Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
20°C
20.9° 18.4°
1 BF
71%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.6° 19.3°
2 BF
61%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
19°C
22.0° 19.4°
2 BF
75%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
1 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.2° 20.2°
2 BF
74%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
59%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
1 BF
67%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
21.4° 18.8°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.9° 18.2°
2 BF
61%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
61%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.7° 19.7°
2 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.3° 19.9°
4 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
2 BF
57%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 18.9°
1 BF
59%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.8° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.5° 20.5°
2 BF
46%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
64%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
64%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Πούτιν, Ερντογάν
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντίμιρ Πούτιν | Alexandr Demyanchuk, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Βοήθεια από την Άγκυρα για παράκαμψη των κυρώσεων ζήτησε ο Πούτιν

Την υποστήριξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την εξαγωγή των ρωσικών σιτηρών και την de facto παράκαμψη των δυτικών κυρώσεων ζήτησε ο Ρώσος πρόεδρος, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το μεσημέρι της Τετάρτης. Αυτό ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, διευκρινίζοντας πάντως ότι η Ρωσία δεν θα επιστρέψει στη συμφωνία για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών, η οποία έληξε στα μέσα Ιουλίου.

«Δεδομένων των αναγκών σίτισης των πιο φτωχών χωρών, επιλογές βρίσκονται υπό επεξεργασία που θα επιτρέψουν την προμήθεια ρωσικών σιτηρών (...) Υπάρχει βούληση συνεργασίας στον τομέα αυτόν με την Τουρκία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου, για τη συνομιλία του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Τούρκο πρόεδρο, στην οποία συμφωνήθηκε και το ταξίδι του Ρώσου ηγέτη στην Τουρκία, χωρίς ωστόσο να οριστεί ημερομηνία.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επανέλαβε στην τηλεφωνική του συνομιλία με τον Ερντογάν την άρνησή του να επιστρέψει στη συμφωνία, επισημαίνοντας ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνο αν η Δύση τηρήσει τις υποχρεώσεις ως προς τις ρωσικές εξαγωγές σιτηρών.

Οι ρωσικές εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων δεν είναι στόχος των δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας για την επίθεσή της στην Ουκρανία, ωστόσο η Μόσχα υποστηρίζει ότι οι περιορισμοί στις πληρωμές, η οργάνωση της εφοδιαστικής αλυσίδας και η ασφάλιση αποτελούν εμπόδια στις ρωσικές εξαγωγές.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν φέρεται ότι κάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του να αποφύγει «οποιαδήποτε κλιμάκωση στον πόλεμο ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία» και τόνισε ότι η συμφωνία για τα σιτηρά, από την οποία αποχώρησε το Κρεμλίνο, αποτελεί «γέφυρα προς την ειρήνη».

Και ο Πεσκόφ

Τη θέση ότι η Μόσχα θα επιστρέψει στη συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα όταν τηρηθεί το μέρος που αφορά τα δικά της συμφέροντα, επανέλαβε και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας τη δήλωση της Αμερικανίδας απεσταλμένης στον ΟΗΕ, η οποία εκτίμησε ότι υπάρχουν «ενδείξεις» πως η Ρωσία ίσως ενδιαφέρεται να επιστρέψει στις συζητήσεις για τη συμφωνία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε: «Η Ρωσία -και ο πρόεδρος Πούτιν το έχει ήδη πει 100 φορές- είναι έτοιμη να επιστρέψει άμεσα στην ίδια τη συμφωνία… Απλά η συμφωνία πρέπει να εφαρμοστεί στο κομμάτι που αφορά τη Ρωσική Ομοσπονδία. Έως τώρα αυτό δεν έχει γίνει, όπως γνωρίζετε».

Και πρόσθεσε: «Η Δύση επέβαλε κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι ανάγκες της παγκόσμιας κοινότητας για τρόφιμα, η γενική γραμματεία του ΟΗΕ το γνωρίζει καλά αυτό».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Βοήθεια από την Άγκυρα για παράκαμψη των κυρώσεων ζήτησε ο Πούτιν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας