότι απλά δραπέτευσε και αυτή ήταν η έξοδός του», ανέφερε ο Αντρέι Σολντάτοφ, Ρώσος δημοσιογράφος και ειδικός στις υπηρεσίες ασφαλείας. «Μια τέτοια θεωρία συνωμοσίας», συμπλήρωνε, «θα είναι πάντοτε πολύ δημοφιλής, με δεδομένο ειδικά το ιστορικό του».
Καθόλου τυχαία επίσης, μετά το άδοξο τέλος της ανταρσίας του «Ρώσοι ερευνητές άφησαν να διαρρεύσουν έγγραφα από το σπίτι του, που έδειχναν ότι είχε επιπλέον διαβατήρια για πιθανούς σωσίες οι οποίοι ταξίδευαν με το όνομά του. Υπήρχαν επίσης φωτογραφίες του Πριγκόζιν με διάφορες μεταμφιέσεις, όπως με πυκνά γένια, περούκες, γυαλιά ηλίου και ξένες στρατιωτικές στολές», έγραφε η Guardian. Αλλο ένα πιθανό ή απίθανο σενάριο θα ήταν μια μυστική συμφωνία κυρίων με τον ίδιο τον Πούτιν, ώστε με έναν σκηνοθετημένο θάνατο να «εξαφανιστεί» ο εξαιρετικά απείθαρχος υποτακτικός του «τσάρου», πλην ιδιαίτερα χρήσιμος ως άνθρωπος για όλες τις βρομοδουλειές.
«Δεν μπορώ να αποκλείσω καμία εκδοχή για το τι συνέβη», είπε στο ραδιόφωνο του BBC o πρώην σύμβουλος του Κρεμλίνου Αντρέι Κουρτσούνοφ, όταν ρωτήθηκε αν ο Πριγκόζιν μπορεί να είναι ακόμα ζωντανός. Συλλυπητήρια στην οικογένειά του έστειλε πάντως χθες ο ίδιος ο Πούτιν, σπάζοντας τη σιωπή του και επιβεβαιώνοντας τον θάνατο του στασιαστή. «Γνώριζα τον Πριγκόζιν για μεγάλο χρονικό διάστημα, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990», ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος σε τηλεοπτικό διάγγελμα. «Επρόκειτο για έναν άνθρωπο με περίπλοκη μοίρα, που έκανε σοβαρά λάθη στη ζωή. Πάσχισε να πετύχει τα αναγκαία αποτελέσματα για τον εαυτό του και, όταν του το ζήτησα, για τον κοινό σκοπό, όπως τους τελευταίους αυτούς μήνες. […] Απ’ όσο ξέρω, μόλις είχε επιστρέψει χθες από την Αφρική». Ο Πούτιν αναγνώρισε δε ότι ο Πριγκόζιν και η Wagner συνέβαλαν «στον κοινό μας σκοπό της καταπολέμησης του νεοναζιστικού καθεστώτος στην Ουκρανία. Το θυμόμαστε αυτό, το ξέρουμε και δεν θα το ξεχάσουμε».
Οι έρευνες για τα αίτια της συντριβής του Embraer θα πάρουν χρόνο, κατέληξε ο ηγέτης της Ρωσίας. Νωρίτερα Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν στo Reuters πως οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι πιθανώς ένας πύραυλος εδάφους-αέρος, που εκτοξεύτηκε από ρωσικό έδαφος, κατέρριψε το μοιραίο αεροσκάφος με τους συνολικά δέκα επιβαίνοντες, με το Πεντάγωνο να το διαψεύδει λίγο αργότερα. Κανάλι στην ψηφιακή πλατφόρμα Telegram, που συνδέεται με τη Wagner, κατήγγειλε εξ αρχής ότι έφαγαν… μπαμπέσικα τον Πριγκόζιν ακατονόμαστοι «προδότες της Ρωσίας» και μάλιστα με πύραυλο της αεράμυνας. Με τη συνωμοσιολογία, την εικοτολογία και τη φημολογία να χτυπάνε κόκκινο, η Ουκρανία και οι Δυτικοί υποστηρικτές της έδειξαν τον Πούτιν ως ηθικό αυτουργό. Ο δε Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι το Κίεβο δεν είχε καμία ανάμειξη, καθώς Ρώσοι άφηναν ήδη υπόνοιες για ξένο δάκτυλο στη φονική συντριβή του αεροσκάφους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας