Αθήνα, 17°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.6° 15.2°
2 BF
77%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.4°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 15.5°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
2 BF
88%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
77%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.2° 15.2°
2 BF
80%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
2 BF
86%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.4° 15.5°
2 BF
93%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.1° 15.9°
1 BF
70%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
2 BF
69%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.8° 16.8°
2 BF
79%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
49%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.3° 16.2°
1 BF
65%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
5 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.6° 15.8°
0 BF
77%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
72%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
84%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Με αφορμή τη δολοφονία 16 στρατιωτών από το PKK, Τούρκοι εθνικιστές ξεχύθηκαν χθες στους δρόμους φωνάζοντας και βιαιοπραγώντας κατά των απανταχού Κούρδων... | AP PHOTO/ EMRE TAZEGUL

Ξανά στο στόχαστρο οι Κούρδοι του PKK

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένοπλη σύγκρουση μεταξύ των τουρκικών στρατευμάτων και των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), καθώς, χθες, δύο τάγματα των ειδικών δυνάμεων του τουρκικού στρατού εισέβαλαν στο ιρακινό Κουρδιστάν με στόχο τους Κούρδους αυτονομιστές.

Κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι «οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας διέσχισαν τα σύνορα καταδιώκοντας τρομοκράτες του ΡΚΚ που οργάνωσαν τις πρόσφατες επιθέσεις» και πως «η επιχείρηση θα είναι μικρής διάρκειας».

Ηταν μια αναφορά (αλλά και αντίποινα) στην προχθεσινή βομβιστική επίθεση ανταρτών κατά φάλαγγας του τουρκικού στρατού στην περιοχή Νταγκλίτσα, της μεθοριακής επαρχίας Χακάρι, με απολογισμό 16 νεκρούς στρατιώτες και έξι σοβαρά τραυματίες.

Παράλληλα, η τουρκική πολεμική αεροπορία με 53 αεροσκάφη βομβάρδισε τη νύχτα 20 στόχους και προκάλεσε άγνωστο αριθμό θυμάτων μεταξύ των ανταρτών, τόσο στο ιρακινό Κουρδιστάν, στο όρος Καντίλ, το Χάρκουρκ, το Ζαπ, τη Μετίνα και το Μπασιάν, όπου βρίσκονται οι βάσεις και τα στρατόπεδα των Κούρδων ανταρτών. Η Αγκυρα ισχυρίζεται ότι σκότωσε 35-40 «τρομοκράτες».

Χθες, όμως, οι Κούρδοι επιτέθηκαν και σε αστυνομικό λεωφορείο εντός τουρκικού εδάφους, στην πόλη Ιγκντιρ, κοντά στα σύνορα με την Αρμενία και το Ιράν, και σκότωσαν 14 ένστολους.

Αλλοι 16 αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους σε ενέδρες ανά τη χώρα, ενώ ένοπλοι επιτέθηκαν με αντιαρματική ρουκέτα θωρακισμένο αστυνομικό όχημα στην πόλη Τσίζρε, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τέσσερα άτομα. Αλλος ένας αστυνομικός υπέκυψε χθες στα τραύματά του στο Τούντσελι, όπου είχε δεχτεί επίθεση την περασμένη εβδομάδα.

Βαρύγδουπες δηλώσεις

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στην κρατική τηλεόραση πως «δεν θα εγκαταλείψει τη χώρα σε τρεις ή πέντε τρομοκράτες. Στη χώρα αυτήν το κοιμητήριο των μαρτύρων δεν έμεινε ποτέ αδειανό και φαίνεται πως δεν θα μείνει ούτε στο μέλλον».

Σε πολλές πόλεις της Τουρκίας οργανώθηκαν διαδηλώσεις κατά του ΡΚΚ και το πλήθος σε πολλές περιπτώσεις επιτέθηκε και έκαψε τοπικά γραφεία του φιλοκουρδικού Κόμματος των Λαών (HDP), με την αστυνομία να παραμένει απλώς θεατής των βανδαλισμών.

Σε αρκετές περιπτώσεις, το πλήθος που κατέλαβε τα τοπικά γραφεία του HDP έκαψε τη σημαία του κόμματος και στη θέση της ύψωσε την τουρκική. Σε δύο περιπτώσεις οι «αγανακτισμένοι πολίτες» επιχείρησαν να λιντσάρουν όσους Κούρδους εγκλώβισαν στα γραφεία. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, καταστράφηκαν συνολικά σε όλη τη χώρα 126 γραφεία του HDP.

Η Τουρκία διολισθαίνει σε μια πολεμική αντιπαράθεση με τους Κούρδους που μπορεί να εξελιχθεί ακόμη και σε εμφύλιο πόλεμο, καθώς κλιμακώνονται οι επιθέσεις και των δύο πλευρών και αυξάνουν με γεωμετρική πρόοδο τα θύματα. Ηδη οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 200 από την αρχή της κρίσης πριν από δύο μήνες, με τους ένστολους, στρατιώτες και αστυνομικούς, που σκοτώθηκαν σε μάχες ή ενέδρες του ΡΚΚ, να έχουν φτάσει τους 100.

Η χώρα πηγαίνει προς τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου μέσα σε πλήρη αστάθεια και πόλωση, με τον Ερντογάν και το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) να επιδιώκει με κάθε τρόπο να κατακτήσει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, εις βάρος των Κούρδων.

Ο βουλευτής του ΑΚΡ Αμπντουραχίμ Μποϊνουκαλίν δήλωσε χθες ότι το κόμμα του θα αλλάξει το Σύνταγμα και θα δώσει στον πρόεδρο υπερεξουσίες, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών! Ομως, ήδη υπάρχουν εκτιμήσεις πως η κυβέρνηση Νταβούτογλου θα μπορούσε να επικαλεστεί εθνικούς λόγους και να μη γίνουν οι εκλογές στην καθορισμένη ημερομηνία, εφόσον οι δημοσκοπήσεις δεν δίνουν τη νίκη στο AKP.

Φασιστικές επιθέσεις σε όλη την Τουρκία

Επιθέσεις από ομάδες «αγανακτισμένων πολιτών» δέχτηκαν χθες το βράδυ συνολικά 128 γραφεία του αριστερού, φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού κόμματος HDP σε ολόκληρη την τουρκική επικράτεια. Τις επιθέσεις, που εντάσσονται στο κύμα τρομοκρατίας ενάντια στο «επικίνδυνο» για το τουρκικό πολιτικό status quo κόμμα, επιβεβαίωσε αργά χθες το βράδυ μιλώντας στην εφημερίδα «Ζaman» η συμπρόεδρος του HDP, Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ, η οποία κατήγγειλε ότι όλες οι επιθέσεις έγιναν ενώ ήταν παρούσες -και αδρανείς...- ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη εκατοντάδες πέταξαν πέτρες σε γραφεία του HDP και ανάρτησαν την τουρκική σημαία.

Στην Αττάλεια, τη Μερσίνη και την Ισπάρτα το οργισμένο πλήθος πυρπόλησε τα γραφεία του HDP από τα οποία είχε αποχωρήσει το προσωπικό, ενώ στο Ερζερούμ 100 άτομα επιτέθηκαν σε Κούρδους εργάτες οι οποίοι είχαν μόλις τελειώσει τη βάρδιά τους.

Επιθέσεις όπου στις περισσότερες περιπτώσεις το πλήθος έσπασε με πέτρες τα τζάμια, βανδάλισε τα γραφεία και ανάρτησε την τουρκική σημαία έγιναν μεταξύ άλλων στο Τεκιρντάγκ, την Προύσα, το Εσκίσεχίρ, το Ορντού, τη Σακαρίγια, ενώ στο Κορλί διαδηλωτές επιτέθηκαν εναντίον τοπικού στελέχους του HDP.

Ταυτόχρονα, νέα επίθεση από «οργισμένο πλήθος» -τη δεύτερη μέσα σε 48 ώρες- δέχτηκαν χθες το βράδυ τα γραφεία της εφημερίδας «Χουριέτ» στην Κωνσταντινούπολη, μια επίθεση την οποία καταδίκασε με ανακοίνωσή της η αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα. Η εφημερίδα έχει «στοχοποιηθεί» επανειλημμένα από τον πρόεδρο Ερντογάν, καθώς έχει ασκήσει έντονη κριτική στα πεπραγμένα του «σουλτάνου».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ξανά στο στόχαστρο οι Κούρδοι του PKK

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας